NASA: Jumătate din stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee ar putea avea planete locuibile

NASA: Jumătate din stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee ar putea avea planete locuibile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sunt miliarde de stele asemănătoare Soarelui în Calea Lactee, iar un nou studiu arată că mai mult de jumătate dintre acestea ar putea avea cel puțin o planetă în zona locuibilă.

În general e vorba despre stele cum sunt piticele galbene, arată cercetarea publicată de The Astronomical Journal, citată de Futurism.

Trebuie precizat că această estimare nu garantează că oricare dintre aceste exoplanete sunt sau au fost vreodată locuibile, precizează astronomii. Dar studiul realizat de către oamenii de știință de la NASA oferă cel mai precis bilanț al numărului de planete din galaxie care, teoretic, ar putea îndeplini cerințele necesare găzduirii vieții, se arată în raport.

ADVERTISING

Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee

Oamenii de știință explică faptul că există mulți factori care trebuie luați în calcul atunci când un studiu încearcă să stabilească „zona locuibilă” a unei stele. Poate cel mai important ține de temperaturile resimțite la suprafața planetelor.

Fără să țină seama de toate criteriile care fac o planetă locuibilă, ci doar de câte stele asemănătoare Soarelui sunt și de câte planete ar putea exista în vecinătatea sa, eventual în zona locuibilă, studiul a ajuns la concluzia că, în medie, există între 0,37 până la 0,60 exoplanete într-o zonă locuibilă și 0,58 până la 0,88 exoplanete într-o zona mai largă și mai dură, dar încă potențial locuibilă.

ADVERTISING

Cercetătorii explică faptul că operează cu o marjă de eroare în fiecare dintre cele două cazuri, dar că datele obținute pot reprezenta o bază solidă pentru viitoarele studii care încearcă să identifice planete locuibile folosindu-se de criterii mult mai complexe decât cele din prezenta cercetare.

Vezi și NASA a dat publicității un clip spectaculos cu Soarele, fotografiat non-stop timp de 10 ani (Video)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇