A zbura este o abilitate atât de folositoare încât te întrebi de ce unele viețuitoare au pierdut sau au renunțat la acest ”talent”. Există multe păsări și chiar insecte care nu pot zbura, chiar dacă strămoșii lor aveau această abilitate.
Observând acest lucru mai ales la viețuitoarele de pe insulele mici, Charles Darwin a venit cu o teorie, care abia acum a fost confirmată, arată IFL Science.
Darwin a explicat că insulele sunt locuri unde, de obicei, vântul este puternic, iar creaturile care zboară riscă să fie împinse de vânt către apă și să nu-și mai găsească drumul înapoi niciodată. Cu cât zboară mai puțin, cu atât riscul de a avea un destin tragic e mai mic, iar posibilitatea de a trăi suficient pentru a avea urmași e mai mare.
În timp, în generații, abilitatea de a zbura se pierde tocmai din acest motiv, era el de părere. Ipoteza lui a fost contestată de generații de oameni de știință. Până acum.
Citește și Sute de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în Florida
Rachel Leihy de la Monash University a studiat însă insectele de pe mai multe insule mici, observând că jumătate dintre speciile de insecte pe care le găzduiau nu puteau zbura. La nivel mondial, doar 5% dintre speciile de insecte nu zboară, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B.
Mai mult, cu cât pe insulă bătea mai tare vântul, cu atât speciile de insecte care nu zburau erau mai multe.
Există însă și cazuri în care vietățile și-au pierdut capacitatea de a zbura din cu totul alte motive, cum sunt anumite păsări din Noua Zeelandă. Acolo, lipsa prădătorilor și-a spus cuvântul.