După ce a pierdut clar prima și, cel mai probabil, singura dezbatere televizată, liderul AUR a apelat la vechiul plan, acela de a comunica cu alegătorii pe rețelele sociale, evitând să interacționeze cu Nicușor Dan, contracandidatul său.
Cu 5 zile înainte de alegeri, e greu de analizat dacă strategia lui Simion va fi câștigătoare. Mai multe companii de sondare a opiniei publice anunță că finaliștii sunt la egalitate, în marja de eroare a studiilor sociologice.
În mod clar, renunțarea la dezbaterile televizate îl va ajuta pe Simion să-și păstreze voturile din primul tur, dar conservarea acestora s-ar putea să nu fie suficientă pentru a câștiga și alegerile.
În primul episod al podcast-ului video pe care l-am lansat pentru spotmedia.ro, „Prin labirintul știrilor”, am încercat să surprind ce efect are schimbarea de strategie a lui Simion și dacă-l avantajează sau nu.
Jurnalistul Pavel Lucescu spune că liderul AUR e prins în capcană, iar faptul că a ajuns în finala prezidențială, venind din subteranele politicii românești, reprezintă un handicap pentru el.
În momentul în care a fost nevoit să se adreseze întregii națiuni nu a știut cum, afișând un aer de superioritate, șmecheresc, căpătat în confruntările de stradă, atitudine care acum l-a trădat.
Eurodeputatul Eugen Tomac, susținător al lui Nicușor Dan, a spus că e o luptă strânsă între partida pro europeană și cea pro rusă, iar venirea lui George Simion la Palatul Cotroceni reprezintă un pericol și pentru Republica Moldova.
Matematicianul Ion Ambrinoc, absolvent al Universității Oxford, a accentuat faptul că principalul avantaj al lui Nicușor Dan în fața lui George Simion e perseverența primului.
A explicat că atingerea unei performanțe în matematică precum cea a primarului Bucureștiului, medaliat internațional, e o garanție a faptului că e obișnuit cu efortul și nu renunță niciodată.
Valul agresivității
George Simion nu a refuzat pur și simplu să participe la dezbaterile TV fără să pună ceva în loc.
Retrăgându-se pe rețelele sociale, acolo unde se simte cel mai bine, încearcă să pregătească o campanie asemănătoare cu cea care l-a propulsat pe Călin Georgescu.
Problema lui e că nu are acces la fondurile care s-au folosit în cazul candidatului pro rus, Moscova a dat un semnal destul de clar că a ieșit de pe TikTok, iar în aceste zile, în urma monitorizărilor, sunt puține semne că operatorii Kremlinului ar fi prezenți.
Dar asta nu înseamnă că nu are oameni care, teoretic, știu ce să facă și încearcă.
Pentru acest tip campanie, promovată pe canale subterane, a realizat înregistrarea secretă jurnaliștilor de la Digi24, care la această oră rulează pe TikTok.
Și tot pentru o astfel de campanie a scris și acea scrisoare în care promite că se va ocupa individual de cei care-l critică și i se opun.
O altă direcție de atac pe care a mers liderul AUR este cea a victimizării.
Atât el, cât și reprezentanții săi au început să vorbească în emisiunile electorale și să posteze pe rețelele sociale mesaje despre valul de ură la adresa lui Simion.
Într-adevăr, polarizarea politică a atins o intensitate greu de suportat, dar liderul AUR este cel care a apelat la agresivitatea fizică și verbală ca arme politice cu ajutorul cărora a ajuns în Parlament și în finala prezidențială.
George Simion a folosit grevele, protestele, tensiunile sociale din România pentru a le transfera din stradă pe rețelele sociale, pentru a le extinde și a profita politic de pe urma lor.
Din păcate, a contribuit masiv la crearea acestei polarizări. Nu a făcut nimic pentru a detensiona societatea. Nici nu avea cum, el a devenit om politic în urma confruntărilor de stradă, a protestului și a violenței. Acum, valul de ură s-a întors împotriva lui.
Alegerile prezidențiale, o afacere complicată
Primul episod din podcastul „Prin Labirintul Știrilor”, realizat pentru spotmedia.ro, se referă la cele două valuri, unul de agresivitate pe care s-a urcat George Simion pentru a ajunge în finala prezidențială și unul al celor care au reacționat și încearcă să mențină România alături de Uniunea Europeană și NATO.
Cei care spun că ne aflăm foarte aproape de a intra în zodia extremismului politic nu exagerează deloc.
Orice victorie politică are consecințe puternice și imediate în rău sau în bine, aceste consecințe fiind legate în mod direct de profilul învingătorului.
Reprezentanții AUR s-au chinuit să explice că devalorizarea leului nu a fost un efect al victoriei lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar n-au fost convingători.
Percepția că în România s-ar putea instaura un regim autoritar, anti european, a dus rapid la o reacție a piețelor financiare. Iar acest lucru a fost susținut de o serie de experți.

"Prin Labirintul Știrilor" e un podcast spotmedia.ro, care încearcă să prezinte și să analizeze evenimentele, să discute cu cei implicați și afectați pentru a-i ajuta să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.
„Relația României cu Uniunea Europeană este esențială pentru viitorul economic al țării noastre. Fără ajutorul Uniunii Europene, vom avea dificultăți extrem de mari în a ne finanța economia. Investitorii sunt îngrijorați și ar trebui în toată perioada următoare să ne așteptăm la o volatilitate ceva mai mare a pieței”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, organizația care acreditează analiștii financiari.
Alegerile prezidențiale reprezintă cea mai complicată operațiune politică, una care implică întreaga societate, de la partide, centre de putere, grupuri de interese, grupuri de afaceri și până la ultimul cetățean.
Cei care anunță că știu rezultatul dinainte exagerează, o astfel de confruntare se joacă până în ultima clipă, când se închid urnele. După, începe să se manifeste voința majorității, oricare va fi ea.