Ultimatum pentru Ungaria: Viktor Orban, la un pas să-și piardă dreptul de vot în UE

Ultimatum pentru Ungaria: Viktor Orban, la un pas să-și piardă dreptul de vot în UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană ar putea face un pas decisiv împotriva Ungariei, după ani de tensiuni și blocaje politice. Pe 27 mai, Consiliul Afaceri Generale al UE va organiza o nouă audiere în cadrul procedurii declanșate împotriva Ungariei în baza Articolului 7 din Tratatul UE – mecanismul care, în cazuri extreme, permite suspendarea dreptului de vot al unui stat membru.

Va fi a opta audiere de acest fel, după ce Parlamentul European a activat Articolul 7 în 2018, acuzând guvernul condus de Viktor Orban de încălcări sistematice ale principiilor fundamentale ale Uniunii, printre care statul de drept, independența justiției și libertatea presei.

Miza este uriașă: dacă procedura ajunge la capăt, Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul UE, ceea ce i-ar reduce considerabil influența în procesul decizional european, scrie Kiev Independent.

Audierea din 27 mai vine într-un context tensionat, marcat de opoziția fermă a Budapestei față de sprijinul UE pentru Ucraina și de refuzurile repetate ale premierului Viktor Orban de a aproba sancțiunile împotriva Rusiei.

Oficialii europeni iau în calcul măsuri de ocolire a vetoului maghiar. Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE, a declarat recent că Bruxelles-ul are „un plan B și un plan C”, dacă Ungaria va bloca aderarea Ucrainei la Uniune: „Dar obiectivul nostru principal rămâne planul A – să obținem sprijinul tuturor statelor membre”, a spus ea pe 10 mai.

Între timp, Ungaria continuă să stârnească îngrijorare în rândul organizațiilor internaționale. Un nou proiect legislativ, introdus de un membru al partidului Fidesz, aflat la guvernare, propune sancționarea severă sau chiar interzicerea ONG-urilor și instituțiilor media care primesc finanțare din străinătate. Legea a fost deja comparată cu legislația represivă a „agenților străini” din Rusia și a dus la proteste masive în Budapesta.

În ultimele luni, Parlamentul European și Comisia au reiterat faptul că guvernul Orban erodează constant democrația și statul de drept, limitând libertatea presei și autonomia instituțiilor.

Din acelaşi motiv, Ungaria a pierdut definitiv un miliard de euro din fondurile europene, o premieră în UE.

Articolul 7 din Tratatul UE permite, în cazuri extreme, suspendarea drepturilor unui stat membru, inclusiv a votului în Consiliu. Ungaria este primul stat UE care se apropie de această sancțiune, ca urmare a unei proceduri care durează din 2018. Pentru suspendarea dreptului de vot este nevoie de unanimitate în UE (cu excepția statului vizat).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇