Tăcerea președintelui: Și-a luat Nicușor Dan mâinile de pe măsurile de austeritate?

Tăcerea președintelui: Și-a luat Nicușor Dan mâinile de pe măsurile de austeritate?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premisa este aceea că deficitul, bugetul, reforma fiscală nu intră în atribuțiile directe ale președintelui. Totuși, adresarea către țară în momente grele și în care neîncrederea în autorități devine o problemă de siguranță națională nu l-ar face pe Nicușor Dan să depășească limitele pe care Constituția le trasează președintelui.

Încă din campania electorală și, mai ales în prima lună care a urmat învestirii în funcție, Nicușor Dan și-a asumat public co-pilotarea navei care trebuie nu doar sa decidă măsuri urgente de austeritate, dar și să recupereze tocmai prin aceste măsuri încrederea cetățenilor în stat.

A fost motivul pentru care desemnarea premierului a durat atât de mult, pentru că Ilie Bolojan nu a avut contracandidat - reglajele au trebuit făcute între Dan și Bolojan.

Așadar, premisa de lucru anunțată a fost aceea a unei echipe care își asumă solidar măsurile economice care vor urma.

Totuși, Nicușor Dan pare a fi făcut un pas înapoi, mai ales după ce nu a reușit să-și impună viziunea asupra TVA, după promisiunea grăbită pe care a făcut-o în campania electorală.

Chiar și în acest punct. însă, președintele a tăcut, deși era de așteptat să explice că a făcut o promisiune când nu avea toate datele pe masă și mai ales când nu cunoștea încă viziunea de perspectivă a premierului cu care va lucra, dacă va fi ales.

Întrebarea dacă președintele trebuie să fie prezent în această chestiune a măsurilor de austeritate sau, din contra, să se retragă în atribuțiile clare pe care i le dă Constituția este una simplistă.

Președinția este instituția cu cea mai mare reprezentativitate populară, ceea ce înseamnă că oamenii așteaptă să-l audă pe președinte atunci când este vorba despre teme care privesc întreaga națiune.

Nu așteaptă ca președintele să ia decizii de prim-ministru, ci să valideze, prin prezența lui în această conversație națională, un proiect care cere, ca premisă, sacrificiul fiecărui cetățean, pentru binele comun. Mai ales că acest proiect este lipsit de două elemente cheie: compasiunea pentru cei care rămân în urmă și analiza de impact, care să arate care este orizontul de timp pentru suspendarea speranței sociale.

Mai mult, însă, în condițiile în care premierul Ilie Bolojan este sabotat chiar din interiorul Guvernului, de către un PSD care își vede electoratul fie dezangajat, fie migrat spre AUR, autoritatea președintelui, în fond cel care tocmai a fost ales pentru a schimba radical țara și mai ales contractul politic distorsionat dintre stat și cetățeni, funcționează și ca o garanție.

O explicație a venit, marți seară, chiar de la premierul Bolojan și care poate fi interpretată ca o relație distantă între președinte și premier, în care înțelegerea tacită e ca Nicușor Dan să se oprească la ușa Guvernului și să-l lase pe Ilie Bolojan să aibă autoritate exhaustivă în ceea ce privește temele strict legate de guvernare.

Premierul Ilie Bolojan a subliniat că pachetul de măsuri fiscale recent asumat este o decizie care ține exclusiv de Guvern și nu intră în atribuțiile președintelui României.

Întrebat de ce Nicuşor Dan a evitat să comenteze deciziile guvernamentale din ultimele zile, Bolojan a replicat: „Acest pachet este unul care ține exclusiv de competența Guvernului și pe care, pe bună dreptate, ni l-am asumat. Și nu are o legătură cu competența președintelui României, indiferent cine este președintele, ale cărui competențe, așa cum știți, sunt pe zona de politică externă, pe zona de apărare și pe o zonă de echilibre în statul român”.

Absența mesajelor către națiune, însă, în momentele în care națiunea este convocată să apere binele comun, nu va proteja nici instituția prezidențială, nici Constituția, pentru că acestea nu sunt izolate într-un turn de fildeș al unei democrații delegative.

Pericolele extremismului și ale războiului hibrid cresc exponențial acolo unde e perceput un vid de putere și asta era una dintre mizele urgente ale noului președinte: să ocupe spațiul din care fostul președinte a absentat nepermis, să nu retragă instituția din temele care ar putea avea costuri electorale, să vorbească națiunii, nu în numele Guvernului, ci în numele binelui comun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇