Companii care ne pun pe harta Europei Lidl în România: 14 ani de investiții, comunități și sustenabilitate

România este parte din Europa, iar companiile europene care au venit și au investit în România sunt un motor permanent al evoluției țării noastre, nu doar din punct de vedere economic, ci și al mentalităților.

Principiile, valorile, etica pe care le respectă aceste companii, reziliența lor în vremuri dificile sunt un pilon al dezvoltării sănătoase a societății românești, un reper și o susținere în momente inerente de derapaj democratic, într-o țară în tranziție.

spotmedia.ro celebrează contribuția esențială a acestor companii la dezvoltarea României cu ocazia Zilei Europei și vă prezintă poveștile, planurile, reușitele și angajamentele pentru viitor aici, în România, ale unora dintre cele mai importante companii europene care fac deja parte din istoria țării noastre.

Din 9 mai, 9 zile, 9 companii reper pentru destinul european al României.
<span style="color:#990000;">Companii care ne pun pe harta Europei</span> Lidl în România: 14 ani de investiții, comunități și sustenabilitate

Lidl a intrat pe piața din România în 2011, într-un moment în care țara își accelera parcursul european și se contura tot mai clar ca o destinație promițătoare pentru investiții responsabile.

De atunci, Lidl a construit mult mai mult decât o rețea de magazine: a construit relații solide cu furnizorii români, comunități mai reziliente și a oferit șanse egale pentru mii de oameni. A devenit un actor esențial în economia locală și un exemplu de etică și eficiență în business.

România este astăzi una dintre piețele strategice pentru Lidl în Europa. Investițiile constante, rețeaua extinsă, parteneriatele de lungă durată și grija față de oameni și mediu poziționează Lidl ca un contributor relevant nu doar la dezvoltarea economică a României, ci și la consolidarea unei societăți europene moderne și echitabile.

Despre începuturile Lidl în România, provocările, realizările, transformările generate, dar și planurile de viitor ale companiei am vorbit cu Maria Mihai, director de comunicare și CSR al Lidl România.

Apartenența la Uniunea Europeană s-a numărat printre factorii decisivi în alegerea Grupului Lidl de a investi în România.

Valorile europene fundamentale – respectul pentru demnitatea umană, echitatea, sustenabilitatea, statul de drept și solidaritatea – sunt asimilate și de businessul nostru.

Ele se reflectă în modul în care operăm: de la respectarea drepturilor angajaților și partenerilor noștri, până la investițiile în comunități și grija pentru mediu.

Maria Mihai, director de comunicare și CSR

România, rol strategic în portofoliul regional al Lidl

Când ați intrat pe piața din România și ce v-a determinat să faceți acest pas? Care a fost strategia inițială și cum s-a adaptat de-a lungul timpului? Cum vedeți astăzi rolul României în portofoliul regional sau global al companiei?

Am intrat pe piața românească în 2011, într-un moment favorabil dezvoltării industriei de retail, marcat de integrarea europeană și de o creștere a puterii de cumpărare. Decizia de a veni în România s-a bazat pe încrederea în potențialul pieței locale, în dezvoltarea infrastructurii și în cadrul stabil oferit de apartenența la Uniunea Europeană.

Strategia noastră inițială a vizat construirea unei relații solide și de încredere cu toți stakeholderii relevanți – clienți, angajați, furnizori și colaboratori din societatea civilă.

Ne-am concentrat pe oferirea celui mai bun raport calitate-preț, pe stabilirea și consolidarea unor parteneriate durabile cu producătorii români, pe sustenabilitate integrată în toate operațiunile noastre și pe investiții în infrastructura noastră logistică și în lanțul de aprovizionare. Piloni în care investim și astăzi și care în continuare sunt fundamentul nostru de business.

România are un rol strategic în portofoliul nostru regional, fiind una din piețele cu potențial foarte mare. Astfel, continuăm să investim în extinderea rețelei în orașele mici și suburbii, unde comerțul modern are spațiu considerabil de dezvoltare.

Peste 13.000 de angajați și 530 de furnizori din România

Care sunt cele mai importante investiții realizate în România? Ce tip de impact aveți în economia locală?

În cei 14 ani de activitate, Lidl România a realizat investiții consistente, cu impact direct în economie și societate. Rețeaua noastră a crescut constant, ajungând la finalul anului trecut la 365 de magazine, 6 centre logistice și peste 13.000 de angajați. În primele luni din 2025, am deschis încă 15 magazine și am creat aproximativ 300 de locuri de muncă noi.

Extinderea noastră înseamnă și mai multe oportunități de creștere pentru partenerii locali din zona de producție alimentară și agricolă, care au nevoie de un aliat de încredere în planurile de dezvoltare.

Investim constant în dezvoltarea lanțului de aprovizionare autohton, de-a lungul căruia avem în prezent peste 530 de furnizori din România, iar dintre aceștia, aproximativ 125 sunt partenerii Lidl de mai bine de 10 ani. Extindem colaborarea cu ei și dincolo de granițe, prin facilitarea exportului de produse fabricate în România către magazinele Lidl din Europa.

Potrivit celui mai recent studiu de impact socio – economic pe care l-am desfășurat, adică cel aferent anului 2023, pentru fiecare 1 leu contribuție directă la PIB, noi, Lidl, generăm 1,8 lei contribuție totală în economia românească.

În plus, derulăm inițiative sociale și de mediu, colaborând activ cu ONG-uri și instituții pentru a construi un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte. În 2024 am făcut investiții sociale în programe desfășurate cu societatea civilă în valoare de peste 44 milioane de lei.

Ne puteți oferi un exemplu concret de proiect local, cu impact uman real? Cum promovați diversitatea, incluziunea și echitatea în cadrul echipelor din România?

Avem o echipă de peste 13.000 de colegi din toată țara, iar în spatele evoluției foarte bune avute de-a lungul anilor și la baza rezultatelor noastre se află de fapt toți acești oameni foarte dedicați, bine pregătiți și responsabili.

Fiecare om și fiecare rol este important în Lidl cu atât mai mult cu cât eficiența și structura sunt două puncte foarte importante pentru noi în modul în care ne abordăm activitatea. Cu siguranță că rezultatele noastre reflectă efortul colectiv al întregii echipe.

Iar ceva ce ne emoționează întotdeauna este spiritul de echipă, grija pe care colegii noștri din magazine o au unii față de ceilalți, modul în care se susțin și se ajută.

Diversitatea și echitatea sunt parte din cultura noastră organizațională. Suntem mândri că peste 70% din echipa noastră este formată din femei, iar peste 50% din ele ocupă poziții de conducere, contribuind activ la luarea de decizii și la direcția strategică a companiei. Spre exemplu, în boardul companiei noastre se află 2 bărbați și 4 femei. Ne asigurăm că toți colegii au acces egal la oportunități de dezvoltare, într-un mediu performant și și colaborativ.

Ca actor economic și social, ne asumăm responsabilitatea de a investi în comunitățile în care activăm.

Sub umbrela „Pentru un viitor mai bun”, susținem cele mai urgente nevoi ale societății românești: sănătate, educație și mediu. În fiecare an, colaborăm cu zeci de ONG-uri către care direcționăm nu doar fonduri, ci speranță că putem schimba viitorul multor elevi, profesori, cadre medicale, pacienți sau simpli cetățeni care se bucură de un mediu mai curat.

Fiecare poveste umană din jurul acestor proiecte este importantă – fie că e vorba de un angajat care a crescut alături de Lidl de la rolul de Casier la rolul de Director regional, o femeie care a preluat un rol de leadership în boardul companiei, sau un copil care a avut acces la educație și nu a abandonat școala datorită unui program susținut de noi.

Toate acestea ne inspiră să continuăm, cu responsabilitate și încredere, drumul către un viitor mai bun.

Valorile noastre nu fluctuează odată cu piața

Cum a influențat apartenența României la UE decizia companiei de a investi aici? Ați beneficiat de proiecte, reglementări sau fonduri europene? Ce valori europene considerați că vă definesc?

Apartenența României la Uniunea Europeană s-a numărat printre factorii decisivi în alegerea Grupului Lidl de a investi aici. Integrarea europeană a creat un cadru stabil, predictibil și favorabil dezvoltării economice, facilitând investițiile, extinderea rețelei și colaborarea cu partenerii locali pentru a implementa soluții sustenabile și inovatoare.

Valorile europene fundamentale – respectul pentru demnitatea umană, echitatea, sustenabilitatea, statul de drept și solidaritatea – sunt asimilate și de businessul nostru. Ele se reflectă în modul în care operăm: de la respectarea drepturilor angajaților și partenerilor noștri, până la investițiile în comunități și grija pentru mediu.

Care sunt reperele care vă ghidează deciziile în vremuri complexe și impredictibile? Cum se menține etica în afaceri atunci când presiunile externe cresc? Ce rol joacă valorile companiei și structurile interne în a vă ajuta să rămâneți rezilienți?

Chiar și în cele mai dificile vremuri, deciziile sunt ghidate de valori, principii și proceduri clare, care ne oferă stabilitate și direcție. Am trecut în ultimii ani prin crize majore – pandemia, criza energetică, inflația și războiul din proximitate – dar am reușit să rămânem fideli modelului nostru de business și promisiunilor făcute față de clienți, angajați și parteneri.

Valorile noastre – responsabilitate, transparența, orientare către eficiență, sustenabilitate și performanță – nu fluctuează odată cu piața. Ele rămân constante și ne ajută să fim consecvenți, să protejăm relațiile pe termen lung și să ne dezvoltăm reziliența.

De exemplu, în timpul pandemiei, procesele noastre riguroase și capacitatea de reacție rapidă ne-au permis să asigurăm continuitatea lanțului de aprovizionare și să protejăm sănătatea echipelor și a clienților – fără compromisuri.

Etica în afaceri este esențială în menținerea încrederii clienților, angajaților și furnizorilor, iar aceasta este susținută prin structuri clare de conformitate, audit intern și politici riguroase de achiziții și responsabilitate corporativă.

Credem într-o Românie europeană, sustenabilă și deschisă colaborării

Ce planuri aveți în România pentru următorii ani?  Ce vă doriți de la mediul economic, social sau instituțional pentru a sprijini aceste planuri? Dacă ați transmite un mesaj publicului din România, de Ziua Europei, care ar fi acela?

Lidl a investit în România având încredere în potențialul său economic, iar acest angajament rămâne ferm și pe termen lung. România este o piață dinamică, cu perspective solide de creștere, susținute de apartenența la Uniunea Europeană și de un mediu economic tot mai matur.

Continuăm să credem în România și în parcursul ei european și vom crește în ritm susținut și accelerat la nivel național.

Un angajament pe care ni l-am asumat încă de la început a fost acela de a susține producătorii locali. Pentru sortimentul de produse din cadrul rețelei de magazine, în 2024 am colaborat cu peste 530 de furnizori români, cu 13% mai mulți ca în 2023. Cu fiecare an, atingem noi obiective pentru a putea duce mai departe promisiunea noastră de a oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. 

Pentru ca dezvoltarea mediului privat să continue și implicit pentru creșterea Lidl, avem nevoie un dialog constructiv și constant cu autoritățile, investiții în infrastructură, agricultură și producție, dar și de predictibilitate economică.

Mesajul nostru de Ziua Europei este unul de încredere: credem într-o Românie europeană, sustenabilă și deschisă colaborării. Ne bucurăm să fim parte din acest drum și vom continua să construim alături de români un viitor mai bun.

10 moduri prin care Lidl contribuie la dezvoltarea României

  • 365 de magazine și 6 centre logistice la finalul lui 2024, cu peste 13.000 de angajați
  • 15 magazine noi și 300 de locuri de muncă adăugate în primele luni din 2025
  • peste 530 de furnizori români activi în lanțul de aprovizionare Lidl
  • peste 125 de producători români parteneri de peste 10 ani
  • produse românești exportate prin rețeaua Lidl în Europa
  • investiții sociale de peste 44 milioane lei în 2024
  • contribuție totală de 1,8 lei în economie pentru fiecare leu generat direct la PIB
  • echipă formată din peste 70% femei, dintre care peste 50% în poziții de conducere
  • programe educaționale și de susținere pentru comunități în domeniile sănătate, educație, mediu
  • cultură organizațională bazată pe diversitate, etică și sustenabilitate