Perturbarea ritmului natural de somn poate accelera îmbătrânirea musculară și reduce forța fizică pe termen lung, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie.
Cercetarea, publicată în revista PNAS, demonstrează că fiecare celulă musculară are propriul său ceas biologic care controlează repararea și creșterea mușchilor. Acest ceas intern coordonează procesul prin care mușchii elimină proteinele deteriorate în timpul nopții și construiesc țesut nou. Atunci când ritmul este perturbat – așa cum se întâmplă la angajații în ture sau la persoanele cu program de somn neregulat – procesul de curățare nocturnă nu mai funcționează corect.
Cercetătorii au testat teoria pe pești zebră, care au 70% din genele comune cu oamenii. Peștii cu ceasul muscular perturbat au arătat inițial mușchi normali, dar după doi ani, diferențele erau dramatice. Peștii cântăreau mai puțin și înotau mult mai încet sau deloc. Aceste simptome seamănă cu sarcopenia, pierderea treptată a forței musculare care apare la îmbătrânire, scrie The Brighter Side of News.
Perturbarea repetată a ceasurilor musculare poate provoca daune pe termen lung modului în care mușchii se repară și se mențin, crescând riscul de sarcopenie și probleme de mobilitate.
Cercetătorii cred că descoperirile ar putea duce la dezvoltarea de tratamente care să protejeze angajații în ture de efectele programelor neregulate. Prin țintirea unor proteine specifice, ar putea fi posibilă restabilirea echilibrului ceasului muscular.