Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea costă 500 de euro. La Școala 28 din Capitală, există clar un focar cu noua tulpină

Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea costă 500 de euro. La Școala 28 din Capitală, există clar un focar cu noua tulpină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secvențierea pentru tulpina britanică a virusului SAR-COV-2 este un proces laborios și costisitor, costul fiind de 500 de euro, spune directorul CNSCBT din INSP, medicul Adriana Pistol.

„Nu există un număr de teste care se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina care e identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă.

Există așa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborabor să supună la secvențiere.

ADVERTISING

Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor - din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere”, spune doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Ea menționează că în România nu există multe laboratoare care să secvențieze.

Școala 28 din Capitală, un focar

Pistol afirmă că la Școala 28 din Capitală există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISING

„Cel puțin primele patru persoane identificate au intrat în procesul de secvențiere la Institutul Matei Balș.

Din punct de vedere epidemiologic, mie mi-e suficient să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste cazuri, care se află în legătură directă cu aceste persoane, au aceeași tulpină.

Nici nu cred că e o necesitate să mai cheltuim banii cu secvențierile. Focarul putem să spunem că s-a creionat și s-a definit”, mai spune directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

ADVERTISING

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini şi să crească urgent secvenţierea genomică, cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 şi 10.000 de secvenţieri pe lună în România.

Marea Britanie se oferă să ajute alte ţări la identificarea noilor tulpini de coronavirus

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇