Rusia a lansat un atac masiv în numeroase regiuni din Ucraina, în noaptea de sâmbătă spre duminică, inclusiv asupra Kievului, aceasta fiind a doua zi consecutivă când capitala Ucrainei este vizată de raidurile aeriene.
Potrivit autorităților, Rusia a lansat 467 de drone şi rachete pe teritoriul ucrainean în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar bilanțul tragic indică 12 morţi și zeci de răniți. Serviciile ucrainene de urgenţă au spus că a fost o „noapte de teroare în regiunea Kiev”.
Ucraina a răspuns cu mai multe atacuri cu drone asupra Moscovei și a vizat și o bază aeriană rusească, aflată la 1.300 km de graniță.
Duminică a avut loc și a treia etapă și ultima a schimbului de prizonieri. Încă 303 prizonieri au fost schimbați de fiecare parte, numărul total al acestora ajungând la 1.000. Rămâne de văzut dacă acum, după ce schimbul a fost finalizat, Moscova va transmite Ucrainei condițiile sale de pace, așa cum a anunțat ministrul de Externe, Serghei Lavrov.
Un raport al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA), elaborat pentru Camera Reprezentanților, arată că Vladimir Putin rămâne hotărât să obțină victoria în Ucraina, iar obiectivele sale nu s-au schimbat de la începutul războiului.
Ce se întâmplă pe front
- Atac cu drone la Kiev - Un nou atac cu drone ruseşti a avut loc asupra capitalei ucrainene Kiev duminică dimineaţă şi s-a soldat cu rănirea a cel puţin 11 persoane, în timp ce fragmentele au incendiat o clădire de apartamente şi au deteriorat case, relatează Reuters. Patru persoane au solicitat asistenţă medicală după ce o clădire de apartamente cu cinci etaje a fost lovită în districtul Holosiivski, iar trei persoane au fost rănite în alte districte ale oraşului. De asemenea, trei persoane au murit în două orașe mici din afara capitalei. Aceasta este a doua noapte de atacuri majore împotriva Kievului. Atacurile coincid cu Ziua Kievului, o sărbătoare locală celebrată de obicei în ultima duminică din mai.
- Alte regiuni atacate - În nord-estul Ucrainei, primarul Ihor Terehov din Harkov, al doilea oraş ca mărime, a declarat că dronele au lovit trei districte ale oraşului și multe drone au rămas în aer deasupra oraşului. Iar Artem Semenihin, primarul din Konotop (regiunea Sumî), a spus că bombardamentul de noaptea trecută a fost „probabil cel mai masiv și complex atac asupra orașului nostru de la Al Doilea Război Mondial”. Drone și rachete au lovit și mai multe zone din orașul Cernihiv și regiunea înconjurătoare. În orașul sudic Nykolaiv, un bărbat a fost ucis și alte cinci persoane rănite după ce o dronă a lovit un bloc cu cinci etaje. Printre victime se află și un adolescent. La Ternopil, oraș din vestul Ucrainei rareori vizat de atacuri, o rachetă de croazieră Kalibr a lovit o unitate industrială, provocând un incendiu. Atacuri și victime au fost raportate și în regiunea Hmelnițkîi. Guvernatorul Serhii Tiurin a anunțat că patru persoane au fost ucise și alte cinci rănite, iar infrastructura civilă a fost distrusă.
- Bilanțul: 12 morți - Bilanţul atacurilor cu drone asupra Ucrainei a crescut la 12 morţi, potrivit autorităților de la Kiev, care menționează că Rusia a lansat 467 de drone şi rachete pe teritoriul ucrainean în noaptea de sâmbătă spre duminică. Asta după ce aproximativ 250 de drone şi 14 rachete balistice au fost detectate vineri seara de forţele aeriene ucrainene, majoritatea dintre acestea vizând capitala. Serviciile ucrainene de urgenţă au descris duminică o „noapte de teroare în regiunea Kiev”, într-un mesaj pe Telegram.
- Zelenski cere presiuni asupra Rusiei - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică să se facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri atacurile și conflictul din Ucraina, după noul val de bombardamente care a lăsat în urmă cel puțin 12 morți și zeci de răniți, relatează AFP. „Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii ruse, această brutalitate nu poate fi oprită. Sancțiunile vor ajuta cu siguranță”, a declarat președintele ucrainean pe rețelele sociale, cerând să fie vizate în special „slăbiciunile economiei ruse” care, potrivit acestuia, „sunt cunoscute de toți”. El a cerut SUA, țărilor europene și „tuturor celor care doresc pacea” să dea dovadă de „hotărâre” pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să „pună capăt războiului”.
Ce se întâmplă în Rusia
- Drone interceptate în drum spre Moscova - Unitățile de apărare antiaeriană ale Rusiei au interceptat o duzină de drone care se îndreptau spre Moscova în noaptea de 25 mai, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. El a mai spus echipele de intervenție au fost trimise la fața locului, relatează The Kyiv Independent. Ca urmare a atacului, au fost impuse restricții la aeroporturile Domodedovo, Jukovski și Kaluga, potrivit Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia (Rosaviația). Pe măsură ce războiul continuă, iar Kremlinul se opune unui armistițiu, Ucraina a intensificat atacurile cu drone pe teritoriul rus, vizând frecvent Moscova și alte regiuni. Aceste atacuri urmăresc perturbarea operațiunilor aeroportuare, suprasolicitarea apărării antiaeriene și creșterea vizibilității războiului pentru populația rusă.
- Bază aeriană rusească, atacată - Baza aeriană Migalovo din regiunea Tver a fost atacată de drone în noaptea de 25 mai, a transmis canalul independent rus Astra, citat de The Kyiv Independent. Localnicii au raportat explozii în zonă, iar guvernatorul Igor Rudenia a confirmat că apărarea antiaeriană a doborât cinci drone. Nu au fost raportate victime sau pagube, iar baza aeriană nu a fost menționată explicit. Ulterior, guvernatorul a anunțat că alte trei drone au fost doborâte. Baza Migalovo se află la marginea orașului Tver, la peste 1.300 km de granița cu Ucraina, și găzduiește avioane de transport militar Il-76. Ucraina a vizat anterior baze aeriene rusești pentru a reduce capacitatea Moscovei de a lansa atacuri aeriene asupra orașelor ucrainene.
Alte informații relevante
- Obiectivele lui Putin nu s-au schimbat (raport DIA) - Președintele rus Vladimir Putin rămâne hotărât să obțină victoria în Ucraina, iar obiectivele sale nu s-au schimbat de la începutul războiului, potrivit unui raport recent al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA). Raportul, elaborat pentru Camera Reprezentanților a SUA, conține date actualizate până la 11 mai 2025. Conform documentului, „Putin este aproape sigur că vrea să câștige războiul din Ucraina, iar obiectivele sale rămân în mare parte neschimbate: neutralitatea Ucrainei și o nouă fragmentare a statului ucrainean”. Putin consideră războiul ca fiind „o luptă existențială cu Occidentul, care va decide locul Rusiei în lume, controlul său asupra puterii și moștenirea sa istorică”. Detalii AICI.
- Avantajul militar al Rusiei, în declin - Avantajul militar al Rusiei în fața Ucrainei este în declin, relatează The Washington Post, citând oficiali americani, europeni și ucraineni, precum și experți militari. Deși dificultățile militare ale Rusiei ar putea reprezenta o oportunitate pentru aliații Ucrainei de a intensifica presiunea asupra Moscovei în speranța obținerii unui armistițiu, președintele american Donald Trump s-a distanțat de eforturile internaționale de sancționare a Rusiei și pare tot mai reticent să-l confrunte pe președintele rus Vladimir Putin. Moscova se confruntă cu o lipsă critică de arme și de personal, ceea ce, potrivit mai multor oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului, creează momentul propice pentru o presiune sporită asupra Kremlinului. Detalii AICI.
- Nou schimb de prizonieri - Duminică a avut loc etapa finală a celui mai recent schimb de prizonieri dintre Ucraina și Rusia. Sâmbătă, 307 prizonieri de război ruşi au fost schimbaţi pentru acelaşi număr de soldaţi ucraineni, după cum au anunţat Kievul şi Moscova. Prima parte a acestui vast schimb, în formatul 1.000 pentru 1.000, a implicat vineri 270 de soldaţi şi 120 de civili de fiecare parte. Duminică, au mai fost eliberați 303 prizonieri. „Astăzi, soldați ai forțelor noastre armate, ai Gărzii Naționale, ai Serviciului pentru frontiera de stat și ai Serviciului de Transport Special de stat se întorc acasă”, a scris Zelenski pe Telegram.
- Va anunța Rusia condițiile de pace? - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat pe 23 mai că Moscova va transmite Ucrainei condițiile sale de pace imediat după finalizarea schimbului de prizonieri dintre cele două țări, aflat în desfășurare. Într-o declarație pentru presa de stat rusă, Lavrov a afirmat că Moscova „lucrează activ” la o listă de condiții pentru încetarea focului în războiul din Ucraina. Lista va fi gata „imediat ce schimbul de prizonieri de război se încheie”, a precizat acesta. Schimbul de prizonieri a început pe 23 mai și se va termina duminică, 25 mai.