Laptele de cămilă și astmul alergic. Ce-au descoperit oamenii de știință

Laptele de cămilă și astmul alergic. Ce-au descoperit oamenii de știință
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu realizat de Institutul de Mecanică și Inginerie Joldasbekov, din Kazahstan, arată că laptele de cămilă poate reduce semnificativ reacțiile astmatice și inflamația pulmonară. Rezultatele au fost obținute pe șoareci, dar oamenii de știință sunt optimiști că la fel ar putea sta lucrurile și în cazul oamenilor.

Astmul afectează sute de milioane de oameni la nivel global și se manifestă prin inflamație cronică a căilor respiratorii și o sensibilitate excesivă la diverși factori. Creșterea incidenței astmului, din ultimele decenii, a fost asociată cu schimbările stilului de viață, reducerea expunerii la medii naturale și modificările din alimentație.

Se știe că laptele de cămilă are o serie de beneficii pentru sănătate, incluzând efecte antiinflamatorii și de modulare a sistemului imunitar. Totuși, până acum nu fusese studiat modul în care consumul de lapte de cămilă influențează mecanismele celulare implicate în astmul alergic.

În cadrul cercetării, publicate în jurnalul PLOS One, oamenii de știință au analizat potențialul acestui tip de lapte (provenit de la dromaderi din regiunea Almaty) de a reduce reacțiile alergice, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

După ce 30 de șoareci cu astm alergic au primit câte 0,5 ml de lapte de cămilă de cinci ori pe săptămână, acestora li s-au măsurat reacțiile respiratorii folosind după administrarea de metacolină (o substanță care induce bronhoconstricție). Le-au fost analizate inclusiv lichidul de lavaj bronhoalveolar și țesutul pulmonar pentru prezența celulelor inflamatorii și a citokinelor, relatează Medical Xpress.

Laptele de cămilă a redus semnificativ hiperreactivitatea căilor respiratorii la șoarecii expuși la alergeni. În lichidul pulmonar, numărul celulelor inflamatorii a fost semnificativ mai mic în grupul tratat cu lapte de cămilă.

Nivelul chemokinei CCL17 din țesutul pulmonar a scăzut, de asemeni, la fel și numărul celulelor Th2 și Th17 (implicate în răspunsurile alergice) și a altor câțiva indicatori importanți în această afecțiune.

Concluzia cercetătorilor: laptele de cămilă pare să întrerupă activarea imunitară provocată de alergeni. Efectele pozitive ar putea fi explicate prin compoziția bogată în imunoglobuline și proteine bioactive.

Totuși, studiul nu a identificat care componente specifice ale laptelui sunt responsabile pentru aceste efecte și nu a comparat laptele de cămilă cu cel de vacă sau de capră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇