Preşedintele Donald Trump i-a spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în discuţia telefonică pe care au avut-o vineri, că nu el a decis oprirea livrărilor de arme către Kiev, semnalând astfel deschiderea pentru continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina.
Trump l-a informat pe Zelenski că într-adevăr a ordonat o revizuire a stocurilor de muniţii ale Pentagonului, după ce SUA au atacat luna trecută centrele nucleare ale Iranului, dar nu a ordonat Departamentului Apărării să îngheţe livrările de arme, au declarat pentru The Wall Street Journal (WSJ) persoane informate desprea conversaţia purtată de cei doi lideri.
Zelenski, la rândul său, a sugerat după convorbirea telefonică cu Trump că Ucraina ar putea avea motive de optimism.
„Aceasta a fost probabil cea mai bună conversaţie din tot acest timp, a fost extrem de productivă. Sunt recunoscător pentru disponibilitatea de a ajuta”, a declarat Zelenski în discursul său către naţiune de sâmbătă.
Convorbirea a avut loc la scurt timp după ce Trump a recunoscut public că a fost „foarte dezamăgit” şi că „nu a făcut niciun progres” în direcţia unui acord de pace în Ucraina într-o discuţia telefonică separată pe care a avut-o joi cu liderul rus Vladimir Putin.
Trump l-a îndemnat pe Putin să pună capăt războiului în timpul convorbirii, dar Putin a refuzat, potrivit Kremlinului.
- Trump a vorbit cu Putin: „Rusia nu va renunța la obiectivele sale”
- Trump ia în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei: Putin vrea doar să omoare oameni! (Video)
Trump l-a asigurat pe Zelenski că SUA vor trimite cât de mult ajutor militar pot, au spus sursele WSJ. Dar livrările rămân în aşteptare, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cine a ordonat revizuirea stocurilor de arme
Secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat într-un briefing, luni, că şeful Pentagonului, Pete Hegseth, a fost cel care a ordonat revizuirea stocurilor, atunci când a preluat funcţia, „pentru a se asigura că tot ceea ce iese pe uşă se aliniază cu interesele Americii”.
Stoparea livrărilor de arme către Ucraina, raportată marţea trecută, a surprins alte părţi ale guvernului american, inclusiv Departamentul de Stat şi membri ai Congresului, precum şi Kievul.
După conversaţia telefonică dintre Trump şi Putin, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone şi rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene de la începutul războiului, au declarat Forţele Aeriene Ucrainene.
După ce l-a acuzat anterior pe Zelenski pentru continuarea conflictului, Trump a declarat reporterilor luna trecută, la summitul NATO de la Haga, că Putin se dovedeşte a fi partenerul „cel mai dificil” în ajungerea la un acord de pace.
Transportul către Kiev oprit include interceptoare antirachetă Patriot, rachete antiaeriene AIM-120, cartuşe pentru obuziere, rachete AGM-114 Hellfire, rachete GMLRS pentru armarea lansatoarelor de rachete Himars, rachete antitanc Stinger şi lansatoare de grenade, scrie WSJ.