Mesajele transmise de Nicușor Dan în prima săptămână după ce a fost ales președinte - un discurs politic neobișnuit

Mesajele transmise de Nicușor Dan în prima săptămână după ce a fost ales președinte - un discurs politic neobișnuit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima săptămână de după anunțarea victoriei lui Nicușor Dan în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost marcată de prezență puternică a acestuia pe scena politică, dar și în comunicarea publică. Mesajul politic a fost total diferit de ce aveam parte până acum de la politicieni. Nicușor Dan a luat toate subiectele și întrebările în serios, a vorbit scurt, simplu și la obiect, și-a susținut declarațiile cu cifre, informații, dovezi, a vorbit despre încredere, speranță, datorie, responsabilitate și, nu în ultimul rând, a vorbit – mai exact a comunicat ca parte a obligațiilor pe care le are și pare că și le asumă.

Iată care sunt principalele mesaje transmise în săptămâna dintre alegerea sa și învestirea în funcția de președinte al României, care va avea loc luni,

19 mai - priorități și obiective pe termen lung - Încă din prima zi de după victorie, Nicușor Dan a vorbit foarte simplu și clar despre prioritățile momentului, dar puse în contextul impactului până la finele anului. De asemenea, și-a manifestat decizia să înțeleagă mai întâi, de la specialiști, nu de la ministru, ce e cu bugetul.

  • „Sunt trei lucruri foarte importante. Unul este deficitul bugetar. Al doilea, să vedem care este situaţia de securitate a României. Şi al treilea, bineînţeles, începerea discuţiilor pentru noul guvern”.  
  • „Pentru moment, vreau să înţeleg eu însumi partea tehnică legată de deficit. Deci o să solicit să discut cu oamenii, nu cu ministrul, ci cu oamenii, cu funcţionarii responsabili din minister”.
  • „Trebuie să discutăm despre nou guvern, nu o să fie doar despre cine o să fie prim-ministru, o să fie şi despre setul de măsuri pe care să le luăm cel puţin până la sfârşitul acestui an”.

Cuvinte-cheie: priorități, vreau să înțeleg, gândire pe termen mediu și lung

19 mai - Promisiunea secretă - După anunțarea victoriei, am aflat și ce scrisese Nicușor Dan, la una dintre dezbaterile prezidențiale la care a fost invitat, pe un bilețel care urma să fie citit doar dacă el câștiga alegerile:

  • „Promit un singur lucru: Voi face tot ce ține de mine pentru a recâștiga încrederea românilor în instituțiile statului și pentru a reda românilor speranța că România va deveni țara în care noi și copiii noștri să vrem să trăim”.

Cuvinte-cheie: muncă, încredere, speranță, trăim în România

20 mai - Obiectiv: cine e responsabil de eșecul alegerilor din noiembrie 2024. A readus în prim plan un subiect pe care toată lumea părea să vrea să îl îngroape. Și a cărui clarificare ar însemna mult pentru români.

  • „Ce s-a întâmplat la alegerile din noiembrie a fost un eșec și, ca președinte, vreau să lămurim cât de repede și cât mai temeinic chestiunea asta, pentru că nu e normal ca după șase luni, din noiembrie, să știm doar că avem un om de afaceri care a dat un milion de euro către niște influenceri. Ca președinte voi încerca să clarific responsabilitățile pe ce s-a întâmplat în alegerile din noiembrie”.

Cuvinte-cheie: eșec alegeri noiembrie, responsabilități

20 mai - colaborare cu mediul de afaceri - După ce a vorbit cu specialiștii despre buget, s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a discuta pe aceeași temă și, împreună, stat și privat, să găsească soluții să nu crească taxele și impozitele și să creeze un mediu predictibil.

  • ”Mâine seară mă voi întâlni cu nişte reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ulterior o să avem o discuţie ca să vedem cum facem cu deficitul. Aş vrea să avem o discuţie în paralel cu discuţia pentru formarea noului guvern, pe bugetul României pe jumătatea de 2025 care a rămas şi 2026.
  • Sunt oameni care lucrează în sistemul bancar, sunt oameni care lucrează în sistemul privat, cei mai buni dintre ei, în opinia mea, ne vom întâlni mâine seară şi după aceea aceşti oameni şi cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor să găsim o direcţie care să nu mărească taxele şi să dea şi predictibilitate pentru şi pentru piaţa financiară şi pentru investitori”.

Cuvinte-cheie: discuții pe buget 2025 - 2026, mediul de afaceri împreună cu Ministerul Finanțelor, predictibilitate

20 - 22 mai - a vorbit pozitiv, cu multă încredere, dar și echilibrat despre relația cu SUA și i-a acordat prioritate maximă, având deja întâlnire cu reprezentanții Ambasadei SUA la București.

  • „Sper eu ca încet-încet să armonizăm relaţiile între România şi Statele Unite. Este partenerul nostru strategic. E în interesul nostru şi cred că şi al părţii americane ca parteneriatul strategic pe care îl avem să fie consolidat”.
  • „Sunt încrezător că România va avea o relație remarcabilă cu administrația Trump și că Statele Unite vor continua să fie un garant al securității și dezvoltării pentru țara noastră. Toată lumea înțelege cât de importantă este pentru noi, românii, relația cu Statele Unite și cât de mult prețuim cooperarea în domenii precum bazele militare americane din România, parteneriatele energetice și dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări”.
  • mesaj pentru Donald Trump - „Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu președintele Trump și cu administrația sa pentru a consolida și mai mult Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite. Țările noastre sunt legate de decenii de cooperare, susținute de valori comune și interese comune. Sunt pe deplin încrezător că, împreună, vom realiza proiecte majore care vor aduce mai multă securitate și prosperitate oamenilor noștri".
  • după întâlnirea de la ambasada SUA - „Eu sunt foarte optimist că relația noastră se va îmbunătăți, o să lămurim dubiile care au existat, nu oficial din partea administrației, ci din partea unor persoane de acolo, și sunt convins că parteneriatul nostru va continua”.

20 mai - viața de familie A ales, cel puțin până la finele anului școlar, să locuiască în casa actuală, să își ducă fetița la școală pe jos, să se obișnuiască, el și soția, cu bodyguarzii. Referitor la rolul viitoarei prime doamne, a zis așa:

  • „Mai întâi consolidăm deficitul, rezolvăm cu guvernul, și după aceea vedem dacă e nevoie ca prima doamnă să fie mai activă sau discretă, cum au fost cele de până acum.”

Cuvinte-cheie: normalitate

20 mai, la CNN - relația dintre români și instituțiile statului. A pus accentul pe nemulțumirile reale ale oamenilor și pe ce trebuie să se schimbe în relația cetățean-stat.

  • „Mulți oameni din România sunt dezamăgiți de politica din ultimii 35 de ani, sunt dezamăgiți de relația statului cu cetățenii și de corupție”.
  • Simpla retorică antisistem nu este suficientă. Pentru a schimba cu adevărat raportul dintre stat și cetățean, e nevoie de mai mult decât promisiuni: „Trebuie să ajungem să câștigăm încrederea românilor ca să acționăm în interesul cetățenilor”.

Cuvinte-cheie: corupție, raport cetățean-stat, încredere, interesul cetățeanului

22 mai - interviu pentru Financial Times: poziționări ferme față de Ucraina, contribuția României la NATO, reducerea cheltuielilor statului. Afirmații susținute de cifre, comunicare simplă și clară.

  • „Vom rămâne parte a efortului european de a ajuta Ucraina să obțină pacea cea mai rezonabilă. Asta înseamnă să continuăm să sprijinim Ucraina”.
  • România este dispusă să își mărească cheltuielile pentru apărare și să îndeplinească noul obiectiv NATO de 3,5% din PIB, cu încă 1,5% pentru infrastructură și securitate cibernetică, propus de secretarul general al organizației de apărare, Mark Rutte. Chiar dacă este un moment delicat pentru România, care a avut în 2024 cel mai mare deficit bugetar din UE, de 9,3% din PIB.
  • Este realist să urmărim un deficit bugetar de 7,5% din PIB în acest an. Va trebui să reducem cheltuielile cu 6 miliarde de euro în acest an. Cred că putem face asta. Vreau să fiu implicat în discuții. Propunerea către investitori și UE va fi să analizeze performanța sa ca primar al Bucureștiului și „să aibă încredere în noul nostru plan”. (Când și-a început mandatul de primar, plățile imediate ale datoriilor totalizau 75% din bugetul anual, dar a adus orașul la un bilanț stabil și la un rating premium al datoriei în termen de patru ani).

Cuvinte-cheie: sprijinim Ucraina, majorare cheltuieli apărare, putem face, reducem cheltuielile, încredere investitori, încredere UE

21 mai - reacția la declarațiile lui George Simion despre vărsarea de sânge - Poziție calmă și echilibrată, dar și responsabilizarea instituțiilor.

  • „România este un stat democratic. Sunt niște partide care caută scandalul. Cred că, încet, încet, oamenii vor înțelege ce e una și ce e alta.
  • Fiecare partid are dreptul să își desfășoare campania cum consideră, dar violența nu va fi tolerată. Dacă, în cadrul acestor tipuri de campanii, o să avem violență fizică, verbală, instituțiile își vor face datoria.

Cuvinte-cheie: partide scandal, violența nu va fi tolerată, instituțiile își vor face datoria.

22.05 - mesaj pentru diaspora A recunoscut rolul diaspora, a faptului că votul masiv arată că sunt conectați la ce se întâmplă în România, indiferent cu cine au votat.

  • „Respectăm votul şi încercăm ca în lucrurile pe care le va face statul român de acum încolo, ei să fie tot mai prezenţi", a subliniat el.
  • "În momentul de faţă există un Departament pentru românii din afara graniţelor. Există, cel puţin teoretic, a existat la Cotroceni un reprezentant al preşedintelui pentru diaspora. În ceea ce ţine de mine, va exista un reprezentant activ al preşedintelui în relaţia cu diaspora".
  • Este important ca statul să elimine obstacolele administrative cu care se confruntă românii din străinătate care doresc să investească în țară: „Cineva care a muncit șase-zece ani și care deja își face vacanțele în România și vrea să vină aici să investească trebuie să aibă sprijin într-o instituție a statului român care să îi garanteze că nu va pierde timp în hățișuri birocratice și nu își va cheltui banii înainte să înceapă afacerea".

24.05 - mesaj pentru studenți - A cerut implicarea tinerilor în societate și în politică, deoarece România are nevoie urgentă de o nouă generație activă și responsabilă.

  • Se pune întrebarea cum trebuie construită societatea în care tinerii ar dori să trăiască după terminarea studiilor. Suntem într-o competiție globală și trebuie cu toții ca societate să vedem în competiția asta globală care sunt avantajele noastre competitive și ce trebuie să facă statul nostru 10, 15 ani de acum încolo pentru ca în competiția globală economică în bună măsură România să fie bine plasată și vă invit să participați la această dezbatere a societății.
  • „Sunt foarte multe locuri în care statul român este de la neglijent până la capturat și este nevoie de o presiune din partea societății pentru ca lucrurile acestea să fie corectate. Și avem, la nivelul întregii societăți, un deficit de implicare. Vă invit deci, sunteți la vârsta potrivită ca să credeți că puteți să schimbați România și lumea și dacă veți fi în număr suficient chiar o veți face”.
  • „Avem niște partide care sunt definite ideologic, însă în care mecanismele de selecție sunt de multă vreme alterate, pentru că nu există cantitatea de oameni care să intre și care să pună presiune pentru ca ele să fie niște mecanisme meritocratice, așa cum ar trebui să fie. Deci, chiar dacă pare un salt în necunoscut, vă invit să luați în calcul intrarea în politică, evident, în zona ideologică în care vă simțiți reprezentați”.

Cuvinte-cheie: cum trebuie construită societatea, competiție globală, avantaje competitive, dezbatere a societății, deficit de implicare, schimbați România, schimbați lumea

24.05 - mesaj pentru români înainte de preluarea mandatului Cu două zile înainte de instalarea la Cotroceni, Nicușor Dan a mulțumit pentru încredere celor care l-au votat (având mesaje separate pentru tineri, pentru vârstnici, pentru femei, pentru bărbaţi, pentru „fraţii de peste Prut”, comunităţile maghiară şi romă, jurnaliști, observatori, politicieni care au pus interesul naţional mai presus de cel de partid). Și a transmis un mesaj pentru toată lumea.

  • „Mulţumesc femeilor care au votat împotriva violenţei - sunteţi cetăţeni egali şi meritaţi mai mult. Mulţumesc vârstnicilor care au pus mai presus binele copiilor şi nepoţilor - vă datorăm recunoştinţă şi o viaţă decentă. Mulţumesc bărbaţilor care au înţeles că bărbăţia înseamnă fapte, nu doar vorbe. Mulţumesc fraţilor şi surorilor de peste Prut care au arătat că suntem uniţi la greu - vom fi şi la bine. Mulţumesc comunităţii maghiare care a arătat că România este ţara lor - Együtt sikerülni fog! Mulţumesc comunităţii rome care a iertat, dar n-a uitat istoria - bi diskriminaciako amen njerisaras. (fără discriminare învingem)".
  • „România, continuăm pe drumul democratic, pro-european şi transatlantic cu speranţa unui viitor mai bun! Nu există salvatori - NOI ne construim ţara pe care o dorim, ÎMPREUNĂ. Vă mulţumesc pentru încredere - voi face tot ce pot ca să o onorez".
  • „Nu va fi uşor. Vom face şi greşeli, vom avea şi piedici. Avem de reparat 35 de ani şi este nevoie de efortul fiecăruia dintre noi. Cu răbdare, cu înţelegere şi cu speranţă vom reuşi".

Cuvinte-cheie: mulțumesc, nu există salvatori, noi construim țara, împreună, răbdare, înțelegere, vom reuși


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇