Decesele de malarie cauzate de disfuncţionalităţile înregistrate pe durata pandemiei de coronavirus la nivelul serviciilor medicale dedicate combaterii acestei boli răspândite de ţânţari le vor depăşi ca număr pe cele provocate de maladia COVID-19 în Africa Subsahariană, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.
Peste 409.000 de persoane pe plan global – majoritatea fiind bebeluşi născuţi în regiunile sărace ale Africii – au murit de malarie anul trecut, a anunţat OMS în cel mai recent buletin al său dedicat evoluţiei acestei boli, iar pandemia de COVID-19 va cauza cel mai probabil o creştere a acestui bilanţ în 2020.
"Estimările noastre arată că, în funcţie de gradul de disfuncţionalităţi ale serviciilor medicale (cauzate de COVID-19, n.red.) ar putea să se producă o creştere a deceselor provocate de malarie cu un număr cuprins între 20.000 şi 100.000 în Africa Subsahariană, cele mai multe dintre victime fiind copii", a declarat Pedro L. Alonso, directorul programului anti-malarie din cadrul OMS.
"Este foarte probabil ca mortalitatea cauzată de malarie să fie mai mare decât mortalitatea provocată în mod direct de COVID-19", a adăugat el.
Raportul OMS afirmă că au fost raportate 229 milioane de cazuri de malarie pe plan global în 2019 şi că, în pofida unor provocări fără precedent cu care s-au confruntat pe durata pandemiei de COVID-19, multe ţări au depus eforturi intense pentru a lupta şi a rezista în faţa acestei boli.
"Succesul pe termen lung în obţinerea unei lumi lipsite de malarie în cadrul unei generaţii este departe de a fi asigurat", a adăugat Pedro L. Alonso.
Unele dintre cele mai grav afectate ţări de malarie din Africa nu au reuşit să facă progrese semnificative începând din 2016.
Din cauza transmiterii continue a malariei de către ţânţari în multe regiuni ale lumii, jumătate din populaţia globală se confruntă cu riscul de a contracta această boală, care continuă să ucidă un copil la fiecare două minute.
Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, consideră că noul raport OMS este "extrem de oportun".
"Sectorul global al sănătăţii, mass-media şi politicienii sunt cu toţii concentraţi pe pandemia de COVID-19... şi acordăm prea puţină atenţie unei boli care continuă să ucidă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii", a declarat el într-o conferinţă de presă.
"Şi, ca să vă reamintesc, aceasta este o boală pe care ştim cum să o eliminăm - aşadar, aici e vorba despre o alegere pe care nu o facem", a mai spus Peter Sands.