Românii caută în piețe și în magazine fructe produse în țara noastră. Își doresc produse proaspete, cu gust, iar după o primăvară cu episoade de vreme extremă, care a compromis multe culturi, fructele autohtone sunt la mare căutare. Și iată că, într-un loc din vestul României, are loc o mică „minune”: aici se produc pe tot parcursul anului căpșuni care ajung proaspete în magazinele Lidl.
În arșița sufocantă din miezul verii sau în zilele mohorâte din noiembrie, căpșunile proaspete nu mai sunt doar o amintire, ca zilele de vacanță care s-au dus repede. De câțiva ani, românii se pot bucura din primăvară până în iarnă de aceste fructe de sezon. Sunt cultivate în țara noastră cât mai natural posibil, așa că dacă ai poftă de o înghețată cu căpșuni, o tartă, ori o felie de tort cu căpșuni sau pur și simplu vrei să te bucuri de aroma unor căpșuni fragede, găsești aceste fructe delicioase la Piața Lidl pe tot parcursul anului, nu doar în aprilie și mai.
De unde vin, însă, aceste căpșuni? Și, mai ales, cum e posibil să culegi aproape tot anul căpșuni aromate, cultivate în cele mai sigure condiții? Răspunsurile vin dintr-o seră aflată lângă orașul Arad.
O afacere care a început dintr-o „nebunie"
Sera Iama Agri este locul care concurează cu Olanda, Grecia, Italia şi alte ţări în producția de căpșuni. Diferenţa e că aici fructele sunt culese acum, iar în câteva ore acestea ajung în magazine.
În sera de aproape un hectar sunt cultivate trei soiuri remontante, care produc pe tot parcursul anului, astfel că pe aceeași plantă există floare, fruct mic, fruct mare și fruct copt. Căpșunile se coc pe rând, iar culesul este constant.
Cultivarea acestor fructe apetisante a început în urmă cu zece ani.
„Producem din 2015. Am început business-ul în Peciu Nou, în județul Timiș, unde am zis să încercăm pe o suprafață mai mică, să facem o probă, să găsim cumpărători, să avem unde să vindem și dacă merge, să ne extindem.
Am început practic dintr-o nebunie. Era ideea de a face ceva, un produs local - usturoi, fasole, ceapă - am încercat toate variantele și vine un amic și zice - de ce nu faceți căpșuni? El se gândea la cofetării. Am făcut câteva calcule pe o hârtie, a ieșit cât de cât bine, zic hai să încercăm. Și așa am ajuns cu căpșunile", povestește Iasmina Stoici, administrator asociat la Iama Agri.
A pornit cu o suprafață de 2.500 de metri pătrați cultivată cu succes în Timiș din fonduri proprii, iar în 2017 a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În iunie 2018, a început plantarea căpșunilor lângă Arad, unde apropierea de autostradă facilitează distribuția produselor în țară.
În același an, a început colaborarea cu Lidl. Totul a pornit de la un mail. „În 2018, pur și simplu am căutat pe internet o adresă de mail de la Lidl și le-am trimis o prezentare a firmei. După acest mail, ei ne-au contactat și am mers la București să semnez contractul", își amintește ea.
Au urmat eforturi continue de a dezvolta culturile și de a selecta soiuri potrivite pentru condițiile din România, multe încercări fără succes, dar, cu timpul, ideile bune s-au „cernut" și au adus activitatea în parametrii esențiali care îi asigură dezvoltarea: culturi rezistente, bine îngrijite, fructe de calitate cu aspect și gust deosebite, obținute în cele mai ridicate standarde de siguranță, elemente care se regăsesc și în colaborarea cu Lidl.
Căpșuni tot anul, o provocare frumoasă și complicată
Cultivarea unor căpșuni care să rodească din primăvară până în decembrie nu-i floare la ureche. E nevoie în primul rând de un strat de pământ de calitate.
În sera din Arad, acest sol e înlocuit cu un substrat de cocos, o turbă din fibră de cocos deshidratată, cu capacitate mare de reținere a apei. Este un material cu o valoare optimă a PH-ului, dezinfectant, ecologic și cu degradare lentă, dar implică o rețetă de irigare foarte precisă.
Un soft specializat analizează datele de umiditate și căldură furnizate de doi senzori din seră și atunci când e nevoie deschide acoperișul și pornește automat irigarea prin sistemul de picurare.
La fel ca oamenii, plantele au nevoie de elemente esențiale - calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc - pe care le primesc în doze precise. Tratamentele se fac cu doze recomandate de insecticid omologat, dar și cu prădători și fungicide ecologice.
Lidl depune eforturi constante pentru a asigura o cantitate cât mai mare de fructe și legume locale, proaspete, la raft.
Căpșunile de la Iama Agri sunt vândute exclusiv în România, preponderent în județele Timiș și Arad, dar au ajuns și în preajma Clujului și chiar în zona Craiovei. 95% din producția de la Iama Agri este absorbită de magazine, iar o mică parte ajunge în cofetările din Timișoara și Arad.
Producția pe cele 60 de rânduri începe la sfârșitul lunii aprilie și durează până în decembrie, dar cantitatea obținută oscilează de-a lungul anului - în mai, când cultura ajunge la apogeu, se recoltează 25-30 de tone.

„Cea mai mare cantitate este în luna mai, când căpșunul produce oricum în mod natural, iar pe timpul verii, producția scade din cauza temperaturilor foarte mari. Fiind fruct de pădure, îi place o temperatură mai scăzută. Acum, la 40 de grade, nu este chiar optim, dar produce în continuare", explică Iasmina Stoici.
„În fiecare an încercăm soiuri noi. Vrem să ajungem să găsim soiul perfect, să fie rezistent la dăunători, rezistent la boli, să facă fructe mari, să fie dulci și să aibă un shelf life (termen de valabilitate, n. red.), adică să reziste și în magazin mai mult.
Din cauza acestei căutări, în fiecare an încercăm măcar două soiuri noi. Am ales să luăm soiurile noi ca să nu fie nevoie de atâtea stropiri și să încercăm să le facem cât mai curate posibil", adaugă ea.
Lidl România își propune să aducă pe raft, pe cât posibil, 100% fructe și legume românești. Acest obiectiv depinde însă de cantitățile disponibile și de condiții externe, precum vremea. Chiar și în sezoanele dificile, Lidl menține parteneriatele locale.
Vremea, apa, bolile și dăunătorii sunt principalele provocări care condiționează cultura de căpșuni, spune inginerul agronom Sergiu Lupșa, care monitorizează continuu plantele.
El e cel care le cunoaște ca-n palmă și le îndeplinește numaidecât toate dorințele, reglând pH-ul apei sau aplicând un tratament dacă este necesar, astfel încât să le meargă bine. Pasiunea și experiența puse în această muncă sunt răsplătite cu fiecare căpșună delicioasă pe care o savurează clienții români.
Verile sunt din ce în ce mai aride, iar căpșunul (Fragaria x ananassa) iubește soarele, dar cu măsură - excesul de căldură nu-i prinde bine. Apa pe care plantele o primesc prin sistemul automat de picurare trebuie să aibă proprietăți optime, astfel că este trecută mai întâi printr-o stație de osmoză.
Iar bolile și dăunătorii sunt tot mai greu de ținut în frâu, pentru că în fiecare an apar tot mai multe pesticide care nu mai sunt omologate pentru cultura căpșunului și dacă te limitezi la aceleași substanțe, dăunătorii capătă rapid rezistență.
Trecerea de la floare la fruct copt durează șase săptămâni în condiții climatice optime. Vara, când temperaturile sunt mai ridicate, ciclul de producție se poate scurta la două săptămâni sau la trei săptămâni, dar acest lucru influențează gustul, iar fructele sunt mai mici și, implicit și cantitatea recoltată scade. În schimb, iarna, ciclul de coacere crește de la șase la opt săptămâni.
Ce fel de căpșuni vor românii
Bravura, Florentina și Florice, soiurile cultivate la Arad, provin din Olanda. Toate au și avantaje și dezavantaje, spune Lupșa.
- Bravura - Este mai rezistent la boli și dăunători. Fructele sunt tari, ceea ce e ideal pentru livrarea în magazine. Dar unul dintre dezavantaje este că fructul este portocaliu, nu roșu. „Iar clienții interpretează în mod greșit culoarea, ei cred că e necopt. Dar dacă îl gustă, nu mai pot renunța la Bravura", explică el, mărturisind că acesta e soiul său preferat. De asemenea, căpșunile Bravura sunt mai greu de cules, pentru că fructele sunt ascunse în frunze.
- Florentina - Este constant tot anul, chiar și în căldură. Fructele sunt mari, dar sunt mai puține. „Principalul dezavantaj: fructul e mai moale, iar cum noi vindem în magazine, căpșunile trebuie să aibă shell life-ul cât mai mare", spune Lupșa.
- Florice - Nu este foarte productiv, dar fructele sunt tari. „E primul an când îl cultivăm, suntem destul de mulțumiți de el. Dar, din ce am văzut, e mai sensibil la dăunători", menționează el.
Soiurile care prind cel mai bine în România sunt cele cu fructe roșii și forma tipică a căpșunilor. „Asta îi place consumatorului român. El merge la magazin și vrea să fie căpșunile cât mai mari, roșii, să fie coapte și, evident, să aibă gust", spune inginerul.
El spune că în România prind mai bine soiurile din Italia: „Italienii fac căpșuni roșii și lunguiețe", elemente de aspect atrăgătoare pentru clienții din România.
Cum ajung căpșunile proaspete în Piața Lidl
La început de iulie, căldura apasă pe acoperișul stropit al serei de 8.700 de metri din mijlocul câmpului, la patru kilometri de ieșirea din Arad. Culesul se apropie de sfârșit la ora 10:00, iar ultimele caserole umplute cu căpșuni sunt așezate în lădițe, apoi duse în camera frigorifică.
Vara, când temperaturile sunt ridicate și se luminează foarte devreme, recoltarea începe la 6:00. Căpșunile sunt culese și așezate în caserole de 250 sau 500 de grame, cântărite și etichetate.
Fructele sunt duse în camera frigorifică, iar a doua zi dimineața, producătorul le transportă cu mașina frigorifică la depozitul de la Lugoj. Asta înseamnă că fructele culese astăzi ajung a doua zi în magazinele Lidl, „mai proaspăt de atât nu se poate", explică Stoici.

Colaborarea s-a dovedit un pas decisiv pentru cei de la Iama Agri. Este un parteneriat care îi oferă fermierului român beneficii importante: colaborare continuă, stabilitate și sprijinirea producției locale.
„A fost o mare liniște sufletească pentru noi, știind că avem o colaborare cu un lanț de magazine atât de mare și că avem unde să ne dăm producția, unde să o vindem și să nu ne facem griji că rămânem cu ea pe stoc sau trebuie să o aruncăm", subliniază administratorul.
Lidl susține producția locală prin investiții sustenabile în parteneriatele cu furnizorii din România.
„Contează foarte mult să ai siguranță, că ai unde să-ți vinzi marfa, stresul cel mai mare care poate să apară la orice producător este acesta: ai marfa și nu știi ce să faci cu ea, ți se strică, trebuie să o dai la un preț foarte mic la piață pentru gem, tot felul de artificii din astea și atunci Lidl ne asigură acest confort mental, cât și financiar evident, că știm că avem unde să ne desfacem produsele", mai spune Iasmina Stoici.
Lidl România oferă sprijin furnizorilor locali, prin furnizarea de know-how, dar și prin oferirea de numeroase resurse și oportunități prin care aceștia pot avea acces la standarde de calitate și siguranță alimentară recunoscute internațional.
Astfel, Lidl organizează anual o acțiune de informare a furnizorilor.
„Au o persoană specializată în utilizarea de pesticide. Dacă avem anumite nelămuriri sau nu suntem siguri că putem să-l folosim, putem să contactăm persoana respectivă. Dacă avem o urgență și am cules mai mult decât trebuia, există posibilitatea să sunăm și de multe ori ei reușesc să ne ajute, să preia și cantitatea suplimentară. Adică avem o comunicare și o colaborare foarte bună", spune Stoici.
„Am avut de muncă la început, până ne-am obișnuit cu standardele cerute de Lidl. Trebuie să recunosc că am avut și niște retururi până ne-am învățat și noi să gestionăm mult mai bine producția și plantele, culesul. A fost o perioadă mai lungă, dar cred că acum suntem bine", mărturisește Iasmina Stoici.
Testări periodice de siguranță
De la culesul fructelor până la așezarea lor pe rafturile din Piața Lidl, totul se rezumă la protecția clientului final.
Lidl investește în calitatea fructelor si legumelor de la raft, astfel că toți furnizorii sunt certificați Global G.A.P. – un standard recunoscut pentru producția globală agricolă, realizată în condiții de siguranță și durabilitate.
„Este o certificare mondială. Se face un audit în fiecare an, se face o recertificare în fiecare an. Sunt niște reguli clare care trebuie menținute, legat de angajați, de protecția plantelor, ambalare, modul de lucru", explică administratorul.
„Cel mai important în certificarea Global Gap este siguranța clientului final. Certificarea asta ne obligă să folosim doar produse omologate, să respectăm timpii de pauză între momentul în care am dat cu tratament și culegem, se fac analize pe fructe, la sol, apă, adică totul este foarte bine controlat."
Pentru a verifica menținerea standardelor de siguranță alimentară, Lidl efectuează testări periodice, în mod aleatoriu, iar producătorul arădean face două testări proprii pe an în laboratoare de analiză din țară sau în Germania și Grecia.
În sera arădeană sunt aplicate pesticide convenționale în combinație cu soluții bio. De exemplu, de polenizare se ocupă în mod natural cei mai harnici „angajați", bondarii, care zboară neobosiți de colo-colo, „amețiți" de parfumul căpșunilor. În plus, în fiecare an sunt folosiți și predători - insecte care atacă insectele dăunătoare pentru căpșuni.
Privind retrospectiv, standardele și know-how-ul pe care le-a adus Lidl le-au prins bine producătorilor. Întrucât fructele trebuie să se mențină proaspete și în magazin câteva zile, cei de la Iama Agri au început să caute soiuri cu un termen de valabilitate mai bun.
„Dar trebuie să fie și dulci, trebuie să fie și mari, și roșii. Și atunci tot ne-am dezvoltat și noi alături de Lidl încât să ne creștem calitatea", spune administratorul.
Iar colaborarea cu Lidl conturează și o perspectivă de dezvoltare pentru producătorul arădean. "
„Avem un proiect pentru 2,7 hectare de zmeură cultivate în spațiu protejat, anul acesta vrem să finalizăm construcția și anul viitor în primăvară vrem să plantăm. Vom avea prima recoltă 'serioasă' în 2027", anticipează Iasmina Stoici.
Pe un teren din localitatea Cuied, județul Arad, cei de la Iama Agri au trecut și la producția de afine, cireșe, coacăze și mure. Toate sunt bio, dar lipsa tratamentelor generează pierderi mai mari. Anul acesta, din 16 hectare cultivate cu afine, pierderea a fost de 20%, iar pe cele trei hectare de cireșe, dauna a fost totală din cauza condițiilor meteo și nu numai.

„Atacul de dăunători este mai greu de combătut. Și la fel este și cu bolile. În schimb, am reușit să facem niște produse foarte bune, de calitate, pe care le vindem destul de ușor", explică Stoici. Producția de afine, de exemplu, a fost preluată de Lidl, dar și la export.
Mai multe fructe și legume românești în Piața Lidl
Lidl România continuă să sprijine economia locală, investind constant în dezvoltarea producției autohtone de fructe și legume. An de an, compania își propune să consolideze parteneriatele cu producătorii locali și să crească volumul de legume și fructe românești disponibile la raft, atât în plin sezon agricol, cât și în restul anului. Astfel, în cursul anului 2024, ponderea achizițiilor de la furnizori români a fost de peste 50%.
Unul dintre pilonii importanți pentru creșterea colaborărilor cu producătorii locali l-a reprezentat și în anul 2024, colaborarea cu furnizorii români de legume și fructe, Lidl extinzând zona Piața Lidl din magazine pentru a diversifica oferta și a spori cantitățile oferite.
Lanț scurt de aprovizionare - Legumele și fructele locale disponibile în magazinele Lidl din toată țara au o caracteristică importantă: lanțul scurt de aprovizionare. De la recoltare și până pe rafturile magazinelor, întregul traseu este astfel dimensionat încât să le ofere clienților acces la produse de calitate, cât mai aproape de momentul în care au fost recoltate.
Livrări zilnic - În sezon, livrările se fac zilnic – inclusiv în weekend – către magazinele din întreaga țară, astfel încât românii să aibă acces la produse proaspete în fiecare zi.
Dezvoltare sustenabilă - Sprijinul oferit producătorilor români vizează și îmbunătățirea calității produselor. Lidl a implementat o serie de măsuri proprii pentru a susține dezvoltarea sustenabilă a agriculturii locale. Toți furnizorii din Piața Lidl sunt certificați GLOBAL G.A.P. – un standard internațional recunoscut, care atestă practici agricole sigure și sustenabile.
Know-How de specialitate - Încă din 2016, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB), Lidl le oferă furnizorilor acces la know-how de specialitate, vizite de lucru în alte ferme, schimburi de experiență, precum și consultanță personalizată pentru diverse provocări legate de cultivare, îngrijire sau recoltare.
Calitate - Nu în ultimul rând, pentru a asigura calitatea produselor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, Lidl desfășoară constant verificări riguroase atât în depozite, cât și în magazine. Obiectivul este același: oferirea de fructe și legume proaspete, sigure și de calitate superioară.