George Simion s-a schimbat radical: O marionetă controlată rece și fără scrupule din umbră de Georgescu Interviu

George Simion s-a schimbat radical: O marionetă controlată rece și fără scrupule din umbră de Georgescu <span style="color:#990000;">Interviu </span>
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Mesajul a fost foarte probabil redactat de Georgescu și rostit mecanic de Simion, într-o coregrafie menită să confirme cine exercită, de fapt, controlul – asistăm la un caz fără precedent de depersonalizare politică și la apariția unui candidat-președinte-fantomă: o marionetă controlată rece și fără scrupule din umbră de Georgescu.

Dacă urmărim atitudinea lui George Simion din ultimele săptămâni, observăm o subordonare totală în fața lui Călin Georgescu, ceea ce arată că un președinte Simion ar aduce la pachet întreaga faună extremistă care gravitează în jurul său: de la Potra și grupările legionare, până la securiștii vechi și noi care îl susțin fățiș, argumentează profesorul Corneliu Bjola (diplomație digitală/Oxford) la cald, în dialog cu spotmedia.ro.

Scenariul negativ este grav, arată Corneliu Bjola: Cei 3,8 milioane de cetățeni care l-au votat pe George Simion chiar aderă, conștient sau nu, la ideologia periculoasă promovată de Simion și susțin demolarea din temelii a statului român.

Foto: Arhiva personală
Foto: Arhiva personală

Ce înseamnă acest scor pentru Simion, mai mare decât arătau previziunile

Este într-adevăr șocant să constatăm că un candidat cu profil extremist a reușit această performanță electorală (40% din vot), fără să participe la nicio dezbatere publică și fără să prezinte un program de țară coerent, spune profesorul Bjola:

"Singura idee articulată — dacă o putem numi astfel — este intenția lui Simion de a găsi o cale prin care Georgescu, un agent de influență al Moscovei cu un profil ideologic profund toxic, de inspirație fascistă, să ajungă președinte al României.

Asistăm, așadar, la un spectacol de simulacru electoral, propriu unor mișcări sectare, închise într-o realitate paralelă — mistică, autoreferențială și complet ruptă de valorile democrației liberale.

Cum putem decoda acest fenomen? Aș sugera două chei posibile de interpretare.

Scenariul relativ mai optimist este că asistăm la un vot cathartic — trei milioane și jumătate de cetățeni care au dorit să-și exprime frustrarea față de anularea alegerilor, o decizie validată, de fapt, zilele trecute inclusiv de emisarul lui Trump, vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri din SUA, republicanul James E. Trainor.

Acesta a confirmat ceea ce deja se se știa: interferența masivă a Rusiei în primul tur al alegerilor din noiembrie 2024.

Dacă acesta este cazul, atunci există șanse ca votul pentru Simion să se dilueze în turul al doilea.

Scenariul negativ este, însă, mult mai grav: că cei 3,8 milioane de cetățeni chiar aderă, conștient sau nu, la ideologia periculoasă promovată de Simion și susțin demolarea din temelii a statului român. E posibil ca o parte dintre susținătorii AUR să își dorească în mod real acest lucru, dar personal sunt sceptic că majoritatea ar merge atât de departe.

Tocmai de aceea, este absolut necesar ca aceste opțiuni să fie explicate publicului cu claritate și onestitate — ce presupun ele în termeni de instituții, libertăți, apartenență occidentală și viitor democratic. Fără o astfel de dezbatere lucidă, riscul este ca votul să devină un act de kamikaze politic național, mascat sub aparența unui vot de protest".

Metamorfoza lui Simion: subordonat total lui Georgescu

Trebuie amintit, de exemplu, că un președinte Simion ar aduce la pachet întreaga faună extremistă care gravitează în jurul său: de la Potra și grupările legionare, până la securiștii vechi și noi care îl susțin fățiș. Iar peste toate acestea planează spectrul influenței rusești, care va folosi această breșă pentru a-și amplifica controlul asupra României și Republicii Moldova, explică profesorul Bjola:

"Totuși, nu sunt pe deplin convins că acest tip de argumentație va reuși să-i convingă pe mulți dintre adepții deja radicalizați, care par dispuși să respingă orice apel la rațiune, fiind captivi într-o stare de exaltare colectivă — o realitate mistică în care Simion nu mai este perceput ca un lider politic în sensul clasic, cu bune și rele, așa cum ne-am obișnuit după 1989, ci ca un instrument al unei răzbunări aproape sacre.

Dar poate cel mai incredibil — și, aș adăuga, cel mai periculos — lucru petrecut în ultima perioadă este metamorfoza comportamentală a lui Simion.

Dacă îi urmăriți atitudinea din ultimele săptămâni, pare că și-a pierdut complet orice urmă de personalitate. Este, în mod evident, subordonat total lui Georgescu.

A afirmat public, în repetate rânduri, că „știe care îi este locul” și că dorește să devină președinte doar pentru a putea „schimba membrii Curții Constituționale și ai serviciilor secrete” — o formulare preluată aproape textual din discursurile lui Georgescu.

Ideea că face acest lucru doar din calcul electoral este, cred, greșită. Ceva s-a întâmplat cu el. Când au apărut împreună la vot, duminică, scena a fost halucinantă: Simion părea un argat supus în fața unui moșier. Nu rostea niciun cuvânt fără să caute aprobarea verbală a lui Georgescu, care, culmea, nici măcar nu îl privea și îl trata cu un dispreț vizibil. 

Mesajul transmis de Simion după anunțarea exit-poll-urilor a accentuat această imagine. Cadrajul video reproducea fidel estetica lui Georgescu: același birou, aceleași rafturi cu icoane în fundal, același ton afectat; până și sintagmele folosite erau identice — „Dragii mei... vă iubesc, vă port în suflet.”

În opinia mea, mesajul a fost foarte probabil redactat de Georgescu și rostit mecanic de Simion, într-o coregrafie menită să confirme cine exercită, de fapt, controlul. Asistăm la un caz fără precedent de depersonalizare politică — și, mai grav, la apariția unui candidat-președinte-fantomă: o marionetă controlată rece și fără scrupule din umbră de Georgescu".

Poate fi Simion învins?

Ce vreau să subliniez prin acest lucru este că misiunea lui Nicușor Dan nu va fi deloc ușoară, avertizează Corneliu Bjola.

"Singura cale prin care poate reuși este să mobilizeze un număr cât mai mare de cetățeni români să iasă la vot în turul al doilea.

Va fi nevoie de o participare masivă — cel puțin 70–80% dintre alegători — pentru ca Georgescu (şi „masca” lui - Simion) să poată fi învins.

Dar această responsabilitate nu revine doar lui Nicușor Dan, ci fiecărui cetățean român. Urmează, probabil, cel mai important vot de după 1989. Întrebarea reală nu este despre candidați perfecți sau ideologii abstracte stânga-dreapta, ci una fundamentală: ce fel de țară își doresc românii?

O democrație europeană, cu un stat imperfect, dar funcțional și reformabil — sau o țară care derapează brutal într-un autoritarism mistic, de inspirație fascistă, controlat direct sau indirect de Rusia?

Aceasta este, în esență, tema reală a acestor alegeri din turul 2. Nu „fumigenele” despre gay, vaccinuri, Nordis, Coldea sau alte diversiuni sterile. Ci viitorul României ca stat suveran, independent și democratic, ancorat solid în matca sa civilizațională europeană".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇