Care este procedura numirii şi revocării din funcţie a Avocatului Poporului

Care este procedura numirii şi revocării din funcţie a Avocatului Poporului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Documentul, are două capete de acuzare, după cum a anunțat deputatul PNL Florin Roman.

Primul capăt de acuzare este cel referitor la conflictul de interese în care se găseşte doamna Renate Weber – un slujbaş al statului şi al poporului ar trebui să fie care acţionează împotriva poporului şi împotriva statului.

Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului.

Al doilea capăt de acuzare în solicitarea noastră de revocare este depăşirea mandatului constituţional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID şi sunt detaliate cele două aspecte”, a spus Florin Roman.

ADVERTISING

Tot azi, Avocatul Poporului (AP) a precizat că nu comentează solicitarea de revocare din funcţie, aşteptând derularea procedurii parlamentare.

Care e procedura de numire în funcţie a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Poate fi numit Avocat al Poporului orice cetăţean român care îndeplineşte condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională (art. 6 din Legea 35/1997).

Propunerile de candidaţi se fac de către birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului.

Candidaţii sunt audiaţi de comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, iar în vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor pentru a fi numit Avocat al Poporului.

ADVERTISING

De asemenea, candidaţii vor fi prezenţi la dezbateri. Este numit Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Încetarea mandatului Avocatului Poporului

Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului.

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile - constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului (art. 9, alin. 2).

ADVERTISING

Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a atacat la CCR legea prin care pensiile speciale sunt impozitate. Aceeași decizie a fost luată și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Premierul Orban a anunțat vineri că PNL va face demersuri pentru înlocuirea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

„Avocatul Poporului nu mai e demult al poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocat al celor care au încălcat legea în timpul pandemiei. S-a arătat a fi avocatul PSD, iar acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari. Peste 7.000 de lei. Asta e Renate Weber”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Află mai multe despre: ”Pensii speciale există peste tot în lume. De ce la noi e o problemă și cum s-ar putea rezolva. Parlamentul doar s-a făcut că a găsit o soluție – Interviu cu Aurelian Dochia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇