Președintele ales al României, Nicușor Dan, și-a înaintat demisia din funcţia de primar general al Capitalei. Demisia intră în vigoare începând cu data de 26 mai.
Consiliul General al Municipiului București s-a întrunit vineri dimineaţă în şedinţă extraordinară, pentru a-l desemna pe viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu înlocuitor de drept al lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, după ce acesta îşi va prelua mandatul la Cotroceni.
„O să ne vedem pe aici”
În mesajul de rămas bun, Nicușor Dan a conturat direcțiile esențiale pentru viitorul Bucureștiului, insistând asupra continuării atragerii de fonduri europene.
„În primul rând să continue să ia banii europeni, termoficare, lucrurile sunt în grafic”, a spus acesta, subliniind că un nou apel de proiecte pe Programul Operațional Regional poate aduce finanțări importante pentru transportul public. „Este o oportunitate mare pentru linia de tramvai, pentru noi tramvaie și pentru depouri. Asta este, în opinia mea, miza pentru 2025”, a spus Dan.
Fostul primar sugerează astfel că dezvoltarea infrastructurii urbane ar trebui să rămână prioritatea absolută a administrației locale în perioada imediat următoare.
Nicușor Dan a atras atenția asupra dificultăților financiare cu care se confruntă Primăria Capitalei în 2025: „Principiala problemă a Bucureștiului e finanțarea. (…) Din păcate, 2025 o să fie un an pierdut pentru Primăria Capitalei, care abia o să poată să-și plătească obligațiile curente.”
El și-a exprimat speranța că va putea contribui la rezolvarea acestei probleme „din noua funcție” pe care o va ocupa, începând din 2026.
Deși părăsește funcția oficială, fostul edil promite că va rămâne activ în viața orașului: „Vreau să mă implic, în calitate de cetățean, în dezbaterea pe Planul Urbanistic General. O să ne vedem pe aici.”
Cine e şi ce promite Stelian Bujduveanu, noul primar interimar
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) a devenit primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care a fost dezbătut şi votat în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București.
Conform anunţului oficial, au fost exprimate 52 de voturi, 46 valabil exprimate, iar 6 anulate.
Au fost înregistrate 38 de voturi ”pentru” hotărârea în baza căreia Bujduveanu preia conducerea Primăriei Capitalei şi 8 ”împotrivă”.

„Nu voi fi un primar ales, voi fi un primar interimar care trebuie să aibă grijă ca primăria să funcționeze în perioada următoare", a declarat Bujduveanu, în fața consilierilor generali.
El a asigurat că va respecta viziunea urbanistică a fostului edil Nicușor Dan și va continua implementarea proiectelor esențiale pentru Capitală, în special în domeniile transportului public, infrastructurii și termoficării.
„Dacă domnul primar a fost ales de două ori, înseamnă că a avut dreptate”, a afirmat Bujduveanu, citat de Mediafax.
Nicușor Dan n-a vrut să lase interimar de la PSD
Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențiale.
Teoretic, Adrian Vigheciu (PSD) ar fi urmat să îl înlocuiască pe Nicușor Dan. Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL) au fost votați viceprimari de Consiliul General pe 23 ianuarie. Hotărârea de Consiliu General care stabilește alegerea lor este HCGMB 5/2025.
Prin HCGMB 6/2025, Adrian Vigheciu a devenit viceprimar 1, adică acela care – în cazul vacantării funcției de primar general – îi ia locul lui Nicușor Dan. Și exercită primul (dintre cei 2 viceprimari) funcția de înlocuitor al primarului general.
În acest context, Vigheciu urma să-i ia locul lui Nicușor Dan, la conducerea Primăriei Municipiului București (PMB).
Dar prin proiectul de hotărâre inițiat de Nicușor Dan și votat azi, înlocuitor al primarului general devine Stelian Bujduveanu (PNL).
Surse Spotmedia.ro din Consiliul General au precizat că schimbarea nu e consecința unei negocieri politice a PNL cu PSD, ci decizia lui Nicușor Dan, care s-a bazat, la vot, pe susținea grupurilor: PNL, USR, PMP, Forța Dreptei și REPER.