Dacă mama doar miroase alimente bogate în grăsimi, copilului îi crește riscul de obezitate

Dacă mama doar miroase alimente bogate în grăsimi, copilului îi crește riscul de obezitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se știe că alimentaţia din timpul sarcinii are un rol decisiv, atât asupra preferințelor culinare ale copilului, ba chiar și în ceea ce privește afecțiunile de care acesta va suferi. Însă un studiu recent a arătat că dincolo de ceea ce gravida mănâncă efectiv, inclusiv mediul senzorial asociat cu mâncarea ar putea conta mai mult decât se credea până acum, putând crește riscul de obezitate al copilului.

Studiul, realizat de o echipă de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului și publicat pe site-ul instituției, arată că mirosul alimentelor grase în timpul sarcinii creşte riscul fetușilor de a fi supraponderali sau obezi mai târziu în viaţă.

În experimentele pe șoareci, rozătoarele gestante au primit o alimentație sănătoasă, săracă în grăsimi, dar cu un miros de mâncare grasă, cum ar fi baconul. La mame nu s-au observat modificări metabolice, însă puii lor parcă fuseseră ”programați” să devină obezi şi să aibă rezistenţă la insulină, ceea ce s-a și întâmplat.

Modificările la nivelul creierului lor au fost clare. Sistemul dopaminergic, implicat în motivaţie şi recompensă, precum şi neuronii AgRP, care controlează senzaţia de foame şi metabolismul întregului organism, au reacţionat diferit la alimentele bogate în grăsimi pe care șoarecii le-au primit ulterior, după ce, în stadiul intrauterin, doar le-au mirosit.

„Creierele descendenţilor semănau cu cele ale şoarecilor obezi, doar pentru că mamele acestora mâncaseră alimente sănătoase, dar care miroseau a mâncare grasă”, a explicat Laura Casanueva Reimon, unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature Metabolism.

Practic, activarea artificială, în perioada neonatală, a circuitelor neuronale asociate cu mirosul alimentelor grase a fost suficientă pentru a declanşa obezitate la vârsta adultă. Asta, chiar dacă puii nu gustaseră din acestea.

Cercetătorii cred că acest lucru este valabil și în cazul oamenilor, simplul miros al alimentelor nesănătoase în timpul dezvoltării putând creşte riscul copiilor de a deveni supraponderali şi obezi mai târziu în viaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇