Astronomii tocmai au anunțat cel mai nou membru al Sistemului Solar și este vorba despre un obiect transneptunian (TNO), ceea ce înseamnă că orbitează Soarele la o distanță mai mare decât cea a planetei Neptun. Acesta a fost denumit provizoriu 2017 OF201.
De fapt, orbita sa este atât de vastă, încât are nevoie de aproximativ 25.000 de ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui, scrie IFL Science.
Descoperirea a fost anunțată oficial pe 21 mai 2025 de către Minor Planet Center al Uniunii Astronomice Internaționale. Se estimează că obiectul are un diametru de aproximativ 700 de kilometri, suficient de mare pentru a putea fi clasificat drept o planetă pitică, scrie și Live Science.
„2017 OF201 își petrece doar 1% din timpul său orbital suficient de aproape de noi pentru a putea fi detectat. Prezența acestui singur obiect sugerează că ar putea exista încă o sută de corpuri similare ca orbită și dimensiune, dar care sunt pur și simplu prea îndepărtate pentru a putea fi observate în prezent”, a declarat Sihao Cheng, de la Institute for Advanced Study (SUA).
Chiar dacă telescoapele moderne ne permit să explorăm zone extrem de îndepărtate ale Universului, mai avem încă multe de descoperit în propria noastră „curte cosmică”.
Faptul că obiectul este vizibil doar într-o fracțiune atât de mică din orbita sa arată cât de vastă este aceasta. Cu un diametru de aproximativ o treime din cel al lui Pluto, descoperirea lui este remarcabilă.
„Afeliul, punctul cel mai îndepărtat de Soare este de peste 1.600 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare. Iar periheliul, punctul cel mai apropiat de Soare, este de 44,5 ori mai mare decât distanța Pământului față de Soare, similar cu orbita lui Pluto”, a mai declarat omul de știință.