Eugen Tomac, primul pe lista PMP, promite ajutor pentru firme și anticorupție, după măcelul făcut de PSD - Interviu

Eugen Tomac, primul pe lista PMP, promite ajutor pentru firme și anticorupție, după măcelul făcut de PSD - Interviu

Eurodeputatul Eugen Tomac deschide lista candidaților PMP din București la Camera Deputaților, pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Președintele Partidului Mișcarea Populară explică, într-un interviu, că un scor bun în alegeri poate aduce PMP din nou în Parlament, poate chiar și în Guvern, pentru a continua inițiativele blocate până acum de PSD.

Pentru succesul în alegeri, Eugen Tomac se bazează pe experiența lui Traian Băsescu și crede că PMP poate obține un rezultat mai bun decât la locale și va lua fața USR-PLUS.

Principalele declarații din interviu:

  • Sunt câteva lucruri pe care le vrem cu orice preț pe agenda noului Executiv. Printre acestea se numără reducerea la 300 a numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale.
  • Măsuri indispensabile creșterii natalității - ne dorim construirea, în următorii 4 ani, a 1.000 de creșe la nivel național.
  • Pentru toate firmele afectate de pandemie, vom susține acordarea de granturi, credite cu dobândă subvenționată, extinderea termenului limită pentru plata taxelor și impozitelor, suspendarea plății chiriei și a utilităților pentru IMM-urile aflate în dificultate, ajutor sub formă de subvenții salariale pentru angajați în vederea evitării concedierilor.
  • Lucrătorii esențiali și categoriile vulnerabile trebuie să aibă prioritate la vaccinare.
  • Vom susține revizuirea legilor justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală, măcelărite de PSD, precum și desființarea SIIJ și limitarea imunității miniștrilor la perioada mandatului.
ADVERTISING

Care este obiectivul partidului la alegerile parlamentare? Ce scor electoral v-ați propus?

Partidul Mișcarea Populară este un partid care, în ultimii ani, și-a consolidat un bazin electoral important. Vrem să consolidăm și să extindem, în 6 decembrie, baza noastră de susținători și votanți.

La alegerile locale din 27 septembrie, ne-am plasat, din perspectiva numărului de primari și de aleși locali, înaintea USR-PLUS, iar pe vot politic am obținut aproape 6%.

Obiectivul nostru este să obținem o performanță mai bună decât la locale, astfel încât să reușim să promovăm în Parlament proiectele care ne diferențiază de celelalte partide de centru-dreapta. 

În cazul în care PMP va fi invitat să participe la guvernare, după alegeri, ce veți susține să apară în programul noului executiv? 

Sigur că PMP ar putea avea o contribuție importantă într-un Guvern de centru-dreapta. În situația în care vom face parte, după alegeri, din noua majoritate, vom încerca să promovăm cât mai multe idei din Programul politic cu care ne prezentăm la alegeri.

ADVERTISING

Sunt însă și câteva lucruri pe care le vrem cu orice preț pe agenda noului Executiv. Printre acestea se numără reducerea la 300 a numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, dar și înființarea a două ministere noi, Ministerul pentru Digitalizare, Inovare și Inteligență Artificială și Ministerul pentru Relația cu Republica Moldova.

În programul electoral al partidului, vorbiți de creșterea natalității prin dezvoltarea infrastructurii de creșe și grădinițe. Credeți că aceste măsuri sunt suficiente sau trebuie asociate și cu altele pentru a obține rezultate? Care ar fi acelea?

În Programul PMP există mai multe măsuri indispensabile creșterii natalității, de la cele care urmăresc creșterea nivelului de trai al românilor, până la cele care vizează îmbunătățirea sistemului sanitar și a celui de educație.

În paralel, ne dorim dezvoltarea unui program național de modernizare și construcție de creșe și grădinițe, conform noilor cerințe de distanțare fizică, la standarde europene, inclusiv cu surse de energie verde, precum și un sistem coerent de programe „after-school” de stat, accesibil, care să sprijine copiii în performanțele lor școlare. 

ADVERTISING

Pentru creșe, am stabilit un obiectiv concret: ne dorim construirea, în următorii 4 ani, a 1.000 de creșe la nivel național.

Posibila intrare la guvernare va coincide cu o perioadă de vârf în ce privește infectarea populației cu Covid-19. Enumerați primele trei măsuri care ar trebui luate pentru a limita intensificarea epidemiei.

Pentru PMP, sănătatea românilor este prima prioritate. Noi am susținut tot timpul că Guvernul are nevoie de instrumente ferme prin care să țină sub control epidemia Covid-19 și să poată acționa. Din punctul meu de vedere, starea de urgență a fost declarată prea târziu și a fost ridicată prea devreme.

În antiteză cu PSD, care nega, la un moment dat, existența virusului și care își dorea înlocuirea stării de urgență cu starea de haos, PMP a propus constant măsuri care să le completeze sau să le corecteze pe cele ale Guvernului. Am cerut și am obținut materiale de protecție pentru personalului medical, creșterea testării, deschiderea lăcașelor de cult, funcționarea piețelor etc.

Astăzi, când sistemul sanitar este solicitat la maxim, considerăm în continuare că e nevoie de acțiuni hotărâte care să limiteze proporțiile dezastrului. Dar de acțiuni comunicate coerent, care să fie fundamentate de specialiști. 

Cel mai probabil, la începutul anului viitor va începe campania de vaccinare împotriva infectării cu coronavirus. Care credeți că sunt principalele trei condiții pentru ca o astfel de campanie să fie eficientă?

Vaccinarea e cea mai eficientă şi scurtă cale prin care putem reveni la normalitate. Pentru ca rezultatele să fie cele așteptate, trebuie îndeplinite simultan trei condiții: informare, organizare și prioritizare.

Statul trebuie să desfășoare o amplă campanie de informare, prin care fiecare român să cunoască beneficiile și limitele vaccinului, astfel încât să ia, în cunoștință de cauză, decizia de a se vaccina sau de a nu se vaccina.

În același timp, este nevoie de o organizare impecabilă. Am văzut că, ani la rând, ne-am confruntat cu diverse crize ale vaccinurilor, or efectele pandemiei sunt atât de dramatice încât de această dată nu ne mai permitem un eșec.

Nu în ultimul rând, lucrătorii esențiali și categoriile vulnerabile trebuie să aibă prioritate, scopul vaccinării este de a stopa pandemia și de a salva vieți.

Epidemia a creat contracție economică. Vă rog să precizați câteva măsuri urgente care ar trebui luate pentru ca în 2021 să asistăm la o relansare economică?

PMP a propus fructificarea deciziei Comisiei Europene de a suspenda Pactul de Stabilitate și de Creștere pentru antamarea unor împrumuturi ce pot fi utilizate pentru proiecte de investiții care nu sunt finanțabile prin fonduri structurale. 

În același timp, pentru toate firmele afectate de pandemie, vom susține acordarea de granturi, credite cu dobândă subvenționată, extinderea termenului limită pentru plata taxelor și impozitelor, suspendarea plății chiriei și a utilităților pentru IMM-urile aflate în dificultate, ajutor sub formă de subvenții salariale pentru angajați în vederea evitării concedierilor.

În ce măsură PMP va lupta cu corupția și ce proiecte de lege ar fi dispus să voteze pentru a limita impactul corupției asupra societății românești?

În condițiile în care cele mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv țara noastră, agreează ideea condiționării alocării de fonduri europene de respectarea normelor statului de drept, este esențial ca România să aibă un sistem judiciar funcţional şi mecanisme puternice de combatere a corupţiei.

În acest sens, vom susține, de exemplu, revizuirea legilor justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală, măcelărite de PSD, precum și desființarea SIIJ și limitarea imunității miniștrilor la perioada mandatului.

Care e cel mai important proiect legislativ pe care PMP va dori să-l susțină după alegeri, în noul Parlament?

Suntem primul partid parlamentar care, în contextul pandemiei de coronavirus, a propus un Pact Naţional pentru Sănătate. În același timp, am depus în Parlament o inițiativă legislativă de reformare din rădăcini a sistemului sanitar, redactată de cei mai buni specialiști ai României în managementul sănătății. Avem nevoie de legislație pentru ca acest sistem să facă față noilor tipuri de amenințări la adresa sănătății românilor. 

Nu e singura lege importantă pentru noi, avem și alte proiecte depuse în Parlament care au fost blocate de PSD, cum ar fi cel de reducere a numărului de parlamentari la 300 sau de alegere a primarilor în 2 tururi. Avem multe proiecte pe care românii și le doresc și pe care vrem să le ducem la bun sfârșit.

Cât mai depinde astăzi PMP de Traian Băsescu și cum caracterizați această dependență?

Președintele Traian Băsescu este, în continuare, unul dintre cei mai activi și mai consecvenți politicieni români, atât în România, cât și la Bruxelles.

PMP are privilegiul și responsabilitatea de a duce mai departe atât proiectele de modernizare a României inițiate de Președinte, cât și cel mai mare proiect de țară al generației mele, de Unire a României cu Republica Moldova

Pentru noi, cei de la PMP, președintele Băsescu este un lider de la care mai avem multe de învățat, dar și un atu în competițiile electorale la care participăm. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇