În lume, până în data de 4 ianuarie, peste 12 milioane de persoane fuseseră vaccinate împotriva COVID-19. Nu s-au înregistrat decât reacții adverse normale și anunțate.
- Aproape 12.000 de persoane au fost vaccinate luni în România.
- În Franța a izbucnit un scandal din cauza faptului că în 10 zile au fost imunizate doar 500 de persoane.
- Marea Britanie și Germania vor să amâne cea de-a doua doză pentru a proteja, chiar dacă parțial, cât mai multe persoane.
- Moderna, cel de-al doilea vaccin, ar putea fi aprobat și de Uniunea Europeană, în data de 6 ianuarie.
- Israel a vaccinat 12% din populație și campania continuă în ritm accelerat.
Șase persoane alergice au intrat în șoc anafilactic, o persoană în vârstă de 91 de ani a decedat, dar nu s-a stabilit o cauzalitate directă cu vaccinul, aceasta având și alte boli asociate, iar o persoană s-a infectat cu coronavirus la o săptămână după vaccinare, imunizarea parțială realizându-se în două săptămâni de la prima doză, iar totală după o săptămână de la cea de-a doua doză.
Sunt trei țări care au vaccinat mai mult de un milion de persoane: China – 4,5 milioane; SUA – 4,3 milioane și Israel – 1,1 milioane. De asemenea, trebuie subliniat că datele în legătură cu nivelul de protecție a vaccinurilor, cu campania de vaccinare și cu efectele secundare nu sunt făcute publice de autoritățile din China și din Rusia, țări care au dezvoltat și aprobat vaccinuri realizate pe plan local.
Corect ar fi să raportăm eficiența, dar și efectele secundare ale campaniei de vaccinare la statele occidentale și exclusiv la cele trei vaccinuri aprobate de cel puțin una dintre autoritățile medicale din SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie. Pentru acestea există studii și rapoarte oficiale realizate și publicate de organismele de validare și acreditare. De asemenea, toate persoanele care se vaccinează sunt monitorizate și se raportează reacțiile adverse în cazul în care apar.
În Uniunea Europeană au fost vaccinate 500.000 de persoane în zece zile de campanie
Pfizer BioNTech este vaccinul aprobat de toate cele trei autorități medicale. Moderna a fost aprobat de SUA și de Marea Britanie și, probabil, va fi aprobat și de Agenția Europeană a Medicamentului în data de 6 ianuarie.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a amânat autorizarea vaccinului Moderna
Vaccinul Oxford AstraZeneca a fost aprobat doar de Marea Britanie, urmând ca Uniunea Europeană să ia o decizie după jumătatea lunii ianuarie, iar SUA, cel mai devreme, la sfârșitul lunii martie.
Vaccinare pe scară largă în Beijing, înainte de Anul Nou chinezesc: Mii de oameni au stat la coadă, în frig, să se imunizeze
A început vaccinarea antiCOVID la Spitalul Gerota, primul focar din țară: Peste 70% din personalul medical vrea să se imunizeze
De azi, vaccinarea antiCOVID se extinde în ţară în 90% din centrele destinate personalului medical
În România, până în data de 4 ianuarie fuseseră vaccinate 25.508 de cadre medicale. În Uniunea Europeană, în jur de 500.000 de persoane au primit prima doză pentru imunizare.
Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful programului de vaccinare din România, speră ca până la sfârșitul lunii să fie imunizate în jur de 160.000 de persoane, până acum fiind înscrise în program 90.000. Trebuie amintit că suntem în prima fază a programului, de care beneficiază exclusiv cadrele medicale.
Pentru a se înregistra o încetinire semnificativă a răspândirii epidemiei ar trebui vaccinate cel puțin 6 milioane de persoane, susțin specialiștii.
În Franța, campania de vaccinare a fost compromisă și va fi modificată
Procesul de imunizare merge încet atât în România cât și în Uniunea Europeană. În mai multe state s-au înregistrat disfuncționalități ale acestuia sau chiar compromiterea programului cum s-a întâmplat în Franța, unde din data de 23 decembrie și până acum au fost vaccinate doar 516 persoane.
Acest lucru a generat tensiune și frustrare, Emmanuel Macron, președintele Franței, l-a criticat pe ministrul Sănătății Olivier Veran, spunând că “lucrurile trebuie să se schimbe consistent și rapid”, anunță cotidianul The Times într-un articol.
Autoritățile din Franța au început campania de vaccinare exclusiv în casele de îngrijire ale persoanelor în vârstă, iar imunizarea se face doar cu acordul scris al persoanei respective, ceea ce a îngreunat mult procesul.
În Germania s-au făcut până acum 238.000 de doze, cele mai multe din UE, iar în Italia peste 80.000.
O altă mare problemă a Uniunii Europene e faptul că a contractat doar 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech, adică suficient doar pentru o treime din populația de 450 de milioane a UE dacă se vor face câte două doze de persoană. La asta se adaugă posibile întârzieri apărute pe complicatul lanț de producție, dar mai ales de distribuție a soluției Pfizer.
Fiolele trebuie transportate și depozitate la -80 de grade Celsius, ceea ce provoacă dificultăți. Toate aceste provocări logistice duc la întârzieri care încetinesc semnificativ programul de vaccinare.
Programarea a fost o problemă în România
În România s-au înregistrat probleme în ce privește programarea persoanelor, multe dintre ele nereușind să se înregistreze, situație care a fost remediată, conform declarației medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul programului.
Acesta a mai declarat că România va primi 750.000 de doze de vaccin Pfizer până la sfârșitul lunii ianuarie.
Britanicii ar putea primi, în cazuri rare, a doua doză de vaccin anti-COVID 19 de la alt producător decât la prima vaccinare
Autorități: După vaccinarea împotriva COVID-19 a peste 10.200 de persoane, nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici decese
BioNTech avertizează că ar putea să apară probleme cu vaccinarea în Europa, din cauza stocurilor
Tot mai mulți experți cer autorităților medicale să renunțe sau să amâne mai mult cea de-a doua doză de vaccin, doza de rapel, la Pfizer prevăzută pentru un interval de maximum 42 de zile, pentru a se vaccina cât mai mulți oameni și a încetini epidemia.
După Marea Britanie și Germania a cerut unui grup de experți independenți să calculeze și să testeze soluția cu o singură doză de vaccin, anunță Agerpres.
O astfel de abordare ar accelera procesul de vaccinare, existând posibilitatea ca răspândirea epidemiei să fie oprită într-un interval de trei până la șase luni.
În loc de o protecție de 95%, printr-o singură doză se realizează una de 45-50%, ceea ce ar fi suficient susțin unii experți mai ales în situația în care s-ar putea vaccina mai mulți oameni într-un interval mult mai scurt de timp.
Autoritatea medicală din SUA (FDA) a condiționat aprobarea unui vaccin anti-COVID de demonstrarea unei protecții de cel puțin 50%. Vaccinul antigripal sezonier realizează o protecție de 60%.
Statul Israel a reușit să vaccineze 1,1 milioane de oameni adică aproape 12% din populația țării. “Vom fi primii care vor scăpa de epidemie”, a scris Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, pe contul său de Twitter.
Dacă vor merge în același ritm și vor avea suficiente doze de vaccin, în Israel ar trebui să se observe primele semne de încetinire a epidemiei. Până acum, cifrele nu sunt relevante.