Rusia a accesat ilegal sisteme de supraveghere din România pentru a monitoriza sprijinul pentru Ucraina

Rusia a accesat ilegal sisteme de supraveghere din România pentru a monitoriza sprijinul pentru Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Serviciile britanice de informații raportează că rușii au preluat controlul camerelor de supraveghere, inclusiv din România, pentru a sabota ajutoarele occidentale către Ucraina.

Aproximativ zece mii de camere din apropierea instalațiilor militare și a stațiilor feroviare au fost accesate, dintre care 80% se aflau în Ucraina și 10% în România.

O unitate a serviciilor de informații militare ruse (GRU) a vizat organizații implicate în livrarea „asistenței străine”, prin atacuri cibernetice asupra camerelor de supraveghere de la puncte de trecere a frontierei, gări și instalații militare, scrie The Guardian.

Unitatea GRU 26165, cunoscută și sub numele de APT 28 sau Fancy Bear, este acuzată că folosește metode diverse, inclusiv trimiterea de e-mailuri de tip phishing cu conținut pornografic sau informații profesionale false, dar și parole furate pentru a accesa sisteme informatice.

Campania cibernetică, spun autoritățile, a fost derulată împotriva organizațiilor publice și private din state membre NATO, începând cu anul 2022.

Alertă oficială din partea serviciilor britanice

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) a emis un avertisment către companiile private implicate în sprijinul logistic pentru Ucraina, cerându-le „acțiuni imediate” pentru a se proteja.

Potrivit documentului, hackerii au folosit accesul la camere amplasate strategic – în apropierea frontierelor, a bazelor militare și a gărilor - pentru a urmări transporturile către Ucraina.

Aproximativ 10.000 de camere de supraveghere au fost compromise, majoritatea fiind amplasate în Ucraina (80%) și România (10%). Alte camere vizate erau în Polonia (4%), Ungaria (2,8%) și Slovacia (1,7%).

Deși locațiile exacte ale celorlalte nu au fost dezvăluite, atacatorii au obținut astfel acces la imagini care puteau oferi indicii despre mișcările de trupe și echipamente.

Tentative de obținere a datelor despre transporturi

Atacurile nu s-au limitat la imagini video: hackerii au încercat să colecteze informații sensibile despre livrări, inclusiv orarele trenurilor și listele de încărcături. În cel puțin un caz, au încercat să folosească tehnica voice phishing - apeluri telefonice în care s-au dat drept personal IT - pentru a obține acces la anumite conturi.

E-mailurile capcană acopereau subiecte variate, de la teme profesionale la conținut pentru adulți.

Acestea erau trimise de pe conturi compromise sau de pe platforme gratuite, redactate în limba nativă a victimei și direcționate către un singur destinatar, ceea ce sporește eficiența tacticii.

Recomandări stricte pentru securitate

Paul Chichester, directorul de operațiuni al NCSC, a declarat că această campanie periculoasă a GRU reprezintă o amenințare serioasă pentru organizațiile implicate în sprijinul Ucrainei. El a încurajat entitățile vizate să studieze cu atenție avertismentul și să aplice recomandările privind apărarea rețelelor informatice.

Raportul comun a fost redactat împreună cu agenții din SUA, Germania, Cehia, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța și Țările de Jos.

Experții recomandă monitorizarea sporită a sistemelor, autentificarea multifactorială cu metode sigure și aplicarea urgentă a actualizărilor de securitate pentru a scăpa de vulnerabilitățile exploatabile.

Unitatea GRU 26165 nu este la prima ispravă. Ea a fost în trecut acuzată de scurgerea datelor Agenției Mondiale Antidoping și a jucat un rol esențial în atacul cibernetic asupra Comitetului Național Democrat din SUA în 2016. Acum, obiectivul său este să saboteze efortul occidental de sprijin pentru Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇