Suedia urmează să construiască până la 12 poduri, astfel încât renii să poată traversa în siguranță liniile de cale ferată și autostrăzile majore din nordul țării, în condițiile în care încălzirea globală îi forțează să se deplaseze în căutarea mâncării.
Radioul public local Sveriges Radio a vorbit despre intențiile autorităților de a demara lucrările la primele poduri, numite ”renoducte”, spre sfârșitul acestui an, lângă orașul estic Umea, relatează The Guardian.
Cum sunt afectați renii de încălzirea globală
”În fața unui climat schimbător cu condiții meteorologice dificile, va fi foarte important să găsim pășuni alternative”, spune Per Sandström, ecologist și peisagist la universitatea suedeză de științe ale agriculturii.
Încălzirea globală are un impact devastator asupra celor 250.000 de reni care trăiesc în Suedia și a celor 4.500 de indigeni Sami (laponi) autorizați să-i păstorească, în condițiile în care unele terenuri de pășunat iarna încă se refac după seceta fără precedent și incendiile devastatoare.
De asemenea, animalelor le este dificil să ajungă la lichenii care alcătuiesc o parte importantă a hranei lor. Deși verile călduroase favorizează creșterea acestor licheni, iernile călduroase nu fac decât să genereze ploi chiar și în lunile reci.
Asta înseamnă că, atunci când temperaturile scad sub nivelul înghețului, se formează fâșii groase, impenetrabile, de gheață pe solul care ar fi fost, în mod normal, acoperit de un strat moale de zăpadă. Din această cauză, renii nu mai reușesc nici să miroasă hrana, nici să ajungă la ea.
Astfel, din ce în ce mai des, animalele sunt nevoite să se deplaseze pe alte pajiști în căutarea hranei, fiind forțate să traverseze linii de cale ferată și chiar drumuri importante, unde riscul de a fi lovite și ucise este unul major.
Păstorii, consultați de autoritățile suedeze
Cele 12 poduri ce urmează a fi construite în comitatele nordice Norbotten și Västerbotten ar ușura situația și ar putea însemna, de asemenea, că autoritățile nu vor mai fi nevoite să închidă principala autostradă care traversează Suedia de la nord la sud, atunci când turma de reni se pune în mișcare.
”Abia aștept să putem traversa fără griji”, spune păstorul Tobias Jonsson pentru postul public de radio, adăugând că atât el, cât și colegii lui păstori au fost consultați în privința locațiilor celor mai potrivite și a designului.
”Am putut să ne asigurăm că podurile nu sunt acoperite. Vor fi garduri de 2 metri pe lateral, astfel încât renii nu pot sări. Dar era important pentru ei (reni - n.red) să nu pară că sunt nevoiți să treacă printr-un tunel. S-ar teme să nu fie prinși într-o capcană”, a spus acesta.
Citește și: