Timpul petrecut de copiii mici în fața ecranelor este un subiect care îi preocupă pe mulți părinți.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca micuții sub cinci ani să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran, părerile copiilor, ale părinților și ale educatorilor pe această temă sunt împărțite.
Jurnaliștii de la BBC News Northern Ireland au discutat cu trei persoane care lucrează cu copii mici pentru a le afla opiniile.
Utilizarea tehnologiei, în mod responsabil, poate fi benefică pentru copii
La Grădinița St Teresa din vestul Belfastului, copiii au acces regulat la ecrane.
Directoarea instituției, Clare Evans, consideră că tehnologia digitală poate îmbunătăți învățarea copiilor, însă ea trebuie să fie folosită în mod responsabil.
„Am avut un băiețel care era foarte, foarte pasiv. Era timid, evita contactul vizual și îi era greu să se implice în activități, deși aveam multe activități senzoriale. Prin învățarea digitală, a început să înflorească”, a spus Evans pentru BBC News NI.
Potrivit acesteia, nu se pune problema ca cei mici să se uite toată ziua la desene animate, ci este vorba despre a le oferi multiple modalități de implicare și de a găsi metode prin care să le fie stimulată dezvoltarea.
Personalul a folosit o tabletă pentru a reda sunete de animale de fermă, a afişa coduri QR pentru scanare și a crea o tablă interactivă pentru a-i evalua înțelegerea numerelor și literelor.
În vestul Belfastului, mai multe grădinițe colaborează pentru a identifica tendințele legate de cât de pregătiți sunt copiii pentru școală. Potrivit lui Evans, după pandemia de Covid-19, tot mai mulți copii ajung la grădiniță cu o „lipsă de pregătire” corespunzătoare vârstei lor, fiind identificate trei domenii cheie ce necesită îmbunătățiri: implicare, comunicare și autoreglare.
„Observăm îmbunătățiri semnificative în aceste domenii, prin utilizarea tehnologiei digitale”, a spus Evans.
O altă abordare
Pe de altă parte, la Petite Feet, un centru de îngrijire privat din Newtownabbey, tabletele și televizoarele nu fac parte din activitatea zilnică.
Potrivit lui Aaron Ferguson, care deține centrul, personalul este „mândru de faptul că, atunci când îți lași copilul la noi, nu are acces la ecrane”.
„Probabil există unele beneficii în utilizarea ecranelor, dar noi nu considerăm că la această vârstă – sub cinci ani – copiii au nevoie de mai mult decât ce primesc deja în afara instituției”, a spus Ferguson pentru BBC News NI.
„Încercăm să-i scoatem afară cât mai mult, ne plac muzica și mișcarea, lucrăm cu plastilină, activități de genul acesta. Nu văd ce sens are să-ți duci copilul într-un loc unde personalul este foarte bine pregătit și există atât de multe resurse uimitoare, ca apoi să-l pui în fața unui ecran.”
Profesorul Karen Winter, de la Universitatea Queen's din Belfast, coautoare a proiectului „Toddlers, Tech and Talk” desfășurat în Marea Britanie, a analizat modul în care interacționează cu tehnologia digitală copiii de la naștere până la vârsta de trei ani.
„Există opinii diferite ale părinților în ceea ce privește scopul grădinițelor și rolul personalului din aceste instituții”, a spus Winter.
Ea a adăugat că abordările variază – unele grădinițe folosesc tehnologia digitală în activitățile zilnice, cu muzică prin Alexa sau tablete pentru a căuta informații despre obiecte, culori etc. De asemenea, tot mai multe grădinițe folosesc și aplicații digitale pentru a documenta progresul copiilor.
În opinia lui Winter, există beneficii atât pentru folosirea tehnologiei, cât și pentru evitarea ei. „Este important ca utilizarea tehnologiei în grădinițe să fie discutată cu părinții”, a subliniat ea.
C.S.