Cercetătorii americani au modificat structura moleculară a LSD-ului, reușind să creeze un posibil tratament cerebral, care nu ar avea ca efect și halucinațiile.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Davis (UC Davis), a reușit o ajustare subtilă, dar semnificativă, în structura moleculară a LSD-ului (dietilamida acidului lisergic), în speranța că ar putea transforma această substanță psihedelică într-un tratament eficient pentru afecțiuni psihice grave, precum schizofrenia.
Compusul obținut se numește JRT și a fost creat modificându-se poziția a doar doi atomi din structura LSD-ului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Această schimbare minoră la nivel atomic a fost suficientă pentru ca substanța rezultată să stimuleze regenerarea neuronilor și refacerea conexiunilor cerebrale deteriorate la șoareci, fără a apărea efectele psihedelice.
”Practic, am făcut o rotație de anvelope. Prin inversarea a doi atomi în LSD, am obținut un profil de selectivitate mult mai bun pentru JRT și am redus semnificativ potențialul său halucinogen”, a declarat profesorul David Olson, autor principal al studiului și expert în chimie la UC Davis.
Testele efectuate pe șoareci au arătat că JRT a îmbunătățit simptomele negative asociate schizofreniei, cum ar fi retragerea socială sau lipsa motivației, fără a înrăutăți alte comportamente psihotice.
Deși este prea devreme pentru a ști dacă JRT va funcționa la fel de bine și în cazul oamenilor, cercetătorii speră că noul compus ar putea deveni un tratament revoluționar pentru pacienții care, până acum, nu aveau multe opțiuni eficiente.
”Nimeni nu-și dorește să-i administreze LSD unui pacient cu schizofrenie. Dar dezvoltarea JRT demonstrează că putem folosi molecule psihedelice ca punct de plecare pentru medicamente mai bune”, a explicat Olson, conform Futurism.
Scopul este de a crea terapii ce pot fi folosite inclusiv în rândul pacienților pentru care utilizarea substanțelor psihedelice este contraindicată.
Oamenii de știință speră ca JRT să poată înlocui tratamente existente, precum clozapina, un medicament eficient, dar care vine cu efecte secundare serioase, cum ar fi pierderea plăcerii și deteriorarea funcțiilor cognitive.
Mai mult, în testele inițiale pe șoareci, JRT s-a dovedit a fi un antidepresiv puternic, eficient chiar și în doze de 100 de ori mai mici decât ketamina, un anestezic utilizat frecvent în tratamentul depresiei.
”JRT are un potențial terapeutic extraordinar. În prezent îl testăm pe alte modele de boli, lucrăm la îmbunătățirea procesului de sinteză și dezvoltăm analogi ai JRT care ar putea fi chiar mai eficienți”, a mai spus autorul studiului.