România negociază cu Comisia Europeană o prelungire de cinci ani a termenului de închidere a centralelor pe cărbune, a anunțat ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
Oficialul a explicat că respectarea termenului actual, 31 decembrie 2025, ar pune în pericol stabilitatea sistemului energetic național, în contextul în care centralele pe gaz, menite să le înlocuiască, nu vor fi gata la timp.
„Este imposibil să oprim grupurile de centrale pe cărbune acum. Vom fi puși într-o situație foarte dificilă energetic și nu încape în calcul discuția asta”, a declarat Ivan într-un interviu citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că în prezent sunt pregătite două licitații pentru construirea de noi capacități pe gaz, dar, în cel mai optimist scenariu, acestea ar putea deveni operaționale abia peste doi ani și jumătate - trei ani. „Abia suntem la stadiul în care lansăm licitațiile publice pentru aceste investiții”, a adăugat el.
Deși România s-a angajat, prin PNRR, să închidă centralele pe cărbune până la finalul lui 2025, nerespectarea acestui jalon - 119 - ar aduce o penalitate severă de aproape două miliarde de euro. Cu toate acestea, Ivan susține că are argumente tehnice solide pentru a obține o derogare.
„Avem toate studiile, inclusiv de impact asupra sistemului energetic național, care arată că avem nevoie de energia produsă de aceste grupuri și nu doar până în 2025, ci pentru cel puțin încă cinci ani.”, susține Ivan.
Adaptarea calendarului
Ministrul a mai spus că nu este vorba despre o renunțare totală la planurile de tranziție energetică, ci despre o adaptare a calendarului. Centralele pe cărbune nu vor mai injecta energie direct în sistem, dar vor fi păstrate în conservare pentru situații neprevăzute.
„Nu vreau să le închidem, ca să fie foarte clar. Strategic, vreau să le avem în continuare în conservare”, a insistat Ivan.
Potrivit acestuia, lipsa unui „apetit real” al investitorilor pentru construcția de centrale pe gaz întârzie întregul proces. Până la 15 septembrie se așteaptă depunerea ofertelor pentru licitațiile în curs.
În paralel, negocierile cu Comisia Europeană sunt purtate în tandem cu ministrul Fondurilor Europene, iar Ivan susține că a venit „cu proiectele PNRR la virgulă”, cu asumări clare și măsurabile pentru fiecare beneficiar.
„Când mergi cu argumente, când mergi cu date și asumări clare, ai un motiv pentru care să fii crezut”, a spus el, exprimându-și încrederea că „oamenii serioși” din Comisie vor înțelege gravitatea situației. Totodată, Ivan a reiterat că nu există nicio intenție de a închide centralele din Valea Jiului: „Nu vom închide centralele pe cărbune din Valea Jiului sub nicio formă.”