Ce-a făcut Nicușor Dan cu banii din donații. Răspunsul președintelui și întrebarea pe care o provoacă

Ce-a făcut Nicușor Dan cu banii din donații. Răspunsul președintelui și întrebarea pe care o provoacă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Nicușor Dan a beneficiat de donații și împrumuturi de aproximativ 12 milioane de euro în campaniile pentru alegerile locale din 2024 și cele prezidențiale din 2025. Fiind candidat independent, el nu a primit subvenții de la stat, așa cum se întâmplă în cazul partidelor politice. După rambursarea cheltuielilor eligibile de către AEP, banii din donații rămân în contul președintelui, dar împrumuturile trebuie returnate creditorilor.

Informații false, potrivit cărora Nicușor Dan ar fi obținut milioane de euro din fondurile de campanie electorală, sunt răspândite de mai multe zile pe rețelele de socializare. Site-ul de investigații jurnalistice Snoop.ro i-a trimis o solicitare pe această temă președintelui Nicușor Dan, iar răspunsul acestuia atestă că, de fapt, alta e problema.

În campania electorală din 2024 pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a avut la dispoziție 660.000 de lei (circa 133.000 de euro). Suma se referă strict la perioada de 30 de zile aferentă campaniei și nu cuprinde cheltuielile efectuate în precampanie, scrie Snoop.ro:

  • 140.000 de lei (circa 28.000 de euro) - donații
  • 480.000 de lei (circa 97.000 de euro) - împrumuturi
  • 40.000 de lei (8.000 de euro) - venituri proprii

Campania prezidențială din 2025, în urma căreia Nicușor Dan a devenit președintele României, a costat 60,9 milioane de lei. Mai exact:

  • 3.601.085 de lei (712.000 euro) - donații
  • 57.324.921 de lei (11,33 milioane euro) - împrumuturi

Legislația electorală prevede că un candidat care depășește pragul de 3% din voturi la alegeri poate cere rambursarea sumelor utilizate din finanțare privată în timpul campaniei electorale.

Fiind candidat independent, Nicușor Dan nu a beneficiat de finanțare publică, prin urmare nu a primit bani de la buget, cum se întâmplă în cazul partidelor politice.

Ce se întâmplă cu donațiile și împrumuturile

Un candidat poate colecta bani din donații și împrumuturi. Donațiile se pot face și prin intermediul platformelor online, metodă pe care Nicușor Dan a utilizat-o.

Împrumuturile se acordă doar pe bază de contract, încheiat la notar, iar sumele se restituie după rambursarea primită de candidat de la AEP. Contractul trebuie să prevadă termenul de restituire pentru împrumut.

Donațiile pot rămâne în contul candidatului, după rambursarea de la AEP, acesta nefiind obligat să returneze banii celor care i-au donat. În această situație se află suma de 140.000 de lei primită de Nicușor Dan de la AEP după alegerile locale din 2024.

Ce a făcut Nicușor Dan cu donațiile rămase de la locale

Suma pe care Nicușor Dan a obținut-o din donații în timpul campaniei prezidențiale din 2025 e mult mai mare decât cea de anul trecut: 3,6 milioane de lei (aproximativ 712.000 de euro) versus 140.000 de lei (28.000 de euro).

Pe 8 august 2024, AEP a validat rambursarea aproape integrală a sumei cerute de Nicușor Dan: 659.796 de lei din 660.000 de lei solicitați. După această decizie, banii au fost virați în contul lui Dan, primar general la acea dată.

Publicația citată l-a întrebat pe Nicușor Dan ce a făcut cu banii primiți ca rambursare, după alegerile locale, și ce va face cu sumele rambursate după alegerile prezidențiale din 2025.

În răspunsul trimis, președintele României admite că a încasat banii din donațiile făcute pentru Primăria Capitalei, 140.000 de lei, și i-a păstrat în contul său o perioadă de timp. Suma a fost utilizată în etapa inițială a precampaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025, fiind alocată pentru achitarea unui sondaj de opinie precum și pentru acoperirea altor cheltuieli aferente acelei perioade, arată Administrația Prezidențială.

Totodată, Nicușor Dan a menționat că împrumuturile primite pentru campania de la alegerile locale au fost restituite. Însă el nu a dat un răspuns clar cu privire la ce va face cu donațiile de 3,6 milioane de lei (peste 700.000 euro) rămase după alegerile prezidențiale din 2025.

"Abia acum devine interesant. Cu banii primiți donație de la locale a început plăți rapid în precampania de la prezidențiale. Întrebarea legitimă care se pune: este OK ca legea să permită unui candidat care a primit bani pentru alegeri să își păstreze banii obținuți din donații? Ce va face Nicușor Dan cu 3,6 milioane de lei după campania de la prezidențiale?", subliniază autorul articolului, Cristian Andrei, pe Facebook.

"Da, acestea sunt întrebări legitime. Prostia cu 12 milioane de euro rămâne o prostie, care arată o crasă lipsă de cunoaștere a legii și o manipulare de doi bani. Unii sunt experți în a bate câmpii cu ochii încruntați. Cândva erau jurnaliști. Alții se documentează", conchide acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇