La 35 de ani de la Revoluție, jumătate dintre români cred că se trăia mai bine în comunism. Nicușor Dan știe de ce

La 35 de ani de la Revoluție, jumătate dintre români cred că se trăia mai bine în comunism. Nicușor Dan știe de ce
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 48% dintre români consideră că viața în regimul comunist era mai bună decât cea de astăzi.

Doar 35% spun că perioada comunistă era mai rea, în timp ce restul nu au o opinie clară, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la cererea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Rezultatele sondajului de azi vin în completarea datelor prezentate ieri, care arăta că 66% dintre români consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun pentru România, în ciuda regimului opresiv pe care l-a condus.

Preşedintele Nicuşor Dan are o explicaţie, pe care o regăsiţi mai jos.

Cei care privesc cu nostalgie spre trecut evocă mai ales siguranța, solidaritatea și simplitatea vieții. 85% spun că mâncarea era mai sănătoasă, 80% cred că oamenii se ajutau mai mult între ei, iar 75% amintesc de o siguranță publică sporită.

Mulți cred că statul avea mai multă grijă de cetățeni (66%), corupția era mai redusă (65%) și instituțiile erau mai eficiente (59%).

Lipsa libertății, recunoscută de majoritatea

În ciuda acestor percepții pozitive, aproape 81% dintre respondenți recunosc că înainte de 1989 exista mai puțină libertate, iar 96% știu că alimentele se cumpărau pe cartelă.

92% își amintesc sau au aflat că românii nu aveau voie să călătorească în străinătate, iar 76% știu că doar membrii de partid aveau acces la funcții de conducere.

În același timp, peste 82% au auzit despre abuzurile și crimele comise de regimul comunist.

Filme, muzică și divertisment „mai bune decât azi”

Trei sferturi dintre români spun că filmele din perioada comunistă erau mai bune decât cele de azi, iar aproape 72% consideră că muzica românească era mai valoroasă. Peste 58% privesc cu nostalgie și emisiunile de divertisment de atunci.

Doar 7% dintre români spun că s-au informat despre comunism la școală, iar mai puțin de 6% din cărți sau documentare. Cei mai mulți își iau informațiile de la televiziune (41%), rețele sociale (23%) și site-uri de știri (20%).

Ceauşescu, reabilitat în ochii a două treimi dintre români

Rezultatele sondajului de azi vin în completarea celui prezentat ieri, care arăta că 66% dintre români consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun pentru România, în ciuda regimului opresiv pe care l-a condus.

Sociologii vorbesc despre un fenomen amplu de mitologizare a trecutului, întreținut de lipsa educației istorice și de nemulțumirile din prezent. Remus Ștefureac, directorul INSCOP, avertizează că această idealizare a comunismului reflectă „o societate fragilizată, vulnerabilă la manipulare”.

El subliniază că nostalgia nu e doar o reacție naturală la crizele actuale, ci și rezultatul unei lipse de asumare și clarificare istorică: „De neimaginat este intensitatea acestui sentiment de nostalgie, la 35 de ani după căderea comunismului!”.

Nicușor Dan, îngrijorat de idealizarea comunismului

Președintele Nicușor Dan crede că „principalul motiv pentru această idealizare este dezamăgirea profundă față de clasa politică din ultimele trei decenii”.

Preşedintele a invocat corupția, lipsa de transparență și promisiunile nerespectate drept cauze majore ale pierderii încrederii în instituții.

Președintele a atras atenția că nostalgia față de comunism este alimentată de campanii de dezinformare care oferă o imagine „deturnată” a trecutului, minimalizând represiunea, cenzura și lipsa de libertăți. „Faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Ceaușescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria colectivă și cât de ușor pot fi manipulate percepțiile atunci când statul nu investește suficient în educație istorică, civică și onestă”, a avertizat el, într-o postare pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇