Nereabilitarea lui Traian Băsescu. O aberație corectată

Nereabilitarea lui Traian Băsescu. O aberație corectată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituțională nu a decis că Traian Băsescu este exonerat de vina colaborării cu fosta securitate. Fapta domniei sale de a-și fi turnat la securitate colegii, potrivit constatărilor CNSAS, confirmate de ICCJ, nu este sub nicio formă infirmată sau justificată. Nu este reabilitat.

Anatema de turnător va rămâne și împreună cu toate celelalte elemente biografice ale domniei sale îi alcătuiesc portretul cu care va intra în istorie. Dar nu asupra acestui aspect s-a pronunțat CCR în unanimitate.

CCR a observat că Legea prin care fostul președintele Traian Băsescu a rămas fără beneficiile care rezultă din această calitate este o mizerie juridică. Și are în totalitate dreptate.

Ce a constatat CCR?

„Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.243/2021 pentru modificarea art.1 alin.(3) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, în ansamblul său, este neconstituțională, fiind contrară prevederilor constituționale art.1 alin.(5) privind principiului legalității, în componenta privind calitatea legii, și ale art.15 alin.(2), din perspectiva lipsei dispozițiilor tranzitorii, precum și a caracterului retroactiv al acestei legi”.

Cu siguranță motivarea va aduce clarificări ample, dar încă din minută putem înțelege o serie de aspecte.

Legea 243, declarată neconstituțională de CCR, a apărut în 2021. Ea modifică o reglementare veche de 20 de ani, din 2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român.

Mandatul lui Traian Băsescu s-a încheiat în 2014, deci cu 7 ani înainte de apariția legii care i-a anulat beneficii deja acordate și în curs de desfășurare. Următorul președinte, Klaus Iohannis, ajunsese deja în a doua jumătate a celui de al doilea mandat.

Nu e nevoie de cine ce știe ce studii juridice pentru a remarca faptul că legea din 2021 a retroactivat asupra unui raport juridic creat în urma cu mulți ani în baza legii aflate în vigoare când mandatul lui Traian Băsescu a încetat. Deci a retroactivat asupra unui drept deja câștigat.

Din punct de vedere juridic aceasta este o aberație. Singura lege care poate retroactiva este legea penală mai favorabilă. Legea civilă nu poate.

Veți spune că nu este retroactivitate cât timp dl Băsescu nu a fost obligat să dea înapoi banii încasați în cei 7 ani de la terminarea mandatului și nici să plătească vreo chirie pentru ocuparea imobilului RAPPS din care a trebuit să plece. Retroactivitatea înseamnă schimbarea raportului juridic creat în baza unei legi atunci când Traian Băsescu și-a încheiat mandatul.

Dar e mai mult decât atât.

Cum de i-a venit parlamentului deodată, în 2021, ideea de a modifica legea foștilor președinți? I-a venit pentru că Traian Băsescu pierduse deja la Curtea de Apel acțiunea împotriva verdictului CNSAS și urma verdictul ICCJ cu probabilitate imensă ca decizia să fie aceeași. Ceea ce s-a întâmplat.

În aceste condiții, modificarea care stabilește ce se întâmplă cu foștii președinți declarați colaboratori ai fostei securități a fost cu dedicație, intuitu personae, ceea ce este neconstituțional. Legea trebuie să fie generală. Cărui fost președinte i se mai poate aplica?

Se poate adăuga și faptul că paza SPP și locuința care îndeplinește o serie de standarde sunt exigențe asociate responsabilităților și riscurilor mandatului care s-a încheiat, indiferent de calitatea de colaborator ulterior dovedită.

Legea aceasta nu a fost o reglementare corectă juridic, ci un simplu act de răzbunare a unei majorități politice care îl detesta și a găsit o cale să îi plătească polițele nu pentru ceea ce a făcut greșit, și au fost multe greșite, ci pentru ceea ce a făcut corect.

Traian Băsescu este compromis moral. Nimeni și nimic nu îi va putea șterge eticheta de turnător. Probele sunt zdrobitoare. Dar momentul în care verdictul a venit, lasă sancțiunea în seama istoriei. O lege care încalcă orice principiu de drept nu e o corecție. Este doar un precedent periculos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇