Cu o lună înainte de summitul de la Haga, un ofițer militar de rang înalt al NATO a spus că nu are niciun indiciu că Statele Unite își vor retrage trupele angajate în planurile de apărare ale alianței și le vor muta în Pacific.
Cu toate acestea, NATO trebuie să se pregătească pentru momentul în care Statele Unite își vor îndrepta atenția spre alte puncte de interes, departe de continentul european, a declarat amiralul Giuseppe Cavo Dragone, potrivit Defense News.
"O problemă esențială ar fi să o planificăm (retragerea) în avans. Aceasta ar oferi alianței capacitatea de a se reorienta și de a se reechilibra", a spus Dragone despre o eventuală schimbare în postura militară a SUA.
Pentagonul are un plan de retragere din Europa
În ultimele câteva luni, Pentagonul a evidențiat amenințarea militară a Chinei în detrimentul celei reprezentate de Rusia, la peste trei ani de la invadarea Ucrainei, pe fondul tensiunilor dintre adminitrația Trump și cancelariile europene.
O strategie de apărare provizorie a Statelor Unite, parțial scursă în presă în martie, se bazează în mare parte pe un raport al Fundației Heritage redactat de un oficial de top al Pentagonului. Documentul arată că SUA ar trebui să identifice forțele angajate în planurile de apărare ale NATO pentru a le folosi la descurajarea unei invazii chineze în Taiwan. Potrivit strategiei, Pentagonul va muta unele unități din Europa mai aproape de Asia, forțând țările europene să ia măsuri pentru acoperirea deficitului de trupe.
Dragone a spus că încă nu a auzit ca Pentagonul să urmărească aceste planuri, dar țările europene ar putea în cele din urmă să compenseze plecarea unor forțe americane de pe continent - inclusiv apărarea antiaeriană, războiul electronic, transportul aerian strategic și dronele.
Ce poate face Europa
De la declanșarea războiului din Ucraina, țările NATO au crescut cheltuielile pentru apărare, iar acum 22 din cele 32 de state membre îndeplinesc pragul de 2% din PIB. Președintele american Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că rata nu este de ajuns și a cerut în schimb cheltuieli de apărare de 5% din PIB.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pus în discuție o propunere revizuită privind cheltuieli de 3,5% pentru apărare, plus 1,5% pentru alte măsuri legate de securitate, care urmează să fie introdusă la Summit-ul de la Haga din iunie.
Dragone a confirmat că acțiunea este în discuție, dar nu a dat detalii cu privire la calendarul de implementare sau scopurile finanțării suplimentare de 1,5% din PIB.
"Nivelul final va fi 3,5 plus 1,5, indiferent ce vor decide, dar modul în care o vor face ar trebui să fie o responsabilitate națională. Cred că NATO ar trebui să fie flexibilă și să încerce să fie realistă, chiar dacă într-o manieră insistentă", a spus Dragone.
Aceste majorări ale cheltuielilor militare ale NATO trebuie, de asemenea, să țină pasul cu consolidarea militară pe care Rusia a urmat-o în timpul războiului din Ucraina, reorientându-și economia pentru a suporta pierderi enorme de echipamente și personal.
Totuși, țara natală a lui Dragone, Italia, este unul dintre cei 10 membri NATO care nu ating pragul de 2%, cheltuind în schimb 1,49% din PIB pentru apărare în 2024. Prim-ministrul Georgia Meloni a declarat în aprilie că Italia va îndeplini ținta cerută în acest an.
T.D.