Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită. În dosar sunt judecați și doi funcționari ai Autorității Vamale Române.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane care au săvârșit infracțiuni în exercitarea funcțiilor:
- Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și favorizarea făptuitorului;
- Nicolae-Ștefan Teianu, funcționar în cadrul Autorității Vamale Române, pentru luare de mită în formă continuată (patru acte materiale);
- Răzvan Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale), favorizarea făptuitorului și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Anterior, procurorii anticorupție au încheiat șase acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Alexandru Cernat, Marius Marin, Marian-Vladimir Vulcan și Ion Urluceanu, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, și cu Demetricus Gheorghe, funcționar în cadrul Autorității, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată, și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.
De asemenea, anchetatorii au acord de recunoaștere a vinovăției și cu administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
"Taxe de protecție" încasate de oameni de afaceri
În perioada iulie - august 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Nicolae-Ștefan Teianu, Alexandru Cernat, Marius Marin, Marian-Vladimir Vulcan, Demetrius Gheorghe și Ion Urluceanu ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale, situate în București și județul Ilfov, sumele totale de 52.600 lei, 5.000 dolari, 5.600 euro și alte foloase necuvenite, se arată în rechizitoriu.
Funcționarii cereau banii și alte foloase ca să nu întocmească sesizări penale cu privire la problemele constatate și pentru a încheia controalele într-un mod favorabil oamenilor de afaceri, menționează DNA.
În prezența avocatului, cei șase care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au declarat că acceptă pedepse cuprinse între trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unor termene de supraveghere cuprinse între doi și trei ani și interzicerea unor drepturi. Pe parcursul termenelor de supraveghere, inculpații vor presta muncă neremunerată în folosul comunității pe perioade de până la 80 de zile, informează anchetatorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.