Spuneam într-un articol din decembrie trecut că Ludovic Orban a fost un prim-ministru obișnuit, fără mari rezultate politice sau administrative. Ludovic Orban a fost un prim ministru care s-a comportat mediocru.
Rezultatele guvernării sale au fost mediocre din trei motive majore: pandemia, opoziția PSD care a deținut majoritatea în Parlament și modul total nefericit în care liberalul a căzut în capcana camarilei sale.
Mai spuneam atunci, după anunțul că Florin Cîțu va fi noul premier, că șansa de supraviețuire politică a domnului Orban va depinde de felul în care îl va susține pe Cîțu și de găsirea unui proiect politic de anvergură în care să se implice.
Ei bine, pe domnul Cîțu nu l-a prea susținut.
Domnul Orban a rămas în paradigma nefericită a beției puterii șefului de partid care împarte tot și hotărăște tot. Domnul Ludovic Orban nu a avut nicio clipă viziunea împărțirii puterii cu domnul Cîțu, n-a avut înțelepciunea de a nu provoca fricțiuni și nemulțumiri în partid prin comportamentul său cvasi-totalitar.
Domnul Ludovic Orban a crezut că ținând puternic în mână partidul va supraviețui politic. Domnul Orban a crezut că lăsându-l pe domnu Cîțu fără ministere importante îi va grăbi căderea și va reveni în fruntea Guvernului. Domnul Orban nu a înțeles că are nevoie de un proiect politic major ca să se relanseze.
Din funcția de președinte al Camerei poate realiza toate proiectele politice de care societatea are nevoie. Se poate implica în refacerea Codurilor Penale, în reforma administrativă, în tot dresul găurilor din pereții politici făcut de PSD-ul lui Dragnea, în reforma constituțională.
Dacă l-ar lăsa pe domnul Cîțu să conducă sforărit de Cotroceni și s-ar concentra pe proiectele acestea, dacă ar avea această răbdare și această înțelepciune, domnul Orban ar sta peste doi sau trei ani foarte bine.
Domnul Cîțu, obligat să ia măsuri nepopulare și să se lupte cu pandemia și căderea economică, se va eroda, pe când dumnealui, domnul Orban, ar putea bifa lege după lege, ca pe niște victorii personale care i-ar crește cota.
Iată-l acum pe domnul Orban pus în fața unui atac venit din propriul partid care-i contestă comportamentul în interior și rezultatele negocierii funcțiilor din Guvern.
Ca să spunem adevărul, încăpățânarea sa de a obține șefia Camerei Deputaților a dus la tot acest nefericit algoritm pentru PNL, denunțat acum de opozanți. Algoritm care a tocat din puterea politică a PNL.
Încăpățânarea domnului Ludovic l-a deranjat și pe președintele Johannis, fără a cărui acoperire Bogdan și Sighiartău n-ar fi ieșit la atac.
Perspectiva congresului PNL inflamează spiritele, iar rezultatul luptei în partid stă sub semnul întrebării. Ce ar trebui să facă acum domnul Orban este simplu, să nu se mai amestece în trebile Guvernului și să încerce să facă pace cu Cotroceniul. Adică să se retragă în banca sa și să-și vadă de treaba sa.
Cu masa de deputați și senatori din subordine și cu controlul majorității organizațiilor, domnul Orban n-ar trebui să-și facă foarte mari probleme la congres, așa se vede situația acum. În plus, fiind un negociator abil, ar putea să-și asigure prin subterfugii de culise o majoritate care să-l păstreze în funcție.
Dacă domnul Ludovic va porni război, are mari șanse să piardă, dacă se va retrage strategic și va negocia, are șanse mari să supraviețuiască. Are acum nevoie nu de o bătălie care pe care, ci de un armistițiu prin care să câștige timp și care să-i permită să se repoziționeze.
Domnul Orban ar trebui să cedeze o parte din puterea politică ca să aibă siguranța că va supraviețui la șefia PNL, acum, după nefăcuta legată de Camera Deputaților și de alcătuirea Guvernului.
Dacă va avea înțelepciunea politică să împartă puterea și să se ocupe din funcția de șef al Camerei de proiectele politice cerute de alegători, domnul Orban va putea reveni pe cai mari.
La întrebarea dacă o va face sau nu răspunsul nu e simplu. Părerea mea, văzând desfășurarea de evenimente de pe scena politică, ar fi că mai degrabă nu va ceda. Mai degrabă șeful PNL se va lansa într-o luptă de uzură pentru păstrarea șefiei partidului și-și va folosi funcția de la deputați într-o încercare de re-consolidare a puterii personale.
Dacă vom avea parte de o asemenea luptă este evident că ea va acapara scena politică și va influența nefast atât activitatea Guvernului, cât și pe cea a Parlamentului.
Este exact lucrul de care domnul Orban nu are nevoie acum pentru că va fi perceput ca cel ce strică tot. Va fi vinovatul de serviciu și chiar de va păstra șefia partidului va sta și după congres pe un cazan de pulbere pe care va fi greu să-l managerieze.