Autoritățile ruse au anunțat luni că interzic organizația pentru drepturile omului Amnesty International, într-o nouă măsură de reprimare a societății civile care se opune războiului din Ucraina.
Decizia vine în contextul intensificării represiunii interne și a retoricii antioccidentale din partea Kremlinului, scrie Politico.
Acuzată de „rusofobie globală”
Parchetul federal a susținut într-un comunicat că Amnesty este „centrul de pregătire al proiectelor rusofobe globale” și colaborează cu Ucraina, stat împotriva căruia Rusia poartă un război de peste un deceniu.
Organizația a fost etichetată drept „indezirabilă”, ceea ce înseamnă că nu mai are voie să activeze în Federația Rusă.
Potrivit procurorilor ruși, Amnesty International ar „justifica crimele neonaziștilor ucraineni”, ar solicita creșterea finanțării pentru aceștia și ar pleda pentru izolarea politică și economică a Rusiei.
Declarațiile reiau linia oficială a Kremlinului, care folosește adesea acuzații de neonazism pentru a discredita regimul de la Kiev.
Controverse legate de Ucraina
De la invazia pe scară largă din februarie 2022, Amnesty a documentat crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina și a cerut tragerea la răspundere a celor vinovați. Organizația afirmă că apără drepturile omului la nivel global, indiferent de contextul politic.
Totuși, Amnesty a fost criticată și de autoritățile de la Kiev. În 2022, șefa biroului din Ucraina a demisionat după publicarea unui raport controversat în care armata ucraineană era acuzată de încălcarea dreptului internațional și de punerea în pericol a civililor.
Președintele Volodimir Zelenski a reacționat dur, iar Amnesty și-a cerut scuze pentru suferința provocată, dar a susținut în continuare concluziile raportului.
Organizația era deja vizată de autoritățile ruse
Biroul din Moscova al Amnesty fusese deja închis de autoritățile ruse în primele săptămâni ale invaziei din 2022. Alte organizații internaționale, precum Human Rights Watch sau fundația actorului George Clooney, au fost de asemenea interzise în Rusia în ultimii ani.
De la adoptarea unei legi în 2015 care permite desemnarea ONG-urilor drept „indezirabile”, Kremlinul a etichetat zeci de fundații și organizații străine în acest mod. Măsura vizează în mod special vocile critice față de regimul Putin și face parte dintr-o campanie mai amplă de reducere la tăcere a societății civile.