Revenit în politică, Liviu Negoiță candidează la Camera Deputaților pe listele PMP: Prima lege pe care o voi propune va viza copiii săraci ai României. A doua, interzicerea defrișării pădurilor! - Interviu

Revenit în politică, Liviu Negoiță candidează la Camera Deputaților pe listele PMP: Prima lege pe care o voi propune va viza copiii săraci ai României. A doua, interzicerea defrișării pădurilor! - Interviu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liviu Negoiţă, fost primar al Sectorului 3, a revenit în politică și candidează, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pe listele PMP pe București, pentru un loc în Camera Deputaților.

El spune, într-un interviu, că primul proiect legislativ pe care îl va iniția va prevede ca toți copiii săraci, fără posibilități materiale, proveniți din familii fără venituri, să fie susținuți total de statul român în procesul educațional, iar a doua inițiativă va viza interzicerea cu desăvârșire a defrișării pădurilor României.

Principalele declarații din interviu:

  • Am peste 25 de ani de experiență în politică și administrație. Sunt tipul de om care face mult și vorbește puțin.
  • Cartea mea de vizită se vede în cel mai mare și mai populat sector al Bucureștiului, sectorul 3.
  • Trebuie făcut un Pact Național pe infrastructură între toate forțele politice. Prin acest Pact, indiferent cine vine la guvernare respectă planul convenit.
  • Proiectul „300 de parlamentari” cum este cunoscut de opinia publică a fost propus de Traian Băsescu la intersecția dintre cele două mandate de președinte și a fost validat prin vot de români. Alianța USR-PLUS, care se declară a fi neprihănita și incoruptibila clasei politice, ne-a furat proiectul! Și l-a însușit fără să respire.
  • PMP (…) vrea ca România sa aibă 300 de parlamentari. Cât mai repede. Punct! Dacă în coaliția de guvernare nu se agrează un astfel de obiectiv, nu intram la guvernare

După 8 ani de absență, v-ați întors în politică și candidați pentru un post de deputat. Care a fost motivul principal pentru luarea acestei decizii?

Cred că experiența acumulată, atât opt ani ca parlamentar cât și ca primar al sectorului 3 timp de două mandate, 2004-2012, îmi oferă siguranța și calificarea de a iniția legi în Parlament care să ne îmbunătățească viața. Viața de zi cu zi. Și aici mă refer în egală măsură la legi care să simplifice, să ajute și să dezvolte mediul economic dar și la legi care să ridice calitatea serviciilor sociale. Se poate! Știu ce spun. 

ADVERTISING

Am experiență și practică lungă în administrația locală și am avut rezultate concrete în urma muncii depuse în calitate de primar. Martori sunt mii și mii de cetățeni ai sectorului 3. Întrebati-i pe ei, nu mi-e teamă să spun asta. Eu nu sunt o persoană care să inunde spațiul public cu apariții tv în care să rostologesc vorbe doar pentru a seduce oamenii.

Și, gândiți-vă. Am peste 25 de ani de experiență în politică și administrație. Sunt tipul de om care face mult și vorbește puțin. Atunci când trebuie.  Cartea mea de vizită se vede în cel mai mare și mai populat sector al Bucureștiului, sectorul 3.

Sunt și eu sătul de politicienii care promit într-una, vorbesc într-una și, la final de mandat, bilanțul este zero. Iar țara, oamenii, rămân în același stadiu trist. Nebăgați în seamă. Ignorați. Eu vin în Parlament pentru oameni, nu pentru glorie personală. 

Vreme de două mandate (2004-2012) ați fost primarul Sectorului 3 din București. Care sunt principalele trei mari probleme cu care se confruntă locuitorii din Capitală și cum trebuie rezolvate?

Mi-ați cerut să numesc 3 probleme cu care se confruntă cetățenii în București! Ele sunt cu siguranță, mult mai multe!

  1. Problema infrastructurii rutiere și a traficului
  2. Problema poluării
  3. Problemele rețelei de termoficare

Problema parcărilor, problema spațiilor verzi, a școlilor, grădinițelor, creșelor. 

În problema infrastructurii, există Planul JIKA, făcut pe banii guvernului japonez, în care era prevăzut tot ceea ce trebuia făcut în București.

De la infrastructura rutieră a Capitalei, la circulația auto, transportul în comun, pasaje supra și subterane, inelele de circulație (interior, median și exterior cu doua centuri) totul pentru ca Bucureștiul să poată funcționa normal. 

ADVERTISING

Din păcate, acest proiect, oferit gratuit Bucureștiului de către guvernul japonez, a rămas in sertarele Primăriei Capitalei, ferecat de gălăgioasele și inutilele administrații PSD. Doar doi primari generali l-au aplicat, atât cât le-au permis timpul și susținerea guvernelor aflate atunci în funcție: Traian Băsescu și Adrian Videanu. Am fost avertizați că dacă nu îl vom pune în practică, Bucureștiul se va sufoca. Si, iata! Astăzi, ne sufocăm și ne îmbolnăvim.

Problema poluării. Bucureștiul este pe primele 4 locuri într-un clasament  al celor mai poluate orașe din Europa!

Mortalitatea în România este cea mai ridicată în Europa din cauza poluării, copiii noștri sunt crescuți în condiții inumane din cauza poluării, dobândesc boli grave, iar autoritățile nu fac nimic.

Măsuri: 1) Închiderea de urgență a gropilor de gunoi neconforme; 2) Toți poluatorii din București și Ilfov depistați, amendați și închisă activitatea celor care poluează. 3) Interzicerea cu desăvârșire a importurilor de deșeuri pentru a fi arse la noi, în jurul Bucureștiului sau în țară! România nu este o groapă de gunoi!

Și mai suntși alte masuri. Cele referitoare la autovehiculele care poluează! Interzicerea acestora în circulație, cel puțin în orașe. Măsură care se impune fără discuții! Nu suntem cimitirul de mașini vechi al Europei!

Rețeaua veche de termoficare, cu pierderi enorme de agent termic! 

Bucureștenii suferă din lipsa căldurii  și a apei calde, banii au fost aruncați în subteran și ne-am trezit cu pierderi foarte mari din rețea! Se impune deschiderea unui șantier serios de înlocuire a rețelei uzate!

ADVERTISING

În programul PMP se vorbește de nevoia dezvoltării infrastructurii de transport și de un Pact Național cu privire la acest obiectiv. De ce e important un astfel de pact și cum poate fi realizat?

Pact Național pe infrastructură se poate face. Dar între toate forțele politice! Este necesar, pentru avea o continuitate în acest domeniu. Suntem țara din UE cu cea mai slabă infrastructură rutieră! Prin acest Pact, toate forțele politice se pun de acord în materie de infrastructură rutieră, de transporturi în general. Ce magistrale rutiere, feroviare etc sunt prioritare și indiferent cine vine la guvernare respectă planul convenit. 

Dacă toate forțele politice stabilesc prioritatea proiectului de infrastructură, Autostrada Nordului, spre exemplu, Tg Mureș-Iași-Ungheni, atunci prioritate rămâne pentru toate guvernele, indiferent de culoarea politică! Autostrada Pitești-Sibiu, Autostrada Ploiești-Brașov etc. 

Oricum, România este condiționată de implementarea proiectelor de infrastructură rutieră pe culoarele pan-europene, finanțate din fonduri comunitare și pe care nu le putem schimba noi după cum vrem.

Proiectul "300 de parlamentari" cum este cunoscut de opinia publică a fost propus de Traian Băsescu la intersecția dintre cele două mandate de președinte și a fost validat prin vot de români. Alianța USR-PLUS, care se declară a fi neprihănita și incoruptibila clasei politice, ne-a furat proiectul! Și l-a însușit fără să respire.

Liviu Negoiță

În ce măsură adoptarea “Referendumului pentru 300 de parlamentari” poate fi o condiție ca PMP să intre la guvernare după alegeri?

În primul rând, proiectul "300 de parlamentari" cum este cunoscut de opinia publică, a fost propus de Traian Băsescu la intersecția dintre cele două mandate de președinte și a fost validat prin vot de români.

Țin să precizez asta pentru că Alianța USR-PLUS, care se declară a fi neprihănita și incoruptibila clasei politice, ne-a furat proiectul! Și l-a însușit fără să respire. Defilează cu proiectul "300 de parlamentari" pe toate afișele ei electorale, ca și cum toți românii care l-au votat masiv în 2009 s-ar fi născut astăzi și nu au mai auzit de el. 

PMP își propune să facă o politică transparentă, pe principii! Noi vrem adoptarea legii, propusă de PMP, privind aprobarea referendumului din 2009 astfel încât România sa aibă 300 de parlamentari. Cât mai repede. Punct! Dacă în coaliția de guvernare nu se agrează un astfel de obiectiv, nu intram la guvernare!

În programul electoral al PMP se vorbește despre realizarea Canalului București-Dunăre. De ce e important și cu ce bani poate fi finanțat?

Specialiștii spun că acest obiectiv este eficient din punct de vedere economic. Se poate realiza cu fonduri europene. Acest canal navigabil se integrează, cu efecte benefice, în infrastructura de transport europeană, fiind profitabil și pentru România, în primul rând, dar și pentru multe țări europene!

 PMP nu a anunțat nimic cu privire la eficientizarea și modernizarea forțelor de poliție, iar în pandemie s-a observat că e mare nevoie de acest lucru. De ce se face atât de puțin în acest sens și cum poate fi redusă infracționalitatea?

Munca de polițist este una dificilă, mai ales atunci când este făcută cu pasiune și cu dedicație. Polițiștii sunt în prima linie atunci când vorbim de siguranță cetățeanului. Sigur, polițiștii au fost și sunt în prima linie și în pandemie pentru ca ei trebuie să se asigure că legea se aplică. Polițiștii sunt in prima linie în lupta cu infractorii pentru ca nouă să ne fie bine. 

Există două probleme în sistem. O lege clară care sa-i pună la adăpost de imixtiunile politice în sistem, parcursul în carieră să fie garantat de lege dar și excluderea oricărei ascensiuni pe pile. Imunitate în lupta cu fenomenul infracțional! Alocarea de fonduri suplimentare poliției, pentru a putea lupta cu infractorii care dispun de fonduri nelimitate. Nu te poți lupta cu infractorii cu mâinile goale! 

Infracționalitatea se poate reduce prin cele două metode clasice: 1)Măsuri de prevenție si conștientizare a gravității încălcării legii! 2) Aplicarea legii cu rigurozitate și fără excepție!

Pe parcursul acestei epidemii s-a observat o criză profundă a Direcțiilor de Sănătate Publică, una care n-a putut fi rezolvată de actuala administrație. De ce și ce ar trebui făcut?

Nu sunt de specialitate. Dar cred ca DSP-urile s-au trezit complet nepregătite în ochiul acestui uragan sanitar numit pandemia de Covid! Iar autoritățile centrale, în subordinea cărora se afla DSP-urile, au fost și mai nepregătite în fața situației excepționale!

Ce trebuie făcut? PROCEDURI! Proceduri legale în care fiecare instituție Își știe locul și rolul în combaterea unei pandemii, să spunem, și pe care să le acceseze ori de câte ori se impune!

PMP e un partid care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. E posibilă? Cum ar trebui să acționeze diplomația românească pentru a atinge acest obiectiv?

PMP crede în acest deziderat național. Unirea Basarabiei cu țara mamă, România. PMP este singurul partid care are trecut în Statut acest obiectiv  național. Este dreptul nostru legitim și nu vom renunța la el niciodată!

Basarabia este pământ romanesc și locul ei este în interiorul granițelor noastre românești, în interiorul UE! Diplomația noastră, împreună cu diplomația moldovenească trebuie să convingă cancelariile europene de legitimitatea acestui proces pe de o parte, precum și de beneficiile pe care le poate aduce pentru comunitatea europeană, atât din punct de vedere economic cât mai ales din punct de vedere al securității regionale!

Cum ar putea fi relansată economia românească după pandemie? Numiți câteva măsuri importante.

Prin două modalități se poate susține economia după pandemie: 1) Statul să sprijine agenții economici privați care au întâmpinat sau întâmpină dificultăți! Sunt fonduri europene alocate în vederea relansării economice în perioada pandemiei și post-pandemie. 2) Investiții publice ale statului în infrastructură. Infrastructura Rutieră, Sanitară, Educatională, Agricolă etc!

Care va fi primul proiect de lege pe care-l veți susține în Camera Deputaților în cazul în care veți fi ales? 

Primul proiect legislativ: Toți copiii săraci, fără posibilități materiale, proveniți din familii fără venituri, să fie susținuți total de statul român în procesul educațional! Un stat puternic înseamnă un stat cu educație solidă. Vreau ca România să elimine abandonul școlar și analfabetismul în rândul copiilor! A doua inițiativă: Interzicerea cu desăvârșire a defrișării pădurilor României!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇