Alegerile prezidențiale din România s-au încheiat cu o victorie clară a lui Nicușor Dan, care va părăsi astfel fotoliul de primar general al Capitalei pentru a se instala la Palatul Cotroceni.
În acest context, se declanșează o nouă bătălie electorală pentru București, una care promite să fie la fel de tensionată ca scrutinul național. Iar primul pas a fost deja făcut: Dan Trifu a devenit oficial primul candidat anunțat pentru Primăria Generală.
„Pentru că nu putem lăsa Capitala pe mâna unor oameni care au generat și întreținut corupția sau nu au luat atitudine împotriva fărădelegilor, eu, Dan Trifu, îmi anunț candidatura pentru poziția de primar general”, a transmis acesta prin intermediul ONG-ului Eco-Civica, organizația cu care este profund asociat de peste două decenii, anunță ProTV.
- Alegeri prezidențiale, turul doi, numărătoarea oficială: Nicușor Dan este noul președinte al României
- Singurele județe unde Nicușor Dan nu a câștigat cel mai mare oraș
- Nicușor Dan a câștigat alegerile în toate sectoarele Capitalei
- Rezultate finale alegeri prezidențiale – Statele din vestul Europei unde a câștigat Nicușor Dan
Vrea să continue proiectele lui Nicușor Dan
Dan Trifu se declară convins că va primi sprijinul unor formațiuni precum Partidul Verde, REPER, dar și al altor grupări cu profil ecologist sau provenite din societatea civilă. El a afirmat, într-un interviu pentru HotNews, că își dorește să ducă mai departe munca începută de Nicușor Dan, avertizând că ar fi un dezastru ca Bucureștiul să ajungă pe mâna „cuiva cu relații ciudate, care se ocupă de PUZ-uri”.
Trifu susține că nu a fost propus de actualul primar și nici nu are vreo înțelegere cu acesta, dar apreciază sinceritatea și bunele intenții ale lui Nicușor Dan, considerând că orașul are nevoie de un succesor pregătit, animat de dorința de a face bine cetățenilor.
Cine este Dan Trifu
Vicepreședinte al Fundației Eco-Civica, Dan Trifu este cunoscut pentru activitatea sa intensă în domeniul protecției mediului și al patrimoniului urban.

Activ din 1998 în ONG-ul care combate abuzurile urbanistice și arhitecturale, Trifu a dus în instanță peste 300 de cazuri, din care 43 sunt încă pe rol. Experiența sa a fost completată cu implicări în comisiile de mediu și urbanism din Ilfov și București, timp de mai bine de 20 de ani.
Dan Trifu a devenit membru REPER în octombrie 2024, candidând la alegerile parlamentare pentru Senat în Ilfov. De-a lungul carierei, a promovat mai multe inițiative legislative pentru protecția spațiilor verzi și a clădirilor de patrimoniu.
Printre reușitele notabile se numără salvarea a peste 700 de hectare de spațiu verde în București, dar și protejarea unor zone naturale din întreaga țară.
Cum se vacantează funcția de primar
Potrivit Codului Administrativ, Nicușor Dan va trebui să își înainteze oficial demisia atât Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și Prefecturii. În termen de maximum 10 zile de la primirea acesteia, prefectul este obligat să emită ordinul de vacantare, ceea ce va declanșa, conform legii, procedura alegerilor parțiale.
Până la alegerea unui nou edil, atribuțiile primarului general vor fi exercitate de viceprimarul desemnat printr-o decizie anterioară a Consiliului General. Este vorba despre Adrian Vigheciu, reprezentant PSD, desemnat interimar printr-un acord între partidele care controlează majoritatea în CGMB: PSD, PNL, AUR și PUSL.
Când vor avea loc alegerile parțiale și cine ar putea intra în competiție
Spre deosebire de cazul Sorin Oprescu din 2015, când nu au mai fost organizate alegeri din cauza termenului scurt rămas până la finalul mandatului, acum legea obligă organizarea de alegeri parțiale.
Mandatul lăsat de Nicușor Dan are încă aproximativ trei ani de valabilitate. Guvernul, la solicitarea prefectului, va stabili data scrutinului, care trebuie să aibă loc în cel mult 90 de zile de la emiterea ordinului de vacantare.
Deși Dan Trifu este primul care își anunță public candidatura, lista potențialilor candidați e mai lungă.
Gabriela Firea, fost edil și actual europarlamentar, ar putea reveni în cursă. Ciprian Ciucu (Sector 6) și Daniel Băluță (Sector 4) sunt și ei considerați opțiuni viabile.
Iar fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a scris pe Facebook că USR trebuie să aibă un candidat la Primăria Capitalei, iar Cătălin Drulă este cea mai bună opțiune pentru București.
Dominic Fritz, liderul interimar al USR, a declarat că numele viitorului candidat pentru Primăria Capitalei va fi stabilit de filiala partidului din București. Întrebat despre posibile candidaturi ale lui Vlad Voiculescu sau Cătălin Drulă, Fritz a refuzat să indice o preferință.
De asemenea, se vehiculează și o eventuală candidatură a lui Cristian Popescu Piedone, actual șef al ANPC. Într-o zonă mai neconvențională, influencerul Makaveli și-a exprimat interesul pentru funcție.