Nicușor Dan susține tăierea subvențiilor pentru partide, dorită de Bolojan: Dar sumele cele mai mari nu sunt acolo

Nicușor Dan susține tăierea subvențiilor pentru partide, dorită de Bolojan: Dar sumele cele mai mari nu sunt acolo
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Nicușor Dan s-a declarat favorabil reducerii subvențiilor alocate partidelor politice, dar a atras atenția că discuția despre eficientizarea cheltuielilor publice trebuie să vizeze sume mult mai mari care ies din bugetul de stat.

„Eu sunt pentru și pentru a discuta unde pot să meargă banii ăștia, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo. Noi vorbim de 30 de miliarde de lei, și sumele de care spuneți dumneavoastră sunt câteva zeci de milioane. Sunt și ei niște bani, dar trebuie să ne uităm la 30 de miliarde de lei”, a afirmat Nicușor Dan, citat de News.ro.

Poziția sa vine în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că subvențiile pentru partide pot fi reduse și mai ales reglementate astfel încât să fie folosite pentru formarea profesională a membrilor, după modelul fundațiilor politice din Germania.

„Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate... în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide, pentru a fi mai competitivi, mai profesioniști”, a spus Bolojan, în cadrul conferinței de bilanț la Cotroceni.

Acesta a subliniat că fondurile publice trebuie să producă un beneficiu direct pentru cetățeni, prin profesionalizarea celor care lucrează în politică. „Această investiție, practic, care se face din banii publici, se va întoarce prin serviciile pe care acești oameni le vor aduce țării noastre”, a spus liderul liberal.

Subvenții în creștere

Datele prezentate de Expert Forum arată că subvențiile pentru partide politice au crescut constant în ultimii ani. În 2023, șase formațiuni politice au primit în total 227 de milioane de lei, dar au cheltuit 252 de milioane, inclusiv din excedente anterioare. Bugetul pe 2024 a fost și mai generos, cu 314 milioane de lei alocaţi.

În prezent, legislația permite finanțarea campaniilor electorale în totalitate din bugetul de stat, fără vreo limită clară raportată la sumele încasate din subvenții. Acest lucru a alimentat criticile societății civile, care acuză partidele de cheltuieli opace și lipsite de transparență, în special în campaniile electorale.

În acest context, mesajele transmise de Nicușor Dan și Ilie Bolojan sugerează că presiunea publică începe să influențeze pozițiile liderilor politici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇