A fost Iranul la câteva luni distanță de producerea unei bombe nucleare, așa cum a spus Netanyahu?

A fost Iranul la câteva luni distanță de producerea unei bombe nucleare, așa cum a spus Netanyahu?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Israelul a atacat zeci de ținte în tot Iranul, deteriorând uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz și asasinând comandanți militari de rang înalt și oameni de știință în domeniul nuclear.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a condamnat ”atacurile asupra instalațiilor nucleare pașnice” ale țării sale. Iranul a lansat ulterior atacuri aeriene de represalii asupra Israelului.

Abbas Araghchi a declarat că Natanz este operat sub monitorizarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și că atacurile asupra instalației riscă un „dezastru radiologic”, scrie BBC.

Cu toate acestea, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea este necesară pentru a „reduce amenințarea iraniană la adresa Israelului”.

El a spus că Israelul a acționat deoarece „dacă nu este oprit, Iranul ar putea produce o armă nucleară într-un timp foarte scurt”. „Ar putea fi un an. Ar putea fi în câteva luni”, a avertizat el.

Există dovezi că Iranul lucrează la o bombă nucleară?

Armata israeliană a declarat că a acumulat informații care arată că s-au înregistrat „progrese concrete în eforturile regimului iranian de a produce componente de arme adaptate pentru o bombă nucleară”.

Kelsey Davenport, director la Asociația pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a declarat că prim-ministrul israelian „nu a prezentat nicio dovadă clară sau convingătoare că Iranul lucrează la o bombă nucleară”.

Ea a spus că unele dintre activitățile nucleare ale Iranului ar fi aplicabile dezvoltării unei bombe, dar agențiile de informații americane au evaluat că Iranul nu este implicat într-un astfel de proces.

În luna martie a acestui an, șefa Serviciilor Naționale de Informații, Tulsi Gabbard, a declarat Congresului că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului este „la cel mai înalt nivel” și „fără precedent pentru un stat fără arme nucleare”.

Dar ea a mai spus că Serviciile de Informații americane „continuă să evalueze că Iranul nu construiește o armă nucleară și că liderul suprem nu a autorizat programul de arme nucleare pe care l-a suspendat în 2003”.

„Dacă Netanyahu ar fi fost motivat pur și simplu de acest risc, Israelul ar fi împărtășit aceste informații cu Statele Unite, iar atacul inițial ar fi vizat probabil toate instalațiile nucleare cheie ale Iranului”, a adăugat Davenport.

Ce știm despre programul nuclear al Iranului?

Iranul a declarat întotdeauna că programul său nuclear este în întregime pașnic și că nu a încercat niciodată să dezvolte o armă nucleară.

Cu toate acestea, o investigație de un deceniu efectuată de AIEA a găsit dovezi că Iranul a desfășurat „o serie de activități relevante pentru dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear” de la sfârșitul anilor 1980 până în 2003, când proiectele din cadrul a ceea ce era cunoscut sub numele de „Proiectul Amad” au fost oprite.

Iranul a continuat unele activități până în 2009 - când puterile occidentale au dezvăluit construcția instalației subterane de îmbogățire a uraniului Fordo - dar după aceea nu au existat „indicii credibile” ale dezvoltării de arme, a concluzionat agenția.

În 2015, Iranul a semnat un acord cu șase puteri mondiale în baza căruia a acceptat restricții asupra activităților sale nucleare și a permis o monitorizare riguroasă de către inspectorii AIEA în schimbul ridicării sancțiunilor.

Însă președintele american Donald Trump a abandonat acordul în timpul primului său mandat, în 2018, spunând că Iranul a făcut prea puțin pentru a opri drumul către o bombă nucleară, și a reinstaurat sancțiunile americane.

Iranul a ripostat încălcând din ce în ce mai mult restricțiile - în special pe cele referitoare la îmbogățirea cu uraniu.

În conformitate cu acordul nuclear, nicio îmbogățire nu a fost permisă la instalația Fordo timp de 15 ani. Cu toate acestea, în 2021, Iranul a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%.

Joi, consiliul guvernatorilor AIEA, format din 35 de națiuni, a declarat oficial că Iranul își încalcă obligațiile de neproliferare pentru prima dată în 20 de ani.

Ce daune a provocat Israel infrastructurii nucleare a Iranului?

Armata israeliană a declarat vineri că prima sa rundă de atacuri aeriene a avariat sala subterană de centrifuge de la Natanz, precum și infrastructura critică ce permitea funcționarea amplasamentului.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că instalația pilot de îmbogățire a combustibilului (PFEP) de la suprafață și infrastructura electrică de la Natanz au fost distruse.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul în SUA, a declarat că distrugerea PFEP a fost semnificativă, deoarece instalația fusese folosită pentru a produce uraniu îmbogățit cu 60% și, de asemenea, pentru a dezvolta centrifuge avansate.

Prim-ministrul Israelului a mai spus că operațiunea va continua „atâta timp cât este nevoie pentru a elimina această amenințare”.

Dar acesta este un obiectiv nerealist, potrivit lui Kelsey Davenport.

„Atacurile pot distruge instalații și pot viza oamenii de știință, dar nu pot șterge cunoștințele nucleare ale Iranului. Iranul se poate reconstrui și mai rapid acum decât în ​​trecut, datorită progreselor sale în îmbogățirea uraniului”, a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇