Delfiniii suferă teribil din cauza unei boli cauzate de încălzirea globală

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Delfinii cu leziuni severe, care uneori pot acoperi întregul corp al animalului și pot ucide, s-a dovedit că au drept cauză schimbările climatice.

O afecțiune letală a pielii, documentată pentru prima oară la delfinii din apropiere de New Orleans după uraganul Katrina din 2005, a fost acum identificată în mod oficial de către oamenii de știință.

„Boala pielii de apă dulce”, după cum au denumit-o oamenii de știință în noul studiu, afectează cetaceele din numeroase regiuni ale lumii, cauzând leziuni severe care uneori pot acoperi întregul corp al animalului, arată Science Alert.

ADVERTISING

Cauza exactă a bolii nu a fost niciodată știută, însă, acum, mulțumită noilor cercetări, există o explicație: schimbările mediului din habitatul marin al delfinilor, care sunt asociate cu criza climatică.

Citește și Peștele care merge este mai comun decât ai crede. Tocmai au fost găsite 11 specii noi

„Această boală devastatoare a ucis delfinii încă de la uraganul Katrina, iar acum putem defini problema în sfârșit. Având în vedere sezonul record de uragane din Golful Mexic de anul acesta și furtunile mai intense din lume cauzate de criza climatică, ne putem aștepta să vedem mai multe astfel de epidemii care să afecteze delfinii”, a explicat Pádraig Duignan, de la Centrul Mamiferelor Marine din Sausalito, California.

ADVERTISING

Deși leziunile caracteristice ale bolii de piele au fost observate inițial în SUA, cercetătorii au obținut indicii cruciale de la animale din alte părți ale lumii.

Două evenimente de moarte în masă a delfinilor din Australia au indicat aceeași afecțiune, un eveniment afectând delfinii Burrunan (Tursiops australis) în 2007, iar altul afectând delfinii din specia Tursiops aduncus în 2009 în vestul Australiei.

Potrivit analizelor, există cu adevărat o legătură între toate cazurile globale ale acestei boli. Epidemiile de „boala pielii de apă dulce” par să apară în urma furtunilor severe precum uragane și cicloane.

ADVERTISING

Astfel de evenimente bruște reduc salinitatea apelor sărate în care trăiesc delfinii de coastă, producând condiții hiposaline care pot persista pentru săptămâni sau chiar luni. Delfinii pot tolera astfel de condiții, însă doar pentru perioade scurte. Expunerea prelungită duce la o serie de schimbări asupra pielii și chimiei sangvine ale animalelor, astfel rezultând apariția dermatitei, leziunilor și stresului psihologic.

„Leziunile din piele duc la pierderea proteinelor și ionilor cruciali din corpurile delfinilor, astfel că în timp ce animalele pierd aceste substanțe din corp, apa dulce intră în răni și cauzează inflamații și ulcere”, explică specialiștii.

„Leziunile sunt echivalentul arsurilor de gradul III din cazul oamenilor, răni cumplite care pot duce foarte repede la moarte. Boala îi ucide pentru că perturbă electroliții din sângele delfinilor, iar în cele din urmă apare insuficiența organelor”, mai spun cercetătorii.

Vezi și O specie nouă de balenă ar fi fost descoperită în Mexic (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇