Aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauze legate de căldură în 12 oraşe europene în timpul valului de caniculă care s-a încheiat săptămâna trecută, potrivit unui studiu.
Analiza a vizat cele 10 zile, care s-au încheiat la 2 iulie, în care mari părţi din Europa de Vest au fost afectate de căldură extremă, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade Celsius în Spania şi incendii de vegetaţie în Franţa, relatează Reuters.
Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra şi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine și a acoperit 12 oraşe, inclusiv Barcelona, Madrid, Londra şi Milano, unde cercetătorii au afirmat că schimbările climatice au crescut temperaturile caniculare cu până la 4 grade Celsius.
Cercetătorii au utilizat modele epidemiologice consacrate şi date istorice privind mortalitatea pentru a estima numărul de decese, care reflectă decesele în care căldura a fost motivul de bază al mortalităţii, inclusiv în cazul în care expunerea a exacerbat condiţiile de sănătate preexistente.
Oamenii de ştiinţă au declarat că au folosit metode revizuite de colegi pentru a produce rapid numărul estimat de decese, deoarece majoritatea deceselor cauzate de căldură nu sunt raportate oficial, iar unele guverne nu publică aceste date.
Luna trecută a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă, după aceeaşi lună din 2024 şi 2023, a declarat miercuri, într-un buletin lunar, Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.
Europa de Vest a cunoscut cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, o mare parte a regiunii confruntându-se cu un "stres termic foarte puternic" - definit prin condiţii care se simt ca o temperatură de 38 de grade Celsius sau mai mult, a precizat Copernicus.
"Într-o lume care se încălzeşte, este probabil ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai intense şi să afecteze mai mulţi oameni din Europa", a declarat Samantha Burgess, lider strategic Copernicus pentru climă.
Cercetătorii de la institutele europene de sănătate au raportat în 2023 că este posibil ca până la 61.000 de persoane să fi murit în timpul valurilor de căldură sufocante din Europa în 2022, conform unei noi cercetări, ceea ce sugerează că eforturile ţărilor de a se pregăti împotriva căldurii sunt insuficiente.
Creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă - care provin în principal din arderea combustibililor fosili - înseamnă că temperatura medie a planetei a crescut în timp.
Această creştere a temperaturilor de bază înseamnă că, atunci când apare un val de căldură, temperaturile pot atinge valori maxime mai ridicate.