UE strânge cu ușa regimurile nedemocratice: le taie finanțările. Țara care are cel mai mult de pierdut

UE strânge cu ușa regimurile nedemocratice: le taie finanțările. Țara care are cel mai mult de pierdut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană se pregătește să înăsprească măsurile împotriva statelor membre care încalcă normele democratice, prin legarea plăților bugetare de respectarea standardelor europene.

Această nouă abordare, ce va fi prezentată miercuri odată cu propunerea bugetului UE pentru perioada 2028-2034, urmărește să penalizeze țările care nu respectă statul de drept, precum Ungaria, unde guvernul condus de Viktor Orbán a fost acuzat de restrângerea libertății presei și a independenței justiției.

Potrivit unui document consultat de Politico, planul va „extinde legătura dintre plăți și regresul democratic”, deși până acum doar o parte din bugetul de 1,2 trilioane de euro era condiționată astfel.

Orbán, în vizorul Bruxelles-ului

Această măsură riscă să agraveze tensiunile deja existente între Comisia Europeană și premierul maghiar Viktor Orbán, aflat la putere de 15 ani și confruntat cu o posibilă înfrângere la alegerile din 2026.

Deși Bruxelles-ul a blocat deja o parte din fondurile alocate Ungariei și Orbán a amenințat la rândul său că va sabota eforturile UE de a sancționa Rusia, noul cadru bugetar „va prevedea un sistem armonizat și simplificat de condiționalitate pentru toate fondurile UE alocate statelor membre”, arată documentul citat.

Comisia dorește să renunțe la actualul sistem care permite „statelor membre cu probleme specifice să mute investițiile între programe pentru a evita aplicarea unei anumite condiționalități”, se precizează în același document.

Mai multe guverne europene au susținut ideea de a întări legătura dintre statul de drept și fondurile UE în observațiile trimise Comisiei înaintea lansării propunerii bugetare.

După publicare, urmează negocieri complexe între statele membre, care nu se vor încheia mai devreme de 2027.

„Regulamentul privind condiționalitatea trebuie aplicat tuturor fondurilor europene”, a subliniat Finlanda în poziția sa oficială.

În schimb, Ungaria a acuzat că acest mecanism „permite exercitarea unei presiuni politice arbitrare în domenii fără legătură cu protecția bugetului Uniunii”. Slovacia, și ea criticată în trecut pentru derapaje, a făcut observații similare.

18 miliarde pierdute

Ungaria pierde deja accesul la 18 miliarde de euro din cauza încălcării repetate a legislației europene. În timp ce Orbán își axează campania pe un discurs anti-UE, analiștii spun că nu are interesul să îndeplinească cerințele Bruxelles-ului până la alegeri.

„Comisia profită de slăbiciunile interne ale lui Orbán”, a declarat un diplomat european, făcând referire la faptul că premierul maghiar este devansat în sondaje de conservatorul pro-european Péter Magyar.

Oficialii Comisiei vor ca viitorul cadru bugetar să stabilească o legătură directă între încălcarea statului de drept și suspendarea plăților.

Astfel, subvențiile pentru fermieri vor fi protejate, însă programele de schimburi pentru studenți ar putea fi afectate dacă sunt constatate încălcări ale libertății academice.

Bruxelles-ul vrea, totodată, ca fondurile europene să ajungă direct la beneficiarii lor - cum ar fi ONG-urile sau universitățile - indiferent dacă guvernul respectă normele statului de drept.

Renew: bani direct la cetățeni, nu la autocrați

Grupul liberal Renew din Parlamentul European susține o abordare și mai radicală, prin care fondurile înghețate să fie direcționate direct către societatea civilă, ocolind guvernele.

„Am stabilit condiții clare: niciun ban european pentru autocrați, dar sprijin continuu pentru societatea civilă. Von der Leyen și-a luat un angajament. Acum e rândul ei să se țină de cuvânt”, a declarat Valérie Hayer, președinta grupului Renew.

Acest nou sistem, denumit „condiționalitate inteligentă”, ar înlocui actualele reguli, care prevăd că fondurile blocate sunt returnate în bugetul comun al UE dacă nu sunt utilizate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇