Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, salută declarația președintelui R. Moldova, Maia Sandu, privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care spune că se află acolo ilegal.
Eugen Tomac, care deschide lista PMP pentru Camera Deputaților, în București, la alegerile parlamentare, explică într-un interviu ce ar trebui să facă România pentru a se apropia mai mult de Republica Moldova.
Acesta amintește că partidul său este singurul care are trecut în statut Unirea R. Moldova cu România drept cel mai important proiect de țară.
Federația Rusă își păstrează trupele și muniția în mod ilegal pe teritoriul regiunii transnistrene, iar acest lucru nu poate și nu trebuie tolerat. Iar faptul că Maia Sandu spune lucrurilor pe nume este de apreciat.
Eugen Tomac
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria. Ce semnificație are această cerere și cum comentați reacția Moscovei?
Este o declarație curajoasă și extrem de corectă. Faptul că o astfel de solicitare fermă vine imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale transmite un semnal clar al schimbării de viziune și poziție a președintelui R. Moldova. Moscova nu mai are confortul unui lider docil pe care să îl controleze în totalitate, dimpotrivă.
Federația Rusă își păstrează trupele și muniția în mod ilegal pe teritoriul regiunii transnistrene, iar acest lucru nu poate și nu trebuie tolerat. Iar faptul că Maia Sandu spune lucrurilor pe nume este de apreciat.
Bineînțeles, astfel de declarații produc nemulțumire la Moscova. Lavrov a calificat apelul Maiei Sandu iresponsabil. Iresponsabil este, de fapt, refuzul Moscovei de a-și respecta angajamentul asumat încă în 1999 la summit-ul de la Istanbul de a-și retrage trupele și munițiile din regiunea transnistreană. Prezența rusească acolo este, încă o dată spun, ilegală și acest lucru trebuie spus cu fermitate.
Cum va sprijini PMP politica noului președinte Maia Sandu de a se apropia mai mult de Uniunea Europeană? Ce ar trebui să facă România?
PMP susține apropierea R. Moldova de România și UE demult. Am făcut-o fără încetare și necondiționat. Noi am redat românilor din R. Moldova cetățenia română pe care au pierdut-o fără voia lor.
Președintele Traian Băsescu a fost cel mai aprig apărător al intereselor R. Moldova la Bruxelles, susținând revenirea ei în Europa, acolo de unde a plecat în 1940.
La insistența PMP s-a înființat Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, condus de doamna Ana Guțu, o structură extrem de importantă care întărește cooperarea dintre cele două state.
PMP este și singurul partid care are în scris în Statut Unirea R. Moldova cu România drept cel mai important proiect de țară.
Eugen Tomac
Ce ar trebui să facă România este să înființeze un Minister pentru relația cu R. Moldova, cu buget consistent și cu atribuții și competențe lărgite spre a ușura apropierea R. Moldova de România și UE. PMP a propus deja acest lucru. Tot PMP va amenda proiectul de lege al Autostrăzii Unirii în sensul extinderii ei până la Chișinău spre a conecta R. Moldova la infrastructura europeană.
România își păstrează deschiderea și implicarea totală în sprijinul românilor din R. Moldova. Dacă și la Chișinău se va găsi aceeași deschidere, lucrurile vor avansa foarte rapid.
Vă rog să explicați ce înseamnă pentru PMP să sprijine mai mult domeniul culturii din România? Enumerați câteva proiecte prioritare.
În primul rând, creșterea alocării bugetare pentru Cultură la 1,5% din PIB. Mulți promit sprijin pentru Cultură, dar numai declarativ. Și Cultura are nevoie de bani, de o finanțare adecvată care să-i permită dezvoltarea.
Protejarea patrimoniului național reprezintă un obiectiv esențial pentru PMP, prin urmare vom dezvolta un pachet de legi pentru îmbunătățirea cadrului legislativ existent spre a proteja, promova și susține cultura națională.
Ce ar trebui să facă un guvern pentru a-i ajuta mai mult pe cetățenii români care lucrează în străinătate?
În primul rând, să îi respecte. Am avut experiența unei guvernări PSD care își disprețuia propriii cetățeni pentru simplul fapt că au ales să își caute sursele pentru un trai decent în străinătate.
Românii care au plecat au făcut-o forțați fiind de sărăcia și lipsa de perspectivă din România. Ce trebuie să facă România este să îi convingă, prin fapte concrete, că merită să revină acasă, că aici vor găsi sprijin, un loc de muncă bine plătit și un nivel al calității vieții care să le asigure dezvoltarea lor și a copiilor.
Avem milioane de cetățeni români în străinătate, prin urmare toate acțiunile statului român trebuie să pornească de la această realitate. Sunt lucruri de bun simț pe care orice român le așteaptă, mai ales cel care are experiența traiului în state dezvoltate, și pe care statul român are obligația de a le oferi.
Ce impact va avea epidemia de coronavirus asupra alegerilor din 6 decembrie? Care sunt argumentele pentru care oamenii ar trebui să vină la vot?
Traversăm, într-adevăr, o perioadă dificilă care ne afectează viața sub toate aspectele ei. Însă criza nu este motiv suficient pentru a renunța la drepturi fundamentale, la democrație. Iar votul este un drept fundamental și un atribut esențial al democrației. Acesta nu poate fi nici amânat, nici anulat.
Odată la 4 ani, românii au un glonț de aur pe care îl pot trage pentru a-i sancționa pe cei care nu și-au onorat promisiunile și a-i încuraja pe cei care merită să le ia locul.
Eugen Tomac
Avem un PSD care se împotrivește reducerii numărului de parlamentari la 300, pentru că nu ar mai avea loc toți baronii în Parlament; un PSD care ține cu dinții de pensiile speciale care le asigură un venit consistent, dar total nemeritat; un PSD care își disprețuiește cetățenii prin perpetuarea unui sistem defect, corupt.
Prin urmare, este esențial ca românii să iasă la vot pe 6 decembrie pentru a da țării o nouă majoritate care să guverneze în interesul cetățenilor.
Citește și: