Sindicatele poliţiştilor organizează, miercuri, un nou protest în faţa Ministerului de Interne şi a mai multor prefecturi din ţară, afirmând că acţiunile vor înceta doar după ce Guvernul renunţă la măsurile de austeritate.
„Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a guvernanţilor, bătaie de joc care a atins limita suportabilităţii. Complementar acestor acţiuni, vom adopta şi celelalte măsuri deja anunţate la începutul anului: vom aplica în continuare avertismente, vom refuza efectuarea orelor suplimentare şi nu vom mai proceda la comunicarea deciziilor DSP sau la verificarea persoanelor izolate sau carantinate, iar în final ne vom suspenda activitatea similar magistraţilor”, spun reprezentanţii Sindicatului Europol.
Sindicatul Europol a anunţat că, miercuri, de la ora 10.00, poliţiştii vor fi din nou în stradă, "având în vedere că până în prezent Guvernul şi MAI nu au avut nicio reacţie cu privire la solicitările organizaţiei noastre referitoare la abrogarea prevederilor ordonanţei austerităţii şi care, mai mult de atât, refuză dialogul social".
Şirul de proteste va continua şi în luna februarie
La protest vor participa sindicalişti de la Federaţia Publisind, Sindicatul Diamantul, Decus şi Prolex.
Pe lângă protestul din faţa Ministerului Afacerilor Interne, acţiuni similare vor avea loc la Prefecturile Maramureş, Satu Mare, Bihor, Mehedinţi, Gorj, Galaţi, Botoşani, Sibiu, Timiş şi Olt, în limita a 100 de persoane, conform măsurilor restrictive impuse de contextul pandemiei.
"Suntem determinaţi mai mult ca oricând să nu ne oprim aici, iar şirul de proteste va continua şi în luna februarie. Acţiunile de protest vor înceta numai după ce Guvernul va renunţa la aceste măsuri de austeritate, care sunt menite să ne sacrifice încă o dată în ultimi 10 ani.
Continuăm calendarul protestelor pe care ni le-am asumat şi nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a guvernanţilor, bătaie de joc care a atins limita suportabilităţii", au transmis reprezentanţii Sindicatului Europol.
Ei au menţionat că astfel de proteste vor fi organizate în fiecare miercuri, în faţa prefecturilor din ţară, precum şi în faţa Ministerul Finanţelor Publice, în faţa Palatului Victoria şi a Palatului Cotroceni, "până când importanţa profesiei noastre în combaterea fenomenului infracţional şi a contextului pandemic va fi înţeleasă în mod real şi nu doar declarativ în conferinţe de presă".
Sindicatul Europol îi îndeamnă şi pe cei care nu sunt afectaţi acum să se alăture protestelor.
"După anul 2020 al îngheţărilor urmează cel târziu un 2021 al tăierilor, dovada clară fiind impotenţa Guvernului de a definitiva bugetul de stat", au afirmat aceştia.
Începând din 11 ianuarie, poliţiştii din întreaga ţară, conform calendarului de proteste asumat de către Sindicatul Europol, au aplicat ”in corpore” sancţiunea avertismentului verbal sau scris conform prevederilor art. 7 alin.(1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, ca reacţie la măsurile de austeritate adoptate de Guvern, prin care poliţiştilor le-au fost îngheţate drepturile salariale aferente anului 2021, fiind propusă inclusiv neindexarea cu rata medie anuală a inflaţiei a pensiilor militare de stat.
"Din 18 ianuarie, refuzăm orele suplimentare, permanenţa, iar activităţile specifice pandemiei, pe care nu le avem ca atribuţii în fişa postului nu le mai îndeplinim. Din 25 ianuarie, intervenim doar la 112”, este calendarul de proteste asumat de Sindicatul Europol.
2021 începe cu multe proteste: Și polițiștii amenință că ies în stradă şi nu mai taie amenzi
Bode: 76.000 de angajaţi MAI vor beneficia de un spor salarial numit "specialist de clasă”
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că 76.000 de angajaţi din minister vor beneficia, în cursul acestui an, încă din prima lună, de un spor salarial numit "specialist de clasă”, care reprezintă între 2,5 şi 7,5% din salariu, în funcţie de vechime.
Bode spune că acordarea acestui spor nu este o majorare şi nici "un moft" şi reprezintă un efort bugetar de 119 milioane de lei.
"Decizia Guvernului este una foarte clară: la nivelul anului 2021 salariile în sistemul bugetar sunt îngheţate. La sfârşitul anului, analizând situaţia în care ne aflăm, cu toate federaţiile la masă, indiferent de nivelul lor de reprezentativitate, am constatat că un drept câştigat de foarte mulţi ani şi anume un spor - specialist de clasă se numeşte - un spor de 2,5, cinci, respectiv 7,5% care se aplică în funcţie de vechime pentru aproximativ 76.000 de angajaţi ai MAI nu se aplica.
Nu se aplica, nu au fost bani, nu au fost prinşi în buget. Eu am dat un semnal de deschidere spre dialog şi, discutând cu domnul prim ministru Florin Cîţu anul trecut, am spus: În regulă, în 2021 salariile vor fi îngheţate, dar, în limita bugetului, fără a depăşi bugetul alocat, vă rog să îmi permiteţi să negociez cu structurile sindicale acordarea acestui drept – pentru că nu vorbim de o majorare, nu vorbim de un moft – vorbim de acordarea unui drept cu impact pe 76.000 de angajaţi”, a afirmat Bode, marţi seară, la B1 TV.
Ministrul a precizat că impactul bugetar pentru acest an al acordării acestui spor celor 76.000 de angajaţi este de 119 milioane de lei.
"Acest drept va fi acordat şi în anul 2021, din ianuarie 2021”, a precizat ministrul. Bode a adăugat că, din bugetul MAI, 56% se alocă cheltuielilor de personal şi 20% către pensii.