Ludovic Orban, atacat în PNL: Rareș Bogdan și Robert Sighiartău conduc asaltul, Raluca Turcan se abține

Ludovic Orban, atacat în PNL: Rareș Bogdan și Robert Sighiartău conduc asaltul, Raluca Turcan se abține

Profitând de pauza parlamentară și de vulnerabilitățile lui Ludovic Orban, Rareș Bogdan a decis să lanseze un atac virulent la adresa liderului propriului partid, flancat de Robert Sighiartău. Cei doi cer demisia liderului PNL și, conform unor surse, l-ar susține pe Ilie Bolojan, dacă acesta ar candida la șefia partidului.

Data congresului la care se va face o analiză a rezultatelor alegerilor de anul trecut, locale și parlamentare, încă nu a fost stabilită, dar, în pregătirea acestuia, tabăra contestatarilor lui Ludovic Orban a furat startul și a ieșit la atac.

Rareș Bogdan, jurnalistul propulsat direct în funcția de prim-vicepreședinte al PNL la scurt timp de la înscrierea sa în partid (2019), l-a înfierat pe Ludovic Orban într-o emisiune moderată de Ion Cristoiu, unul dintre cei mai vocali critici ai guvernelor PNL. Prin exprimări plastice de cel mai scăzut nivel, Rareș Bogdan a cerut demisia liderului PNL lansând acuzații pe care nu le-a probat în niciun fel.

ADVERTISING

Luni, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău (foto, al doilea din dreapta), i-a ținut isonul, susținând și el că Ludovic Orban „trebuie să plece”. Sighiartău a enumerat o listă de oameni care ar trebui să preia conducerea partidului, printre care Emil Boc, Ilie Bolojan, Florin Roman, Alina Gorghiu și Gheorghe Falcă.

”Generația tânără își dorește o altă echipă și o altă abordare”, a susținut Sighiartău, recunoscând totodată că partidul intră ”într-o logică de campanie internă pentru congres”.

”Ce se intampla în PNL nu e in regulă”, a mai spus Sighiartău la Digi24.

Nemulțumiții de serviciu

Cei doi l-au acuzat pe Ludovic Orban că a condus autoritar partidul și că ar fi luat decizii fără consultarea echipei de conducere, din care fac și ei parte. Mai mult, cei doi s-au arătat nemulțumiți de rezultatele negocierilor purtate cu USR-PLUS și UDMR, care au dus la formarea actualei coaliții de guvernare, principalul motiv fiind pierderea Ministerului Dezvoltării, cel mai bănos, care a ajuns la UDMR.

ADVERTISING

Însă atât Rareș Bogdan, cât și Robert Sighiartău au participat alături de Ludovic Orban la negocierile cu USR și UDMR, purtate la Vila Lac 1. Mai mult, ei au făcut parte chiar din echipa care a negociat formarea coaliției, pozițiile în Guvern și funcția de președinte al Camerei Deputaților, celelalte două echipe negociind programul de guvernare și respectiv pozițiile din Parlament.

Cele trei echipe s-au consultat între ele în pauzele dintre negocieri și, mai mult, a existat un dialog permanent și cu președintele Klaus Iohannis, sub presiunea opiniei publice, care aștepta un guvern stabil cât mai repede după alegeri.

Dacă ținem cont că PNL a obținut funcția de premier, președinția Camerei Deputaților, și, mai ales, Ministerul de Finanțe, cel mai important minister, de semnătura căruia depinde în mare măsură activitatea celorlalte, liberalii s-ar putea considera mulțumiți, ținând cont de rezultatul mediocru, sub așteptări, obținut de PNL la alegerile parlamentare.

ADVERTISING

Însă Rareș Bogdan si Robert Sighiartău și-ar fi dorit altceva sau mai mult, motiv pentru care au încercat un puci împotriva lui Ludovic Orban chiar în timpul negocierilor din decembrie. Puciul a eșuat, iar Guvernul Cîțu a fost instalat la Palatul Victoria, cu votul unei largi majorități a PNL. Printre liberalii care s-au abținut au fost Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Pentru PNL, principalul partid din coaliția de guvernare, prioritățile ar trebui să fie în această perioadă pregătirea pentru adoptarea bugetului si gestionarea pandemiei de Covid-19. Însă, până la convocarea sesiunii Parlamentului (1 februarie), acum se împart posturi în toate structurile administrației centrale și locale, așa că liderii filialelor PNL încearcă să își impună oamenii în diverse funcții, aceasta fiind o altă cheie în care putem interpreta atacul furibund lansat asupra lui Ludovic Orban.

Raluca Turcan: E important să înțelegem ce nu funcționează în partid

Contactată de SpotMedia.ro, Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al PNL și ministrul Muncii în Guvernul Cîțu, a declarat că se abține de la comentarii publice, alegând să discute mai întâi cu colegii de partid.

”Eu consider că dezbaterile în perspectiva viitorului congres trebuie purtate în interiorul partidului, astfel încât, după congres, PNL să iasă întărit și nu slăbit atât de mult în avans încât după aceea să îi trebuiască ani mulți să ajungă la un nivel de încredere pe care ni-l dorim cu toții. De aceea, e important să înțelegem ce nu funcționează în partid și să venim cu propuneri de îmbunătățire, în interior.

Iar la congres să fie aleasă, într-adevăr, cea mai bună conducere din perspectiva obiectivelor cu impact asupra vieții oamenilor, pe care PNL și le-a stabilit. Până la congres, există forurile statutare de dezbatere, de aceea, e important ca și acolo lucrurile să fie spuse.

(…) Nu voi discuta despre colegii mei și despre PNL în afara partidului. Mi se pare firesc ca întâi să încercăm să ne spunem cu toții nemulțumirile și ceea ce credem că e nevoie să facem mai mult și mai bine, în interiorul partidului”, ne-a declarat Raluca Turcan, care a participat la negocierile de la Vila Lac 1, ca membru al echipei conduse de Ludovic Orban.

În PNL se aude brișca pe curea. Winter is coming!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇