Sunt scufundările în apă rece sănătoase sau nu? Ce spune specialistul

Sunt scufundările în apă rece sănătoase sau nu? Ce spune specialistul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Despre băile reci și așa-zisele lor beneficii se știe de pe vremea romanilor. Din cele mai vechi timpuri scufundarea în apă rece a fost văzută drept un remediu pentru corp. Dar ce spune știința modernă? Ne întărește cu adevărat sistemul imunitar?

”Se spune de multă vreme că apa rece face bine sănătății”, declară profesorul Mike Tipton, specialist în fiziologie umană aplicată la Universitatea din Portsmouth.

Însă, potrivit acestuia, răspunsul este mai puțin clar decât am vrea: depinde. Scufundarea în apă rece activează organismul, dar nu înseamnă automat că îți întărește imunitatea, explică specialistul consultat de The Guardian.

”Atunci când te scufunzi în apă rece, corpul trece printr-un răspuns de șoc termic”, arată omul de știință. Asta presupune respirație accelerată, creșterea ritmului cardiac și o avalanșă de hormoni de stres, precum adrenalina și cortizolul. Acest lucru explică de ce mulți se simt mai alerți sau energizați după o baie rece, însă nu înseamnă că se îmbolnăvesc mai rar.

Multe studii s-au concentrat pe activitatea celulelor imunitare după expunerea la frig, activitate care pare să crească. Totuși, asta nu se traduce automat în mai puține infecții.

Tipton atrage atenția că unele rezultate sunt ușor de interpretat greșit. Un studiu olandez adesea citat a arătat că persoanele care terminau dușul zilnic cu 30 de secunde de apă rece aveau cu 29% mai puține zile de concediu medical. Dar aceiași participanți nu s-au îmbolnăvit mai puțin decât ceilalți. Posibil ca ei doar să fi fost mai dispuși să îndure simptomele, știind că fac parte dintr-un experiment.

În plus, este posibil ca persoanele care fac regulat băi reci să aibă, în general, un stil de viață mai sănătos. O cercetare recent realizată de echipa lui Tipton a descoperit că înotătorii au avut mai puține infecții respiratorii decât cei sedentari. Așadar, efectul pozitiv ar putea fi dat de exercițiul fizic, nu de frigul în sine.

Un lucru este cert: prea mult frig dăunează. ”Dacă temperatura corpului scade prea mult, sistemul imunitar poate fi chiar suprimat”, avertizează specialistul. Recomandarea? Sesiunile scurte, de cel mult 90 de secunde, sunt suficiente pentru a obține un potențial beneficiu și fără riscuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇