O descoperire impresionantă a fost făcută recent în Peru, unde, în timpul unor lucrări de întreținere la un punct de observație din regiunea Pampas de Jumana, a fost găsită figura uriașă a unei feline. ”Desenul” a fost realizat în urmă cu mai bine de 2.000 de ani!
Anunțul inedit a fost făcut de reprezentanții Ministerului Culturii de la Lima, care au precizat că desenul antic măsoară nu mai puțin de 37 de metri, lungimea făcând parte din liniile Nazca, o colecție de sute de geoglife misterioase desenate în pământ într-o zonă aflată la 400 de kilometri sud de capitala Lima.
Descoperirea a fost făcută într-o zonă deja populară în rândul turiștilor din regiunea Pampas de Jumana și este cel mai nou desen zoomorfic descoperit în regiune în ultimul secol.
”Figura era cu greu vizibilă și ar fi dispărut din cauza locației sale pe o pantă relativ abruptă și efectelor eroziunii naturale”, a anunțat ministrul Culturii peruan într-un comunicat de presă, citat de Live Science.
Potrivit autorităților, desenul a fost creat între 200 î.e.n. și 100 î.e.n, relatează Live Science. Are 37 de metri lungime, iar o linie are o grosime de 30 - 40 de centimetri.
Te-ar putea interesa și O fereastră spre istorie: Au fost găsite primele lame mumificate!
”Reprezentările acestui tip de felină sunt adesea găsite în iconografia ceramicelor și textilelor din cultura Paracas”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Culturii.
De-a lungul timpului, în regiune, arheologii au descoperit reprezentări uriașe ale unor animale, păsări, plante și obiecte din viața cotidiană.
Astfel de desene, cunoscute și ca liniile Nazca, au fost create de societăți pre-hispanice care au înlăturat straturile de pietriș pentru a dezvălui rocile de o culoare mai deschisă de dedesubt.
De-a lungul timpului au fost găsite și spirale și triunghiuri desenate în pământ, iar liniile și geoglifele acoperă o zonă de aproximativ 450 de kilometri pătrați, fiind create între 500 î.e.n. și 500 e.n., conform UNESCO.