Turbulențele severe, care au provocat recent incidente grave pe zboruri comerciale, devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice provocate de om, avertizează experții. Iar industria aviatică încearcă să țină pasul cu acest nou tip de provocare, Nu doar pentru siguranța pasagerilor, ci și pentru viitorul zborurilor comerciale.
Turbulențele de tip „clear-air” – cele invizibile pentru radar sau ochiul uman – au crescut cu 55% din 1979 până în prezent, arată cercetările profesorului Paul Williams, specialist în științele atmosferei la Universitatea Reading, citate de BBC. Iar până în anii 2050, ele s-ar putea tripla.
O provocare reală pentru pasageri și echipaj
Incidentele recente ilustrează pericolul: în 2024, un zbor Singapore Airlines care traversa Myanmarul a fost afectat de turbulențe atât de puternice încât pasagerii au fost azvârliți pe podea, iar tavanul era pătat cu sânge.
Un alt zbor, al United Airlines, a trecut printr-o experiență similară, în urma căreia un însoțitor de bord a suferit o comoție și și-a fracturat brațul.
Pe lângă riscurile de rănire, turbulențele costă companiile aeriene miliarde: uzură accentuată a aeronavelor, devieri de traseu, consum suplimentar de combustibil și emisii mai mari de carbon.
Tehnologii inovatoare împotriva haosului din aer
Companii și cercetători din întreaga lume dezvoltă soluții noi pentru a reduce efectele turbulențelor:
- Flaplets inteligente, dezvoltate în Austria de compania Turbulence Solutions, pot reduce cu peste 80% impactul simțit de pasageri. Acestea sunt mici extensii montate pe aripi care detectează schimbările de presiune și se ajustează pentru a stabiliza zborul, imitând modul în care păsările își controlează zborul.
- Inteligența artificială (AI) este testată pentru a anticipa și contracara turbulențele. La Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm, AI a fost folosită pentru a controla „jetoane sintetice” de aer care stabilizează fluxul de aer în jurul aripii. Sistemele de învățare automată pot recunoaște modele complexe în datele meteorologice și aerodinamice.
- NASA testează microfoane speciale care pot detecta frecvențe ultra-joase ale turbulențelor de până la 480 km distanță.
- Lidar aeronautic, similar cu cel folosit de mașinile autonome, este investigat pentru a crea hărți 3D ale curenților de aer. Deși promițător, echipamentul actual e încă prea mare și energofag pentru aeronavele comerciale.
Date mai bune = zboruri mai sigure
O altă problemă majoră este lipsa datelor în timp real despre vânt la altitudine mare. Deocamdată, industria se bazează pe 1.300 de stații cu baloane meteorologice și pe senzorii a circa 100.000 de zboruri zilnice.
Pentru a îmbunătăți situația, IATA a lansat platforma Turbulence Aware, care colectează și distribuie anonim date în timp real despre turbulențe. Companii precum Air France, EasyJet și Aer Lingus o folosesc deja.
Și pasagerii au acum aplicații precum Turbli, care oferă predicții de turbulențe. Paul Williams, expertul britanic, spune că o folosește personal: „Este destul de precisă, dar nu poate prezice exact ce vei experimenta pe traseul tău.”