Parchetul European (EPPO) efectuează marți mai multe verificări la Aeroportul Internațional Sibiu și la sediul Consiliului Județean Sibiu, într-un dosar privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene în valoare de 54 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului.
În cadrul anchetei coordonate de biroul Parchetului European din Cluj-Napoca 24 de descinderi au loc în București și județele Brașov și Sibiu. Sunt vizate sediile a șase companii, precum și locuințele unor suspecți în dosar. De asemenea, procurorii europeni au descins la Aeroportul Internațional Sibiu și sediul CJ Sibiu.
Modernizarea aeroportului a fost făcută de un consorțiu format din firmele UTI, Con-A și Bog’Art și a costat 64 de milioane de euro, din care 85% (54 de milioane) au venit de la Uniunea Europeană.
"Perchezițiile sunt legate de un proiect de modernizare și dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, cu o contribuție UE de 54,5 milioane EUR (272.493.421,67 RON) – reprezentând 85% din costul total", se arată într-un comunicat al EPPO.
Potrivit instituției conduse de Laura Codruța Kovesi, sunt cercetate potențiale nereguli în procedura de licitație și un posibil conflict de interese.
Pe baza constatărilor preliminare, anchetatorii au descoperit că, în timpul elaborării studiului de fezabilitate, au fost stabilite condiții foarte specifice care ar putea limita capacitatea altor operatori economici de a depune oferte. Astfel, contractul a fost atribuit unicului ofertant, acesta fiind, de asemenea, suspectat că a făcut declarații inexacte cu privire la capacitatea sa de a îndeplini cerințele stipulate.
Aeroportul Internațional Sibiu a transmis că în acest moment cooperează cu procurorii și că descinderile nu afectează activitatea, toate zborurile desfășurându-se conform programului, relatează Turnul Sfatului.
„În cursul zilei de 1 iulie 2025, la sediul Aeroportului Internațional Sibiu au avut loc activități procedurale desfășurate de reprezentanți ai Poliției Române într-o delegare a Parchetului European (EPPO), Biroul teritorial Cluj-Napoca în cadrul unei investigații privind un proiect cu finanțare europeană. Aeroportul Internațional Sibiu colaborează pe deplin cu autoritățile competente și pune la dispoziția acestora toate informațiile solicitate, în spiritul transparenței și al respectării legii.
Precizăm că activitatea operațională a aeroportului nu este afectată, toate zborurile și serviciile se desfășoară conform programului normal. Menționăm faptul că detalii suplimentare privind ancheta vor fi comunicate, atunci când va fi cazul, de către reprezentanții Parchetul European, Biroul teritorial Cluj-Napoca, instituția abilitată să ofere informații oficiale în legătură cu acest dosar. Aeroportul Internațional Sibiu își reafirmă angajamentul față de respectarea legalității și utilizarea corectă a fondurilor publice și europene”, transmit reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu.
T.D.