Ziua 1188 Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei și pregătește noi operațiuni ofensive. Copii uciși la Jîtomîr. Explicația Moscovei

<span style="color:#990000;">Ziua 1188</span> Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei și pregătește noi operațiuni ofensive. Copii uciși la Jîtomîr. Explicația Moscovei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1188 de război, Moscova a lansat 355 de drone împotriva Ucrainei – un nou record de la invazia rusă la scară mare, în februarie 2022.

E vorba despre 355 de drone de luptă şi drone-capcană, dar şi nouă rachete de croazieră.

Atacurile ruşilor au vizat regiunile Sumî, Jîtomîr, Zaporojie, Nikolaiev și au distrus zeci de locuințe, ucigând inclusiv copii.

În schimb, drone ucrainene ar fi lovit o fabrică de drone din Tatarstan și o uzină de componente pentru rachete din Ivanovo, semn că Ucraina își extinde razele de acțiune în adâncul teritoriului rus.

Ucraina a răspuns şi printr-o ofensivă în regiunea ocupată Zaporojie, unde a distrus un tren militar rusesc.

Rusia susține că atacurie aeriene asupra Ucrainei sunt „un răspuns” la loviturile Kievului.

În paralel, Ucraina avertizează că Rusia se reorganizează pentru o viitoare agresiune în Europa, cu un orizont estimat de 2-4 ani.

Pe plan politic, președintele Zelenski a anunțat trei pachete de sancțiuni care vizează rețelele de propagandă, organizațiile criminale și susținătorii financiari ai Kremlinului.

Germania, între timp, și-a stabilit ca obiectiv înarmarea completă până în 2029, în contextul temerilor că Rusia ar putea ataca un stat NATO.

Turcia își continuă rolul de mediator, printr-o vizită la Moscova pentru reluarea discuțiilor de pace.

În SUA, Donald Trump a condamnat public acțiunile lui Vladimir Putin, afirmând că este "nemulțumit" de atacurile asupra civililor.

Situația pe front

  • Copii uciși și zeci de clădiri distruse - Un atac aerian rusesc lansat în noaptea de 24 spre 25 mai a provocat daune majore în regiunea Jîtomîr. Au fost afectate peste 30 de locuințe, inclusiv blocuri și case private, precum și 40 de anexe gospodărești. Trei copii cu vârste între 8 și 17 ani au fost uciși, iar 12 persoane au fost rănite. Opt victime au fost salvate de sub dărâmături de către echipele de intervenție. Un atac cu artilerie lansat de forțele ruse asupra satului Kindrativka, din comunitatea Kotîn, a provocat moartea unui bărbat și rănirea altuia. Și satul Yurkivka din regiunea Zaporojie a fost lovit de drone rusești. O casă a fost complet distrusă, iar mai multe locuințe și autoturisme din vecinătate au fost avariate. O femeie de 60 de ani și un bărbat de 52 de ani au fost răniți în urma exploziei. Două persoane și-au pierdut viața, iar alte șase au fost rănite în Nikolaiev în urma unui atac masiv cu drone.

Імітуючи мирні перемовини, pосія продовжує вбивати українських дітей.Сьогодні вночі під час масованої повітряної атаки...

Publicată de Віталій Бунечко pe Sâmbătă, 24 mai 2025
  • Cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei - În noaptea de 25 spre 26 mai, Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, utilizând 355 de drone de tip Shahed – un record absolut – și nouă rachete de croazieră Kh-101. Apărarea ucraineană a doborât toate rachetele și 233 de drone, alte 55 fiind neutralizate electronic. Atacurile s-au soldat cu cel puțin șase morți și 24 de răniți în mai multe regiuni. Este al treilea atac de amploare în trei nopți consecutive.
  • Tren militar rusesc distrus în Zaporojie - Serviciile de informații ucrainene au desfășurat o operațiune în teritoriile ocupate temporar din regiunea Zaporojie, distrugând un tren militar rusesc. Trenul transporta combustibil și se deplasa între Verkhnii Tokmak, Molochansk și Fedorivka. Trei vagoane cisternă au fost distruse, iar ruta logistică a forțelor ruse către Crimeea a fost serios afectată. Operațiunea a fost calificată drept o lovitură strategică eficientă asupra infrastructurii militare ruse.
  • Rusia pregăteşte noi operaţiuni ofensive - Volodimir Zelenski a anunţat luni seara, în discursul video către naţiune, că potrivit informaţiilor obţinute de serviciile secrete Rusia pregăteşte noi operaţiuni ofensive. „Am avut o întâlnire astăzi. Au existat rapoarte ale serviciilor de informaţii, foarte amănunţite. În general, despre situaţie: războiul şi intenţiile Rusiei, capacităţile trupelor ruse şi complexul lor industrial, precum şi capacitatea noastră de a pune presiune pe Rusia şi de a-i perturba planurile. Putem vedea din informaţiile pe care serviciile noastre de informaţii le colectează şi din datele din surse deschise că Putin şi anturajul său nu intenţionează să pună capăt războiului - nu există nicio dovadă că se gândesc serios la pace. Dimpotrivă, există multe dovezi că pregătesc noi operaţiuni ofensive”, a declarat preşedintele ucrainean.

Ce se întâmplă şi ce spune Rusia

  • Rusia a lansat peste 10 rachete Kalibr din Marea Neagră - În timpul atacului masiv nocturn de azi-noapte, forțele ruse au lansat peste 10 rachete Kalibr din Marea Neagră, potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene. Acesta a declarat că publicul a fost avertizat în prealabil despre iminența unui atac. Aceste rachete au fost folosite frecvent de Rusia pentru a lovi infrastructura critică din Ucraina, inclusiv centrale electrice și depozite de armament.
  • Fabrici de drone și armament, atacate - Drone ucrainene ar fi vizat două obiective industriale din Rusia: o fabrică de drone în zona economică Alabuga, Tatarstan, și o uzină chimică din Kineșma, regiunea Ivanovo. Alabuga produce drone Shahed, iar uzina Dmitrievsky furnizează componente pentru rachete. Rusia susține că a doborât 148 de drone ucrainene în decurs de 24 de ore. De asemenea, aeroporturi din Moscova, Nijnekamsk și Kaluga și-au suspendat temporar activitatea. Nu există confirmări oficiale din partea Ucrainei.
  • Rusia susține că atacurile sunt „un răspuns” la loviturile Kievului. Dmitri Peskov a declarat luni că ultimele atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei, cele mai puternice înregistrate până acum în război, reprezintă o reacție la atacurile Kievului asupra infrastructurii ruse. „Am văzut cum ucrainenii ne-au lovit infrastructura socială, infrastructura pașnică. Aceasta este o lovitură de răspuns. Este o lovitură împotriva instalațiilor militare, a obiectivelor militare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
  • Aproape 1.000 de soldați ruși capturați în zona Kursk - Armata ucraineană a anunțat că a capturat 971 de soldați ruși în cadrul unei ofensive desfășurate între august 2024 și mai 2025 în regiunea rusă Kursk. Operațiunea a avut ca scop alimentarea "fondului de schimb", permițând eliberarea a 303 prizonieri ucraineni în ultima etapă a unui schimb 1 la 1 cu Rusia. Schimbul a fost negociat în Turcia, în cadrul primelor discuții directe din ultimii trei ani. Zelenski a promis că toți prizonierii vor fi aduși acasă.

Discuțiile de pace

  • Turcia reia discuțiile cu Rusia despre pacea în Ucraina - Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, va vizita Moscova între 26 și 27 mai pentru a discuta despre negocierile de pace privind războiul din Ucraina. Turcia își asumă un rol de mediator și încearcă să faciliteze o soluție durabilă la conflict. Fidan intenționează să se întâlnească personal cu Vladimir Putin, în timpul vizitei. Discuțiile vin în contextul în care Turcia a găzduit recent negocieri care au dus la un schimb important de prizonieri.
  • „Putin nu este interesat de pace” – Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, a făcut apel la sancțiuni suplimentare din partea UE împotriva Rusiei, în urma atacului de amploare al Rusiei din timpul nopții asupra Ucrainei, care a provocat 12 morți și 79 de răniți, potrivit Kiev Independent. „(Președintele rus Vladimir) Putin nu este interesat de pace, el vrea să continue acest război, iar noi nu trebuie să permitem acest lucru, motiv pentru care Uniunea Europeană va fi de acord cu sancțiuni suplimentare”, a declarat Wadephul, într-un interviu acordat ARD.

Alte informații relevante

  • Fără restricții - Țările occidentale nu mai impun restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei pentru a fi utilizate împotriva țintelor militare ruse, a declarat luni cancelarul german Friedrich Merz. „Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei – nici din partea Regatului Unit, nici din partea Franței, nici din partea noastră. Nici SUA nu impun restricții”, a declarat Merz, în cadrul unui forum de discuții organizat de canalul WDR, potrivit Kyiv Independent. Detalii AICI.
  • Trump: „Nu sunt fericit cu Putin. Ucide o mulțime de oameni” - Președintele american Donald Trump a condamnat atacurile recente ale Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că „nu este fericit cu Putin”. Declarația a fost făcută pe un aeroport din New Jersey, înainte ca Trump să plece spre un alt eveniment. „Ucide o mulțime de oameni”, a spus acesta, făcând referire la atacurile cu drone și rachete care au ucis zeci de civili ucraineni. Poziția exprimată de Trump reflectă o schimbare de ton față de declarațiile sale anterioare mai ambigue. Detalii AICI.
  • Zelenski anunță sancțiuni împotriva propagandiștilor - Președintele Zelenski a introdus trei noi pachete de sancțiuni menite să lovească în rețelele care susțin agresiunea rusă. Primul pachet vizează finanțatorii terorismului și fraudelor, al doilea țintește propagandiștii care sprijină războiul, iar al treilea este îndreptat împotriva organizațiilor criminale asociate regimului Putin. Printre persoanele sancționate se numără fiul fostului președinte Motor Sich, un fost parlamentar prorus și patronul unui cazinou online din Rusia, relatează Kiev Independent.
  • Germania vrea o armată complet înarmată până în 2029 - Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a emis un ordin prin care cere ca armata să fie complet echipată până în 2029, pe fondul amenințării tot mai mari din partea Rusiei. Planul prevede întărirea apărării aeriene, inclusiv împotriva dronelor, capacități de lovituri de precizie la peste 500 km, rezerve extinse de muniție și dezvoltarea capabilităților în domeniul războiului electronic și spațial. Finanțarea va fi posibilă prin relaxarea limitelor bugetare impuse anterior, scrie Kiev Independent.
  • Rusia ar putea ataca Europa în 2-4 ani după război - Șeful serviciului ucrainean de informații externe, Oleg Ivaşcenko, avertizează că Rusia își poate reface capacitățile militare și ar putea lansa o agresiune împotriva Europei în 2-4 ani după încheierea războiului. Ridicarea sancțiunilor ar accelera procesul. Estimările Kievului sunt împărtășite cu partenerii europeni. Deși Rusia suferă pierderi masive în Ucraina, generalul american Christopher Cavoli avertizează că forțele ruse se refac mai repede decât se aștepta.
  • Rusia vrea pauză pentru reorganizare militară - Potrivit șefului serviciului ucrainean de informații externe, Oleg Ivaşcenko, Rusia încearcă să câștige timp pentru a se reorganiza, nu pentru a face pace. Propunerile Moscovei de reluare a negocierilor sunt o strategie de amânare. Ucraina și aliații săi au propus un armistițiu de 30 de zile, iar în lipsa unui răspuns pozitiv, au promis noi sancțiuni. Zelenski a acceptat o întâlnire în Turcia cu Putin, însă acesta a trimis o delegație de rang inferior, semnalând lipsa unui angajament serios din partea Rusiei.
  • Belarus nu are arme nucleare - Deși Belarus găzduiește sisteme de lansare, precum rachetele Iskander și avioane specializate, nu deține focoase nucleare pe teritoriul său, afirmă Ivaşcenko. Regimul Lukașenko amenință cu desfășurarea unui nou sistem balistic până la finalul anului, însă serviciile ucrainene consideră această perspectivă nerealistă. Deocamdată, infrastructura nucleară a Belarusului este incompletă și nefuncțională.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇