Efectele crizei climatice: Un producător de vin de top ar putea fi nevoit să renunțe la terenurile istorice din Catalonia

Efectele crizei climatice: Un producător de vin de top ar putea fi nevoit să renunțe la terenurile istorice din Catalonia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul dintre cei mai importanți producători de vin din Europa a avertizat că ar putea fi nevoit să părăsească terenurile istorice din Catalonia în următorii 30 de ani, deoarece schimbările climatice ar putea face ca aceste zone de cultivare să devină prea uscate și prea fierbinți.

Familia Torres, care produce vin în Catalonia din 1870, instalează deja sisteme de irigații în podgoriile sale din Spania și California și plantează viță-de-vie pe terenuri aflate la altitudini mai mari, încercând să se adapteze la condițiile tot mai extreme, notează The Guardian.

„Irigația este viitorul. Nu ne mai bazăm pe vreme. Nu știu cât timp vom mai putea rămâne aici să facem vinuri bune, poate 20 sau 30 de ani, nu știu. Schimbările climatice schimbă toate condițiile”, spune Miguel Torres, în vârstă de 83 de ani, care conduce această afacere de familie.

Zona ar putea fi folosită mai departe pentru activități turistice, dar nu crede că vinicultura nu va mai fi posibilă aici.

Grupul, care investește 11% din profituri în fiecare an în combaterea și adaptarea la criza climatică, ar putea fi nevoit să mute cel puțin o parte din podgoriile sale „mai spre vest, pentru că acolo este mai răcoare și avem nevoie de apă”.

Familia Torres deține peste 1.000 de hectare de podgorii în Catalonia, în principal în regiunea Penedès, precum și în alte zone din Spania, Chile și California.

În prezent, se extinde spre altitudini mai mari, producând struguri în Tremp, în Pre-Pirineii catalani, la 950 de metri altitudine, și achiziționând terenuri în Benabarre, în Pirineii aragonezi, la 1.100 de metri, unde este încă prea rece pentru a cultiva viță-de-vie. De asemenea, utilizează o varietate de tehnici pentru a reduce sau reutiliza apa în practicile sale de cultivare și procesare.

Temperatura medie din regiunea Penedès a înregistrat o creștere de 1°C în ultimii 40 de ani, schimbare ce face ca recoltarea să aibă loc cu 10 zile mai devreme decât în urmă cu câteva decenii. În acest context, familia folosește diverse tehnici pentru a încetini coacerea strugurilor și a proteja calitățile necesare vinificației.

Ultimii ani au fost unii dificili pentru podgoriile europene. Potrivit lui Torres, producția a scăzut cu până la 50% în unele dintre regiunile producătorului de vinuri în 2023 – „cel mai rău an pe care l-am văzut vreodată” – și a rămas sub mediile istorice și anul trecut, din cauza căldurii extreme și a secetei.

Anul acesta a fost până acum mai bun, datorită ploilor din iarnă și primăvară și utilizării mai extinse a irigațiilor, dar Torres este îngrijorat că aceste condiții mai umede favorizează mucegaiul.

În plus, costurile suplimentare ale irigațiilor reduc profiturile într-o piață extrem de competitivă, iar tarifele de import din SUA ridică noi provocări.

„În viitor, dacă vrem să avem mai multă continuitate în recoltă, trebuie să oprim încălzirea. Încălzirea distruge industria”, spune Torres.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇