Fostul secretar general al NATO și premier al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, îl acuză pe Donald Trump de amenințări directe la adresa unui aliat apropiat, după ce președintele american a sugerat din nou că SUA ar putea încerca să „preia” Groenlanda – chiar și prin forță, dacă va fi nevoie.
„Mi se pare lipsit de rușine ca un președinte american să amenințe un aliat. Danemarca este unul dintre cei mai apropiați și de încredere aliați ai Statelor Unite. Sunt îngrijorat”, a declarat Rasmussen, pentru Politico.
Ideea achiziționării Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei cu aproximativ 57.000 de locuitori, nu este nouă pentru Trump. El a avansat public această posibilitate încă din primul său mandat. În al doilea, însă, o face mai frecvent și mai apăsat. Într-un interviu acordat pe 4 mai emisiunii Meet the Press de la NBC, Trump a refuzat să excludă utilizarea forței pentru a pune mâna pe insulă.
„Nu exclud nimic. Nu spun că o voi face, dar nu exclud. Avem nevoie de Groenlanda – foarte mult. Are foarte puțini oameni, de care ne vom ocupa și pe care îi vom prețui. Dar este esențială pentru securitatea internațională”, a spus Trump.
Mai mult, Wall Street Journal a relatat că Trump ar fi cerut agențiilor de informații americane să intensifice colectarea de date în Groenlanda. În replică, guvernul danez l-a convocat pe ambasadorul SUA de la Copenhaga pentru a-și exprima protestul oficial.
Reuters a informat că oficiali de la Casa Albă analizează posibilitatea încheierii unui Compact of Free Association cu Groenlanda – un acord folosit deja de SUA cu unele state din Pacific, precum Micronezia, Palau și Insulele Marshall. Într-un astfel de cadru, SUA ar oferi insulei protecție militară, servicii esențiale și acces comercial preferențial, păstrând totuși independența formală a teritoriului.
Rasmussen respinge ferm orice astfel de scenariu: „Groenlanda face parte din Danemarca, iar groenlandezii nu vor să devină americani.”
El a amintit că, deși Statele Unite au dreptul – conform unui tratat din 1951 – să dețină baze militare în Groenlanda, prezența americană a fost redusă în ultimele decenii. „Groenlanda face parte din NATO. Dacă SUA sunt nemulțumite de apărarea insulei, am aprecia o cooperare consolidată în domeniul apărării – dar în niciun caz sub amenințări.”
Declarațiile lui Rasmussen vin într-un moment în care tonul administrației Trump față de Europa devine tot mai unilateral și tensionat, iar strategia privind regiunea arctică capătă accente din ce în ce mai agresive.